Nõva lapsevanemad nõuavad direktori ennistamist

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Foto: Urmas Lauri

Nõva kooli 14 lapse vanemad nõuavad, et augustis vallandatud direktor Virve Tauts (fotol) ennistataks tööle. Nõva koolis käib 20 last.

Lapsevanemad ja hoolekogu liikmed märgivad haridusministeeriumile saadetud kirjas, et vallavalitsus on määranud kooli juhtima endise päästeameti juhi Andres Liivi, kellel puudub pedagoogiline ja koolijuhtimise kogemus.

„Vahetult enne õppeaasta algust juhi põhjuseta vabastamine on vastutustundetu. Palume teie kaasabi Virve Tautsi tööle ennistamiseks,” seisab kirjas.

Haridusministeeriumi välishindamise osakonna asejuhataja Hille Voolaid ütles Lääne Elule, et vastus Nõva pöördumisele on koostamisel, kuid vastuskirjas selgitab ministeerium vaid, kellel on pädevus teha otsuseid direktori töölepingu kohta.

„Ministeerium ei saa ennistada direktorit tööle, sest meil puudub selleks pädevus,” ütles Voolaid. Nõva kool on munitsipaalkool, mille direktoriga sõlmib töölepingu koolipidaja ehk vallavanem. Töölepingu muutmine ja lõpetamine on koolipidaja pädevuses.

„Otsused on tehtud ja nii ta on praegu,” ütles Nõva vallavanem Kalle Saar. „Muutma praegu midagi ei hakka.”

Pöördumisele on alla kirjutanud 29 inimest, peale lapsevanemate ka hoolekogu liikmeid, sh hoolekogu esimees Ivo Karindi, vanavanemaid, endisi lapsevanemaid ja õpilasi, üheksa Nõva kooli õpetajat, kolm lasteaiaõpetajat ja kaks õpilaskodu kasvatajat.

„Vallandamise otsus on otsitud ja alusetu,” ütles lapsevanem ja hoolekogu liige Risto Kaasik Lääne Elule.

Tautsi vallandamise põhjuseks peab Kaasik, et Tauts päris vallavalitsusest aru kooli ülalpidamiskulude ja õpetajate palgafondi kohta. Kaasiku sõnul on Nõva kooli ülalpidamiskulud paberite järgi palju suuremad, kui need on tegelikult. Kui direktor selle kohta aru päris, järgneski vallandamine.

Kaasik ütles, et lapsevanematel ja hoolekogul pole Tautsile ühtegi etteheidet. „Virve Tauts on juhtinud kooli väga heal tasemel,” ütles Kaasik.

Nõva vallavalitsus lõpetas Virve Tautsiga töölepingu tänavu augustis kolm päeva enne kooliaasta algust ja põhjendas lepingu lõpetamist usalduse kaotusega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
52 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
herr saar
6 aastat tagasi

Vallavanem heitis Virvele ette koostöö puudumist, mida siis nimetati usalduse kaotamiseks. Nüüd on direktoriks mees, kes ei ole üldse suuteline koostööks, põgeneb laste ja vanemate eest, mees kes ei julge isegi koosolekut kokku kutsuda. Kas sellise direktoriga on siis koostöö parem ja sujuvam?

kas parem aga
6 aastat tagasi
Reply to  herr saar

lihtsam kindlasti, ta ei nõua kooli kulude kohta vallalt aru. Teeb, mis ette öeldakse, oma peaga ei mõtle.

