Juhtkiri: raha, mis määrib saajat

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kui valdade ühendamise plaan sai kindlaks, lubas valitsus vallajuhtidele suurt lahkumishüvitist. Arvatavasti lähtus see arusaamast, et Eesti väikeste valdade ühendamise vastu on kõige tugevamalt vallajuhid. Kardeti, et viimased hoiavad oma töökohast kümne küünega kinni. Sellist taktikat olla rakendatud tulemuslikult ka Soomes, Rootsis ja Taanis.

Võimalik, et seal andiski see tulemusi, aga vähemalt Läänemaal küll ei paista, et omavalitsused oleks iseseisvust hoidnud just vallajuhtide pärast. Esiteks ei ole Läänemaa väikeste omavalitsuste juhtidel olnud kuigi konkurentsivõimeline palk. Teiseks, varasemad ühinemiskatsed on näidanud, et kõige rohkem on ühinemisega nõus olnud just vallavalitsus, veidi vähem volikogu ja kõige vähem vallaelanikud ise.

Oletagem, et korralik hüvitis aitaski vallaametnikud ühinemise vastaste poolelt toetajate leeri. Siis tekib küsimus selle hüvitise eetilisuses. See on ju puhas äraostmine. Riik ostab ära omavalitsuse palgal olevad inimesed, et need töötaks (vajadusel ka) omavalitsuse valijate soovide vastu.

Kohaliku elu korraldamise eest makstakse vallavanemaile, linnapeadele ja volikogu esimeestele tasu iga kuu. Läänemaa palgatase on tagasihoidlik, aga paljud omavalitsusjuhid teenivad ministri või riigikogu liikmega võrdselt või enamgi. Tasu ongi neile selle eest, et nad kohalikku elu parimal võimalikul viisil korraldaks. Vabatahtlik ühinemine on kohaliku elu korraldamine. See on nende igapäevane töö, mille eest preemia maksmine on põhjendamatu.

Omavalitsuse liitumisel tööta jäävatele ametnikele ja töötajatele laienevad hüvitised, selleks on töötukassa. Mille tõttu väärib omavalitsuse töötaja paremat kaitset kui tavaline tööinimene pärast koondamist? Asi on võrdses kohtlemises. Praegu määrib omavalitsusametnike ekstratoetus nii maksjaid kui ka saajaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
siin
6 aastat tagasi

oleks tulnud rakendada samuti valitsuse poolt kehtestatud maksumudelit, nagu tehti pensionäride puhul, raha saavad ainult valda sissekirjutatud ja üksi elavad vallasaksad