7

Juhtkiri: nõrkuse varjamise koomika

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lääne Elu: kus suitsu, seal tuld

Eesti erakondade seas paistab olevat üldlevinud põhimõte, et nõrkust ei tohi välja näidata. Loogika on selline, et suur osa valijaid tahab iga hinna eest olla võitjate poolel, ja võitjad on tugevad. On ju näiteid isegi parteisisese demokraatia mahasurumisest, sest eriarvamusi võidakse tõlgendada lõhena, mida võib omakorda tõlgendada nõrkuse väljanäitamisena. Ühtsuses on jõud, millest järeldub, et erakond peab iga hinna eest olema ühtne.

Küllap on selliseid valijaid, kes eelistavad tugevust maailmavaatele või programmile. Aga naljalt ei tule meelde ühtegi erakonda, kellele oleks edu toonud tugevuse teesklemine. Seda tõestavad ka seekordsed Haapsalu volikogu valimised, kuigi omavalitsuse valimisteni on veel üle kuu.

Juba on kindel, et terve taasiseseisvusaja püsinud erakondlikud jõujooned Haapsalus tõmmatakse ümber. Kui vanasti olid põhitegijad Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit, siis seekord kindlasti mitte.

Nii ühe kui ka teise liikmetest suur osa leidis, et on kasulikum kandideerida erakonnata. Valimisliit peaks nii reformierakondlase Urmas Suklese kui ka IRLi Merle Mäesalu ja Toomas Schmidti hinnangul tooma nimekirja tugevamad kandidaadid ja valijatelt rohkem hääli.

Võiks ju arvata, et selle peale võeti erakondade peakontorites ette eneseanalüüs, et avastada, mis on viinud sinnamaani, et erakonnaga seotus muudab kandidaadi valija silmis kehvemaks. Aga ei. Kohe tabasid oma nimekirjas kandideerijaid süüdistused ja ähvardused. Muidugi ka vastu rinda tagumine, et erakond tuleb igal juhul valimistele oma nimekirjaga.

Oravad ei üllatanud. IRLi saaga lõppes aga eile erakonna peasekretäri tunnistusega, et IRL ei panegi oma nimekirja välja. Jääb üle öelda vaid üht: sõbrad, saab ka väärikamalt.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Politruk
Politruk

Seda maakoda siin ei juhita enam ammu erakondade kaudu. Lõpetage see rahva lollitamine nüüd ära. Kõikide erakondade programmi eesmärk on üks – KUIDAS TRUKKIDA RAHVAST. Kõik erakonnad toretvad niinimetataud vabaturumajandusliku liberalistliku majandus ja ühiskonnakorralduse jätkamist. Milleisest mitmeperte süsteemist me räägime. … . see on sama hea kui kompartei sees olek omal ajal räägitud et need kes tegelevad sotsiaal probleemidega on sotsialistid ja need kes tegelevad majandusega on kapitalistid- tulge maapeale …

Jäme
Jäme

Mul on ka tutvusi nii pealinnas kui allilmas. Sobiks linnapeaks?

hea ju
hea ju

kui tuleks uut verd , ikkagi vaimselt koormav tegevus olla suurte rahvahulkade meele ja soovi järgi ning aina ja üha aastate viisi taluda kriitikat ja hukkamõistu, vahel harva ka tunnustust.Las tulla ka uutel tegijatel ja nii mõnigi , kes seni aastaid eesotsas olnud saab tunda kui tore ja mõnus on rahulikum elu.
Hindan meie praeguse linnapea initsiatiivi ja energiat täis tegevust igati, omab palju tutvusi ja kontakte, mis pole sugugi väike väärtus kui oled linnapea.

pensionär
pensionär

mõtleb et valime ikka tegude järgi, mitte näo ega lubadste järgi, agu on kogu eelnev aeg valitud

Naiivitar
Naiivitar

Haha

Imelik/persona+non+grata
Imelik/persona+non+grata

“Reiting” ja sõnad ei maksa midagi- lollide “kunn” olla on ebaväärikas (lisaks jääb lolle aina vähemaks). Sisu peab olema- sellega on aga erakondadel veel kehvem kui “liitudel”.

Reiting
Reiting

RE: 28
KE: 23
EKRE: 17
SDE: 15
“Vabat”mehet: ?

Mees, millest sa sonid?!

wpDiscuz