0

Mikk Pikkmets: vallajuhtimine ei ole raketiteadus

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Mikk Pikkmets. Foto: Lemmi Kann

Koonga vallavanemale Mikk Pikkmetsale pakkus Lääneranna vallavanema kohta kaks valimisliitu: praeguste vallajuhtide loodud Lääneranna ja neile vastanduv Nelja Valla Ühisjõud. Pikkmets valis esimese.

Miks te ei läinud Nelja Valla Ühisjõu nimekirja?

Küsisin nende ideid ja nimekirja mõtet. Tol hetkel olid nad veel Lõuna-Läänemaa valimisliidu nime all. Nemad tahtsid esimese asjana muuta valla nime, et Lääneranna ei sobi. Minu meelest on Lääneranna kena neutraalne nimi. See ei tohiks kedagi ärritada. „Lääne” on sees, kui see lääne-asi nii tähtis on, ja rannajoon on meil meeletu. Täiesti loogiline nimi, milleks hakata selle üle vaidlema ja pingeid tekitama.

Maakondlik kuuluvus oli ka korra jutuks, aga neli volikogu ja valitsus on selle ära otsustanud. Mis sellest enam rääkida.

Otsust saab ju muuta.

Iga asja saab muuta, kui on poliitiline tahe. Ega valitsuse otsus tulnud lihtsalt. Olid eri seisukohad. Mina tegin rahandusministeeriumile ettepaneku, et tehtagu pretsedent – las üks vald olla kahes maakonnas –, aga ei tehtud.

Kas olete rahul, et Läänerannast saab Pärnumaa vald?

Olen Pärnumaa elanik, mind kõnetab Pärnumaa rohkem. Kui laiemalt, siis maavalitsused kaovad nagunii, maakonnad jäävad, aga mis see maakond siis lõpuks on – kõigest emotsioon.

Kas Läänemaa lõhkumine oli ikka õige tegu?

Ma ei oska öelda. Tuli teha valik ja seekord oli see niisugune.

Miks te Keskerakonnast välja astusite? Olite seal kümne aastat.

Novembris 2011 oli erakonna kongress, kus Jüri Ratas kandideeris erakonna esimeheks, aga jäi napilt alla Edgar Savisaarele. Mina toetasin Ratast. 2012 astusin erakonnast välja.

Tuuled on pöördunud. Aastal 2017 on Ratas peaminister ja parlamendivalimised lähenevad, kus teiega arvestatakse. Kas kandideerite?

Ma usun küll.

Kes siis valda juhtima hakkab?

Meil on vallas 5600 inimest. Kas te arvate, et keegi ei suudaks valda juhtida? See ei ole raketiteadus.

Miks te üldse otsustasite kohalikus poliitikas kaasa lüüa?

Sellepärast, et ma tahan hästi elada. Mul sai kõrini, et Oidremaa tee on halvas seisus, et piimaauto ei tule kohale, sest tee on tuksis. Kui oleks võimalik, käiks ma ainult jahil ja kalal, aga ei ole, midagi peab vahepeal ikka tegema ka.

Mis on Lääneranna valimisliidu kõige tähtsam valimislubadus?

Ühte on raske välja tuua.

Proovige.

Peaeesmärk on neljast vallast luua tervik, aga see ei käi nii, et volikogu otsustab ja ongi tehtud. Et tervik tekiks, peavad olema teed. Nelja valla peale on meil 500 km kohalikke teid, enamikus on kruusateed ja palju on mitte väga heas seisus. Transport tuleb saada toimima.

Kuidas kavatsete korraldada Varbla–Lihula bussiühenduse? Praegu pole seda õieti olemas.

Jah, üks buss päevas ja väga vastikul ajal. Seda me ei saa tagada, et 16. oktoobrist käiks buss kolm korda päevas, aga eesmärk on, et Varblast saaks Lihulasse kooli ja tööle, et Lihulast ja mujalt saaks Pärnusse tööle. Paadrema tuleb ühendada Vatla ja Virtsuga, peale selle Koonga–Mihkli–Kirbla–Llihula suund. See kõik on kunagi olnud. Me ei leiuta jalgratast.

Kas transport on Lääneranna valla kõige suurem probleem?

Jah. Territoorium on meeletult suur, inimesi on vähe ja nad elavad hajali. Naljaga pooleks – Koonga on ainuke vald, kus rahvastiku tihedus pärast ühinemist kasvab ja lausa korda. Kui meil enne oli keskmiselt 2,4 inimest ruutkilomeetri kohta, siis edaspidi on 4,2 inimest.

Nii palju kui võimalik, korraldab transpordi Pärnu maakond, kui pole võimalik, korraldab vald. Koongas sõidavad valla bussid.

Mis saab bussiühendusest Haapsaluga? Praegu on see väga hea, aga edaspidi on need maakondade vahelised liinid, mis sõidavad kasumlikkusest lähtuvalt.

Ma loodan, et seda rumalust enam ei tehta, et bussiliin lõpetab maakonna piiril, nagu tehti Mihkli ja Paadrema lõikudega, kust ei läinud buss enam edasi Virtsusse ega Lihulasse. Eks paista, kuidas see asi käima läheb. Uus valitsus on lubanud suuremat dotatsiooni, meil tuleb ainult selgitada, kuhu ja miks meil dotatsiooni on vaja.