Härradele
6 aastat tagasi
Reply to  herr saar

Nõustun. Kuidas saab kool toimida – ja hetkel ta PEAB toimima, sest lapsed käivad koolis ja kool on avatud -, kui mõtleva inimese asemele vigane kivikuju on asetatud? Koolil puudub hetkeseisuga juht. Palun ennistada Virve Tauts, kes koolile nii palju projekte kirjutanud, majanduse, huvitegevusega ääretult kursis, lausa sedasi, et teised maakonna koolid teda heas mõttes kadestavad jne, või korraldage uus konkurss pädevama inimese leidmiseks! Andres Liiv on kuu ajaga tõestanud oma mõttetust. Pole vaja kivikuju, kes vallamajas passib ega absoluutselt kooliperega suhelda taha ega oska. Lapsed kardavad uut võõrast meest ja õpetajad ei leia direktorit kusagilt üles – halloo?

turtel
6 aastat tagasi

Kes täpselt ei mäleta, siis siin on üks vanem artikkel ajast, mil Kalle Saar vallavanemaks tuli ja kooli ümber toimuvat kommenteeris: https://online.le.ee/2017/07/15/nova-rahvas-tulitseb-kooli-parast/

„Inimestevahelised suhted,” iseloomustas juuni lõpus ametisse saanud vallavanem Kalle Saar kooli ümber käivat vaidlust.

Näib, et Kalle ei ole suhetes eriline käpp. Selle asemel, et kuulata, selgitada, arutada, ettepanekuid teha, proovida neid nn tülisid lahendada, leidis ta, et lihtsam on jalaga anda. Kas nii lahendab üks juht siis erimeelsusi?

Kindralleitnant
6 aastat tagasi

Ma ei saa mitte midagi aru!?!. Uue direktori saabumisega pidi nõvale paradiis saabuma, vähemalt nii väitsid mitu suurt ja haritud meest! Nüüd uus direktor puldis ja juba tahavad lahti saada? Jääb mulje, et uuele direktorile sellest üldse ei räägitud, et tööd peab ka hakkama tegema, vaene mees sai aru et peab lihtsalt kõikidele kilgi arvetele allkirjad panema ja mõnele detailplaaneeringule allkirja viskama ning nati kõbisevat rahakotti toppima. Nüüd juba nõutakse lastevanemate koosolekuid ja värke. Ärge ajage meest segadusse!!!

Põlvkond
6 aastat tagasi

Olgem ausad, see praegune direktor ei ole oma elu sees mitte mingil eluetapil, mitte kunagi ja mitte kusagil tööd teha armastanud.

külaline
6 aastat tagasi

Kõiki osapooli rahuldav kooseksisteerimine on võimalik, aga selleks tuleb leppida ka teistsuguste vaadetega, tuleb valida, kaaluda, õppida, vastandlikud seisukohad piiritleda, panna paika reeglid, mis on ühtmoodi tõlgendatavad kõigile. Ja mis kõige olulisem, tuleb valida enda ümber õiged inimesed, kellega koos see kõik võimalik on. Selline võitlus, kus rahvas kisub ühte suunda ja vallajuhid teise suunda, on võitjateta ja rahulik kooselu pole lihtsalt võimalik.

Naljanumber
6 aastat tagasi

Jah, eks ta ole. Naljaks, et LE on nii varmas avaldama sellist jura. Kas keegi teab, palju 13 lapsevanemast on tegelikult kooli leival? Kas keegi teab, mitu 20 kirjapandud lapsest tegelikult koolis käib ja on Nõvale sisse kirjutatud? Kas keegi teab, mitu kooli palgalist tuleb ühe õpilase kohta? Kas keegi teab, mitu pöördumisele allakirjutanut on Nõva elanikud? Kullast lipuväljaku juurde võiks küsida kui suure osa valla eelarvest neelab igal aastal kool – see raha võiks ju ka minna vanuritele? Ja küsimusi on veelgi.

naljakas eks
6 aastat tagasi
Reply to  Naljanumber

Arusaadav, et ka vanurid tuleb hooldada, aga vanurid ei ole tulevik vaid pelgalt olevik. Ütleme, et saab need vanurid ka kunagi hooldatud, mis edasi? Elu hääbub ja peagi ongi Nõva vaid pelgalt suvituspaik. Tuleb leida kesktee, kõiki rahuldavad lahendused. Pole mõtet raha taguda vaid ühte auku, tuleb osata jagada ja kalkuleerida.

