0

Pühalepa muusikafestivali lõpetas Erkki-Sven Tüüri uudisteose esmaettekanne

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

4.-6. augustil toimus Hiiumaal Pühalepa kirikus iga-aastane Pühalepa muusikafestival. 13. sajandil ehitatud Pühalepa kirikus, kus kaks korda kuus toimuvad käputäie liikmetega koguduse jumalateenistused, olid kontserdite ajal pingid rahvast täis.

Festivalil kõlasid klassikaline muusika, koorilaulud ja Eesti heliloojate Veljo Tormise ning Erki-Sven Tüüri teosed. Hiiumaalt pärit helilooja Erki-Sven Tüüri tööl on festivali programmis võtmeosa. „Tüüri loomingul on meie festivali põhifookus,“ ütles Pühalepa muusikafestivali korraldaja Kristel Üksvärav.

Festivalile andsid avalöögi Andres Mustoneni ja Hortus Musicus, kes on oma muljetavadava 30 tegutsemisaastaga kogunud tuntust nii Eestis kui ka mujal maailmas. Dirigent ja laulja Endrik Üksvärava juhtimisel tegutsev tippkammerkoor Collegium Musicale esitas Veljo Tormise koorilaule. Üles astusid veel ansambel Yxus, sopran Meeli Lass, pianistid Jorma Toots ja Ivo Sillamaa ning elektrikitarrist Jaak Sooäär.

Festivalile pani pühapäeval särava punkti Hiiumaalt pärit helilooja Erkki-Sven Tüüri uudisteose ”Lichttürme“ Eesti esiettekanne ansambel Yxus esituses.

Festivalil koguti annetusi Pühalepa kiriku oreli hooldamiseks, mille kulusid väikesearvuline kogudus üksi katta ei suuda. „Meil on hea meel, et saame festivali kaudu oma panuse anda,“ rõõmustas Kristel Üksvärav. Ka orel ise soetati Pühalepa muusikafestivali annetuste toel.

Pühalepa muusikaline festivali kunstiline juht on tunnustatud kammerkoori Collegium Musicale dirigent ning laulja Endrik Üksvärav. Festivali korraldavad MTÜ Kerema Kultuurikoda ja MTÜ Collegium Musicale.

Peakorraldaja Kristel Üksvärava sõnul on järgmise, VII Pühalepa muusikafestivali kava juba peaaegu valmis. Üritus toimub taas Pühalepa kirikus, 3.-5. augustil. Külalisdirigendiga juhatab kammerkoor Collegium Musicale’t hollandlasest kooridirigent Daniel Reuss, esitatakse kohalike heliloojate Erki-Sven Tüüri ning Tobias Rudolfi teoseid.

Erkki-Sven Tüür ja Yxus. Fotod: Kristel Üksvärav
Erkki-Sven Tüür ja Yxus

Erkki-Sven Tüür

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz