3

Läänemaalt koostasid tänavuse aastaeelarve lühiülevaate vaid Lääne-Nigula ja Martna vald

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

eelarve lühiülevaade Ülevaade eelarve lühiülevaate koostamisest maakonniti. Graafik: rahandusministeerium

67 omavalitsust 213-st koostas oma elanikele eelarve lühiülevaate, teatas rahandusministeerium. Läänemaalt koostasid eelarve lühiülevaate vaid Lääne-Nigula ja Martna vald.

Sügisel saatis rahandusministeerium omavalitsustele soovitused, kuidas teha oma eelarvest lühike ja arusaadav ülevaade, et see oleks kergesti arusaadav ka selle elanikele. Selle tulemusel koostasid eelarve lühiülevaate 67 kohalikku omavalitsust.

„Eelarve ja selle koostamise põhimõtted peavad olema kogukonnale kergesti mõistetavad. Ühest küljest on kahju, et nende soovitustega tuli kaasa vaid kolmandik omavalitsustest, kuid teisest küljest on rõõm, et võrreldes eelmise aastaga on lühiülevaate koostamise aktiivsus oluliselt kasvanud,“ ütles riigihalduse minister Mihhail Korb. „Kui eelmisel aastal koostas lühiülevaate 19 protsenti omavalitsustest, siis sel aastal juba 31 protsenti. See on selge märk, et omavalitsused mõistavad enda kasvavat rolli kohaliku kogukonna teadlikkuse kasvatamisel ja avaliku raha kasutamise läbipaistvuse suurendamisel.“

Märtsis saatis rahandusministeerium omavalitsustele eelarve lühiülevaate koostamise kohta tagasisideküsitluse. Tulemuste analüüsist selgus, et kõige aktiivsemad maakonnad on Raplamaa, Hiiumaa, Võrumaa ja Viljandimaa, kus eelarve lühiülevaate koostas vastavalt 60, 50, 46 ja 42 protsenti omavalitsustest. Suurematest omavalitsustest, kelle eelarved on tihti kodaniku jaoks väga raskesti loetavad, koostas lühiülevaate näiteks Tartu, Narva, Kohtla-Järve, Viljandi, Võru ja Keila linn ning Jõhvi vald, Türi, Saku ja Rapla vald.

Läänemaalt koostasid eelarve lühiülevaate Martna vald ja Lääne-Nigula vald. Kullamaa vallas koostati eelarvest infonupp vallalehte.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
vanem+pensionäär
vanem+pensionäär

Mida muud arvata, kui linnavalitsusel puudub vajalik finantsplaneering, mis avalikustamist kannataks või linnavolikogu pole veel käesoleva aastaeelarvet vastu võtnud.

...
...

Ja miks Haapsalu seesugust lühiülevaadet eelarvest ei koostanud? Ei osanud? Või ei tahtnud päevavalguse pärast?

2. kodanik
2. kodanik

Uudis on kolm tundi juba siin rippunud ja mitte ühtegi kohatut kommentaari nende kahe valla endistelt ja praegustelt elanikelt….? :))

wpDiscuz