ylle
6 aastat tagasi
Reply to  Naljanumber

Muretsed vanurite pärast, väga tore. Vald küll ei muretse. Vanurid viiakse Nõvalt võimalikult kaugele kuskile nurgatagustesse hoolduskodudesse, kust keegi neid enam üles ei leia ja ongi valla jaoks mure murtud. Vanurite vara müüakse/kanditakse maha veel enne kui selleks seaduslikult alust on.

betooni meistrid
6 aastat tagasi
Reply to  Naljanumber

On jah naljakas lugu, liitumisrahad 600 tuhat eurikut suunatakse sadama kaisse ja vanuritele näidatakse keskmist sõrme. Ja isegi sinu paljukirutud kool ei saa sealt sentigi.

läänlane
6 aastat tagasi

Ootan juba põnevusega milliseid uusi projekte Andres Liiv kirjutama hakkab 😀

kass
6 aastat tagasi
Reply to  läänlane

… ta ei oska ju………… Kui peaks kirjutama hakkama siis ta smuugeldab kusagilt lähikondlaste hulgast mõne oskaja ja mees jälle reel! 😀

Uhke elu nõval
6 aastat tagasi

Lipuväljak on meil kullast
selleks raha anti vallast
vanurid toituvad meil mullast
lipuväljak ikkagi on meil kullast!

Kalle Kuldne
6 aastat tagasi

5+

Känd
6 aastat tagasi

Nõva lipuväljak ehitatud reformi katuseraha eest vastutasuks truuduse eest parteibroileritele

Kohustuslik nimi
6 aastat tagasi

Ärge kogu auru selliste Taebla ullikeste peale kulutage, üks peakaabakas ikka oma valla sangar Pets, uurida tuleks ikka seda kuidas Kilk allavoolu lasti (kümned tuhanded kooli raha läks sinna). Ja muidugi meie armas deiw – sadam kuhu läheb enamus liitumisraha, lipuväljak mis tehti ilmselt kullast jne. Need uued on puha hampelmannid nende kõrval

kodanik
6 aastat tagasi

Liitumisrahad maetakse sadama kail sisse ja siis saab kogu vald olla uhke oma 600 000 eurose betoonhunniku üle. Vanurid imevad näppu edasi ja viimased lapsed viiakse kaugele koolidesse ära. Kena tulevik, kas pole?

Kohalik
6 aastat tagasi

Uus kooli direktori aseaine käib ikka Piirsalust, kellel Taeblaga pole miskit pistmist

kohalikule
6 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Kalle Saar on Taeblast ja ilmselt peeti seda ikka silmas.

Laps
6 aastat tagasi

Huvitav, mida see kt nagu ise mõtleb või tunneb, kui kõik temast nagu postist mööda kõnnivad?

metsaline
6 aastat tagasi
Reply to  Laps

Mõtlev inimene astuks sirge seljaga koolimaja esiuksest sisse, mitte ei hiiliks moosivarga kombel kusagilt keldri kaudu.
Mõtlev inimene teeks tööd selleks ettenähtud kabinetis, mitte ei soojendaks kotte vallamajas.
Mõtlev inimene teeks teistega koostööd, mitte ei hiiliks eemale ja peituks inimeste eest varju.

kohustuslik
6 aastat tagasi
Reply to  metsaline

Kui Andres millegagi hakkama ei saa siis just nii ta käitubki. Midagi on väga korrast ära selle mehaga.

kohalik
6 aastat tagasi

Mis teema vallal siis kooli puudutavate dokumentidega nagu on, et neid esitatud ei saa? Sirje Laas, auuuuuu! Kas rahakotid segi läinud ja dokumendid korrast ära või?

ka kohalik
6 aastat tagasi
Reply to  kohalik

Valla raamatupidamine haiseb nagu roiskunud kala. Kogukond kukub pikali, kui ükspäev kogu tehtu päevavalgust nägema peaks.

eks
6 aastat tagasi
Reply to  kohalik

Siluvad numbreid sirgeks. võtab aega.