Dirhami Meritähe külastuskeskus sai vallalt ehitusloa

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Meritähe veekeskuse eskiis.

meritaht

Meritähe eskiis.

Noarootsi vald jättis Dirhami sadamasse plaanitava Meritähe külastuskeskuse keskkonnamõju hindamise algatamata, kaks kuud tagasi sai ettevõtmine vallalt ka ehitusloa.

Noarootsi vallavalitsus andis Meritähele ehitusloa 2006. aastal tehtud detailplaneeringu järgi, mis nägi ette spaa ja hotelli ehitamist Dirhami sadamasse. Ookeanikaladega spaa Meritäht peaks tulema sadamakaist paremale, kui seista seljaga maismaa poole, hotell aga vasakule, praeguse sadamahoone taha neemikule.

Noarootsi abivallavanem Aivo Hirmo ütles, et keskkonnamõju hindamise algatamata jätmisel lähtus vallavalitsus uuringufirmalt Adepte Ekspert tellitud eelhinnangust. Selle järgi Meritähel oluline keskkonnamõju puudub. „Samale seisukohale jõudis ka keskkonnaamet, seega puudub põhjendatus ja vajadus algatada täiendavat keskkonnamõju hindamist,” ütles Hirmo.

Eelhinnagu järgi ei kahjusta Meritäht veerežiimi ja pinnast, ei saasta õhku, ei tekita müra ja vibratsiooni jne. „Ei ole mõtet hakata tühja koha pealt tüli üles kiskuma. Midagi ei ole tehtud valesti. Läänemaale ja vallale oleks ainult kasulik, kui see asi ükskord valmis saaks,” ütles Hirmo.

Hirmo lisas, et eetikaküsimuste ehk akvaariumis elavate mereloomade hingeelu üle otsustamine ei ole valla pädevuses. Kuna kõik load on välja antud, seisab spaa Meritäht ehitus veel ainult rahastamise taga. Dirhami sadama arendaja Mellson Grupp taotleb selleks EASilt toetust.

EAS on projekti edukaks hinnanud, praegu valmistab Mellsoni juht ja omanik Mart Vahtel ette lõpptaotlust EASile. „Põhitaotluse ettevalmistamine on töös ja graafikus. Eeltaotlus sai heakskiidu märtsis, misjärel andis EAS 250 tööpäeva põhitaotluse ettevalmistamiseks. Tähtaeg kukub tuleva aasta märtsis. Ajaliselt umbes veerand teed on käidud,” ütles Vahtel Lääne Elule.

Meritähe aastast külastajate arvu näeb arendaja alguses 60 000 külastaja ringis, 2023. aastaks juba 100 000 külastajat.

Vahtel loodab Meritähe valmis saada 2019. aastal. Keskus looks kohapeale vähemalt 35 töökohta. EASilt loodab Vahtel saada 2,25 miljonit eurot, keskus läheb maksma viis miljonit, puuduva osa katab arendaja pangalaenuga. Loomakaitsjad valla otsusega jätta keskkonnamõju hindamine algatamata rahul ei ole.

„Loomulikult ei ole me rahul, kui keskuse loomist korralikult ette ei valmistata,” ütles loomade eestkosteorganisatsiooni Loomus juht Kadri Taperson Lääne Elule. Ettevalmistamise all peab Taperson silmas just keskkonnamõju hindamist. Millega aga loomakaitsjad üldse ei lepi, on suurte mereloomade ja kalade akvaariumis eksponeerimine. „Just haid ja raid tõmbasid Loomuse tähelepanu. Nende akvaariumis pidamist ei saa kuidagi tolereerida. Loomad ei ole meelelahutus,” ütles Taperson.

Kui märtsis sai teatavaks, et Meritähes on kavas eksponeerida suuri mereloomi, algatas Loomus haide ja raide kaitseks petitsiooni, kuhu oli eilseks allkirja andnud üle 10 300 inimese. Taperson ütles, et Meritähe vastu esialgu mingeid meetmeid tarvitusele ei võeta. „Petitsiooni hoiame üleval, võimalik, et teeme selle rahvusvaheliseks. Sadamasse meeleavaldust korraldama me ei lähe, aga hoiame asjade käigul silma peal,” ütles Taperson.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Unesnôiduja
6 aastat tagasi

Kolkapatrioodid siin mässamas…

nõus
6 aastat tagasi

ei saa ka neist vingujatest aru.Sild,raudtee,huvitavad vaatamisväärsusesd-no ei saa üks ilma teiseta.Kõik nad ju toetavad piirkonna arengut.

vinguviiul
6 aastat tagasi
Reply to  nõus

no linnas on ka näha neid arenguid, vana lihakombinaat, vana naftabaas, vana teraviljakomb, puhseadmete spaa, holm, igale poole pidi manhattan kerkima, soe jutt ja ei midagi muud

jj
6 aastat tagasi

Väga vajalik asi. Inimesed saavad ka maal tööd. Ehk kolib mõni inimene sinnakanti tagasi.

ott
6 aastat tagasi

Tore kui läänemaale selline asi rajatakse. Edu tegijatele !

Dirhami Suvebuss
6 aastat tagasi

Lõpuks hakkab ka see liin – Dirhami Suvebuss – end kuhjaga ära tasuma, kui ikka jääb maavalituse pädevusse seda asja ajada. Kõigil pole oma sõidukit liikumiseks. Dirhami on kena koht. Las areneb.
Hea uudis ja igal juhul edu ettevõtjale – parimat!

supelsaks
6 aastat tagasi

Saab silla ka valmis,hea otse käia,uus Haapsalu raudtee mõjub ka positiivselt.

ALLES
6 aastat tagasi

LÄKS PIIRSALU SUPERPIIMALAUT HINGUSELE, KIIDETI KA KOVASTI

Tarmo+Heinleht
6 aastat tagasi
Reply to  ALLES

Paet ja kaasajooksjad ju kohe Venemaale sanktsioone seadma. Millest muust siis probleemid.

Unesnôiduja
6 aastat tagasi
Reply to  Tarmo+Heinleht

No muidugi, lihtne ju sanktsioone süüdistada. Loll argument. Peale Venemaa on maailmas veel riike, kuhu müüa. Ilmselt ei osata seda teha.

kiidan, ootan, külastan.
6 aastat tagasi

Väga positiivne. Riskitakse suurte rahadega, ometi võetakse asi ette. Palju jõudu soovides, õnnestumist ja edu!! Mingi grupp kindlasti hakkab vastu töötama. Selliseid on alati iga ettevõtmise juures. Kas neil endil on ka mingi tegevus või orienteeritakse ainult teiste tegevustele kaikaid kodaraisse loopimisega? Vot ei teahi.

Jaan
6 aastat tagasi

Tõesti tore, et midagi tehakse. Need vinguninad vinguvad alati kui miskit tehakse ja kui ei tehta.

Kohalik
6 aastat tagasi

Väga hea uudis! Jõudu ja jaksu tegijatele!