Linnuvaatluspäeva edukaim vaatlustorn oli Haapsalus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Varblane (urmas lauri) (1)

Foto: Urmas Lauri

Laupäeval korraldatud linnuvaatluspäeva edukaim vaatlustorn oli Haapsalus, kus jälgiti 79 liiki linde. Teiseks jäi Lüübnitsa torn Lämmijärve ääres, kus märgati 77 liiki linde. 11 vaatluskohas märgati ühtekokku umbes 160 liiki linde.

Haapsalu linnuvaatlustorn oli erakordne selle poolest, et siin märgati ainsana koduvarblast, ütles ornitoloogiaühingu pressiesindaja Meelis Uustal täna hommikul ETV saates Terevisioon. 

Tänavuseks aastalinnuks on  turteltuvi. „Nad on saabunud, ühes tornis nähti,“ ütles Uustal ja lisas, et turteltuvi saabub kaugelt, nad talvituvad teisel poolt Sahhaarat. 

Seitsmendat korda toimunud tornide linnuvaatluspäev jääb meelde heade vaatlusoludega. Ilm oli päikeseline ja hea nähtavusega, nõrk tuul soodustas lindude rännet ja hõlbustas linnuhäälte kuulmist. Seepärast pakkus merelinnale Haapsalule tugevat konkurentsi ka sisemaal Lämmijärve kaldal asuv Lüübnitsa vaatlustorn, kus kohati 77 liiki. Kolmandale kohale jäi Vihasoo torn Lahemaal 70 linnuliigiga, teatas ornitoloogiaühing.
 
Suurematest haruldustest kohati Tellingumäe tornis puna-harksaba ning Aardlas ja Sakas punakael-laglet. Ässliike ehk neid, keda kohati vaid ühes tornis, oli koguni 33. Nende seast võib leida nii äsja rändelt saabunud linde (karmiinleevike, väike-kärbsenäpp, lõopistrik) kui ka koduvarblase, keda kohati vaid Haapsalus. Põhjus on selles, et Haapsalu linnutorn asub ainsana üdini linnalises keskkonnas, samas kui teised tornid on ümbritsetud loodusmaastikega.

Külm kevad on lindude rännet aeglustanud. „Praegu on veel viimased tulematagi,“ nentis Uustal.  Tulemata on näiteks rukkirääk, peoleo, tulijaid on veelgi. 


Tornide linnuvaatluspäeva tulemustega saab tutvuda siin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments