Valitsus hakkab neljapäeval arutama maavalitsuste tegevust lõpetavat seadust

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

.

Lääne üheksa maavanemat

Maavanemate rida Lääne maavalitsuse seinal enam ei täiene. Foto: Urmas Lauri

Neljapäeval jõuab valitsuse ette maavalitsuse tegevuse lõpetav eelnõu, teatas BNS

Eelnõuga antakse maavalitsuste ülesanded ministeeriumidele või nende valitsemisala asutustele, kohaliku omavalitsuse üksustele ning kohalikele omavalitsustele ühiseks täitmiseks.

Maavalitsuste olulisemad ülesanded antakse üle ministeeriumidele. Haridus- ja teadusministeerium  saab endale õppeasutuste järelevalve ning hariduskorralduslikud ülesanded koos Sihtasutusega Innove, samuti noorsootöö analüüsimise ja toetuste eraldamise ülesanded. 

Siseministeerium haldusalasse tulevad perekonnaseisutoimingute järelevalve ja perekonnaseisuametnike eksamid.

Kultuuriministeeriumi roll on edaspidi maakonnaraamatukogude nimetamine ja järelevalve.

Rahandusministeeriumi ülesanne on maakonnaplaneeringute koostamine ja järelevalve, regionaalarengu programmide koordineerimine, kohaliku omavalitsuse üksuste ühinemised ja asustusüksuste piiride muutmised, samuti omandireformialased ja maa hüpoteegipidaja ülesanded.

Keskkonnaministeerium või puutumust omav ministeerium saab ülesandeks liikmeõiguste teostamise maaparandusühistutes, maa-amet maareformi ja maatoimingud, veterinaar- ja toiduamet karantiini kehtestamise ning riigi valimisteenistus valimiste korraldamise riigi tasemel.

Kohaliku omavalitsuse üksustele või neile ühiselt täitmiseks on perekonnaseisutoimingud, terviseedenduse, heaolu ja turvalisuse ülesanded, kultuurivaldkonna ülesanded, alaealiste õigusrikkujatega seotud ülesanded, valimiste korraldamine, saarevahi ametisse nimetamine ning avalikust huvist tuleneva kitsendusega maatulundusmaa omandamise loamenetlus.

Eelnõu kohaselt nõustab rahandusministeerium kohaliku omavalitsuse üksusi ning justiitsministeerium teostab järelevalvet kohaliku omavalitsuse üksuste haldusaktide õiguspärasuse üle. Eelnõu näeb ette, et kui seaduses on nii sätestatud, võib justiitsministeeriumi asemel teostada järelevalvet ministeerium või tema valitsemisala asutus tema valdkonda kuuluva kohaliku omavalitsuse üksuste haldusaktide õiguspärasuse üle.

Valitsus on otsustanud lõpetada maavalitsuste tegevuse 2018. aasta 1. jaanuarist. Maavalitsuste lõpetamisega kaasnevad ühekordsed kulud ligikaudu 1,9 miljonit eurot. Maavalitsuste reformist tulenev iga-aastane kulude kokkuhoid on rahandusministeeriumi esialgsetel hinnangutel umbes 1,5 miljonit eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments