Tegevväelastest toetab naiste kohustuslikku ajateenistust viiendik

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Valge Laev 002 (75) (1280x853) Tegevteenistuses olevad kaitseväelased on seda meelt, et naised võiksid nendega õlg õla kõrval aega teenida, sest Kaitseliidu õppustel nad ju üheskoos osalevad. Foto: Urmas Lauri

Tegevteenistuses olevatest kaitseväelastest toetab ligi viiendik naiste kohustuslikku ajateenistust, samas kõigist Eesti elanikest toetab seda vaid kolm protsenti.

Kaitseministeerium viis tegevteenistuses kaitseväelaste seas läbi tagasisideküsitluse, milles uuriti tegevväelaste suhtumist naiste ajateenistusse. Kaitseministeeriumi kaitseväeteenistuse osakonna juhataja Peeter Kuimet ütles reedel ajakirjanikele, et tegevväelastest toetas naiste vabatahtlikku ajateenistust 77 protsenti vastanutest ning naiste kohustuslikku ajateenistust 18 protsenti.

Kuimet tõi esile, et naiskaitseväelastest toetas naiste vabatahtlikku ajateenistust 85 ja naiste kohustuslikku ajateenistust 11 protsenti. Meessoost tegevväelastes toetas naiste vabatahtlikku ajateenistust 75 ning naiste kohustuslikku ajateenistust 19 protsenti.

Kaitseministeeriumi tellitud uuringu "Avalik arvamus ja riigikaitse" tulemustest selgub, et toetus naiste vabatahtlikule ajateenistusele muutnud valdavaks – seda toetab 79 protsenti küsitletutest. Naiste kohustuslikku ajateenistust pooldas vaid kolm protsenti ning seda, et naised ei peaks ajateenistust üldse läbima, arvas 16 protsenti.

Avaliku arvamuse uuringust selgus, et 39 protsendi hinnangul peaksid naised peaksid läbima ajateenistuse noormeestega võrdsetel tingimustel ja 56 protsendi hinnangul eraldi programmi järgi. Tegevväelastest oli aga 73 protsenti seisukohal, et naiste ajateenistus võiks toimuda noormeestega samadel tingimustel ning 24 protsendi arvates võiks naiste ajateenistus käia eraldi programmi järgi.

Tegevväelastest oli 72 protsenti seisukohal, et naised saavad Kaitseväes hakkama kõikide ülesannetega, kui neile on tagatud meestega nii võrdsed võimalused kui ka võrdsed nõudmised. Ühiskonnas jagas seda seisukohta 61 protsenti.

Kui tegevväelastest oli 64 protsenti seisukohal, et naised võiksid sõjaajal kuuluda ka lahingüksustesse, siis ühiskonnas toetas seda seisukohta 39 protsenti.

Turu-uuringute AS viis riigikaitse teemalise avaliku arvamuse uuringu kaitseministeeriumi tellimusel läbi tänavu märtsis. Selle käigus küsitleti 1202 Eesti elanikku. Tegemist oli juba 41. küsitlusega avaliku arvamuse monitooringuseerias, millega tehti algust 2000. aasta jaanuaris.

Kaitseväelaste seas läbi viidud uuringule vastas ligi veerand kõigist tegevväelastest. Märtsis ja aprillis läbi viidud uuringule vastas veebiankeeti täites 732 tegevväelast, kelle seas oli mehi 609 ja naisi 123.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Veiko
6 aastat tagasi

Naised võiks kodus lapsi kasvatada. Kes naistest tahab mundrit kes munni kanda))) istugu kodus ja ajagu naiste asju.

Toiduameti+direktor
6 aastat tagasi

Jussile..
Olen sõjawäes käinud ja ka näinud neid jamasid..isegi lipuvarda all lasti endal päid otsast…

isamesilane
6 aastat tagasi

tuleb kehtestada totaalnemilitaarne teoorjus

Lihula+Linnapea
6 aastat tagasi

Noored neiud akateenistuses ja 18 pluss noored mehed ühes koosluses on ohtlik nähtus…relvad ja padrunid…seal võib kire hoos üht teist juhtuda…sellepärast kogenud sõjamehed sellist surramurra jura ei poolda..

juss
6 aastat tagasi

Sa ikka sõjaväes käinud oled?

arvamus
6 aastat tagasi

Niikaua kui väga suur osa mehepoegi hoiab/hoidub ennast kasvõi invaliidiks teeseldes kaitseväeteenistusest kõrvale, on jutt naiste kohustuslikust teenistustest lihtsalt jabur.