Aga ühendus Tallinnaga? Suurem jagu Tallinna busse enam Lihulast läbi ei sõida.

Kommertsliinid ei taha, jah, läbi käia, sest see võtab aega. On ka probleem, et buss on täis ja Lihula inimesed ei mahu peale. Bussipeatuse võiks teha suure maantee äärde, näiteks Olerexi vana tanklat Hälvati teeristis võiks kasutada.

Kuidas te seda ette kujutate? Et pensionärid lähevad Lihulast väljas asuvasse tanklasse bussi ootama?

Ma ei ole seda veel läbi mõelnud. Eelistaksin, et bussid sõidaksid Lihulast läbi. Kahjuks ei ole vallal võimalik bussifirmadele midagi ette kirjutada. Kui Virtsus on buss täis, pole bussifirmal huvi Lihulast läbi sõita. Sel juhul jääb lootus, et ehk mõni firma paneb mõne bussi veel käima.

Koongas elavat 56 Pikkmetsa. Mitu häält arvate end saavat?

(Naerab.) On nii palju või? 40 kanti peaks olema, aga kõik ei saa hääletada, liiga noored.

Mitu põlve on Pikkmetsad Koongas elanud?

Ikka päris pikka aega, paarsada aastat kindlasti.

Lääneranna valimisliidus kandideerib 42 inimest, volikogus on 21 kohta. Miks nii pikk nimekiri?

Eesmärk oli igast vallast kaasata need, kes tahaksid ellu viia selle, mis on ühinemislepingus kokku lepitud. Ei olnud nii, et mina või Jaak (Lihula volikogu esimees Jaak Kastepõld, Lääneranna volikogu esimehe kandidaat – K. I) oleks käinud otsimas või nurumas.

Miks on volikogu esimehe kandidaat just Jaak Kastepõld?

Ta on aktiivne, kogenud, olnud pikka aega volikogu esimees ja ka vallavanem. Kui me arutasime, kes võiks olla, käidi välja mind ja Jaak Kastepõldu. Oleks võinud ju ka keegi teine olla, aga ma usun, et viimased neli aastat on Lihulas mõistlikult hakkama saadud. Ära on lõppenud see otsatu kaklus võimu ümber. Eks lõplikult otsusta valija, kes saab.

Kas tahate öelda, et Kastepõllust ei saa volikogu esimeest, kui ta saab vähe hääli?

Ma toon näite, mis ei ole usutav. Kui valijad leiavad, et Jaak Kastepõld on teinud halvasti oma tööd, ja annavad talle 50 häält, aga keegi saab 200–300 häält, siis tuleb asjad üle vaadata. Ma muidugi ei usu, et Jaak vähe hääli saab.

Kui palju võimu edadpidi kohapeale, senistesse valdadesse jääb?

Varblasse, Koongasse ja Kõmsile jääb igale poole kolm töötajat: sotsiaaltöötaja, registripidaja ja arendustöötaja.

Mis asju seal siis ajada saab?

Kõiki asju, mida seni sai ajada vallamajas: sünni ja surma registreerimine, toetused, sotsiaalküsimused, info saamine, murede lahendamine.

Ja kus teie hakkate istuma?

Suure tõenäosusega Lihulas. Kui mind valitakse.

Kas abivallavanemaid ei tule?

Poliitilisi abivallavanemaid ei tule.

Teie valimisliidu tunnuslause on: Lääneranna – parim kodukoht Euroopas. Mida te sellega mõtlete?

(Naerab.) Seda mõtlemegi.

Seda tunnuslauset ei saa ju tõsiselt võtta!

Kuidas ei saa?! Minule on ta parim kodukoht. Mina olen siin sündinud ja kasvanud, aga minu abikaasa ei ole, ja tema tunneb samamoodi kui mina. Brüsselist (Pikkmets oli Brüsselis Vilja Savisaare nõunik – K. I.) tagasi tulles oli kontrast eriti suur. Seal ei saa last hetkekski üksi jätta. Siin pole muret, kui laps läheb üksi poolteise-kahe kilomeetri kaugusele vanaema-vanaisa juurde.

Kas nüüd lubate, et tekitate selle parima kodukoha tunde ka kõikides teistes?

(Naerab.) Kõigiga ma abielluda ei saa! Aga ma saan lubada keskkonda, kus see tunne võiks tekkida.

Valimiste valvuri Tõnis Saartsi hinnangul on Koonga valla lehe septembrinumber hea valimistava ränk rikkumine. Leht on maksumaksja raha eest täis Lääneranna valimisliidu reklaami. Mis teil selle kohta öelda on?

Leht sellisel kujul oli mulle üllatus, aga Koonga vallas on tava ajalehe septembrinumbris valimisreklaami teha. Tasuta trükime ära kõigi soovijate reklaami. Kõigil on võrdne võimalus, aga teised seekord reklaami ei saatnud. Ma saan aru küll, et see asi näib mittekorrektne ja mul on kahju, et nii välja kukkus.

Teised ehk ei teadnud, et on niisugune tasuta reklaami võimalus.

Pidid teadma. Konkureeriva valimisliidu nimekirjas on Koonga valla kunagine vallavanem ja volikogu esimees Andres Hirvela ja Kaljo Brandt, nemad teadsid.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz