0

Vabaerakonna üleskutse: ministrid, ärge kandideerige kohalikel valimistel!

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Andres Herkel.

Andres Herkel 2016-11-21Vabaerakonna esimees Andres Herkel kandis tänases riigikogu Vabas mikrofonis ette Vabaerakonna juhatuse avalduse, et Vabariigi Valitsuse liikmed, ka maavanemaid ei sukelduks Euroopa Liidu eesistumise ajal kohalike valimiste kampaaniasse, sest Euroopa Liidu eesistumine nõuab täit pühendumist lisaks täiuslikule ministritööle.

Herkel rõhutas ka, et kohalik poliitika peab olema kohalike poliitikute pärusmaa ning ministrid teeksid oma mittekandideerimisega teene haldusreformiga aina rohkem tsentraliseeritava Eesti heaks. “Jäägem eestlasteks, kuid saagem samas ka headeks eurooplasteks!,” seisab Vabaerakonna avalduses.

Vabaerakonna avaldus täismahus:

Avalik pöördumine Eesti Vabariigi ministrite poole

Austatud ministrid! Eesti Vabaerakonna juhatus pöördub Teie poole üleskutsega mitte kandideerida selle aasta oktoobris toimuvatel valimistel kohalike omavalitsuste volikogudesse.

Meie pöördumine on ajendatud soovist kaitsta Eesti poliitika, eriti aga Teie kui ministrite usaldusväärsust. Tehkem nõnda, et kohalike probleemide üle otsustamine jääb kohalike poliitikute pärusmaaks. Haldusreformiga on juba tekitatud olukord, kus võimu järjest enam tsentraliseeritakse ning kohalike kogukondade otsustusõigusest ei hoolita. Ministrite asumine peibutuspartideks diskrediteerib parteisid ning teeb Teist, Eesti Vabariigi ministritest, tagatubade marionetid, ehkki idee järgi peate olema riigimehed. Mittekandideerimine on väikseim teene, mida saate Eesti omavalitsustele teha pärast seda, kui olete omavalitsusreformi jäiga läbisurumisega neid juba niigi ebaõiglaselt kahjustanud.

5000 elaniku nõude puhul erandeid tõrjudes olete tekitanud ebaloogilisi liitumisi ning aidanud kaasa Eesti ajaloolise nimepärandi hävitamisele. Peame silmas näiteks Lääne maakonna ajaloolise ala jõhkrat kohitsemist ning nn. Kohtla-Järve rajooni taaselustamise katset, mis tekitab teravat protesti Alutaguse ja Toila ühinemispiirkondadesse kuuluvate eesti inimeste hulgas. Peame silmas kümneid ja kümneid üksikjuhtumeid, kus pole arvestatud külade tahet, kohaliku rahvaküsitluse tulemusi ega ajaloolist pärandit.

Peatuge palun siinkohal, usaldagem kohalike inimeste iseotsustusõigust.

Austatud ministrid! Tuletame meelde, et Eesti on õige pea Euroopa Liidu eesistuja. Seda enam ei tohi me anda signaali, et meie ministrid ei võta oma rolli eesistujana tõsiselt, vaid sukelduvad samaaegselt kohalike valimiste kampaaniasse.

Jäägem eestlasteks, kuid saagem samas ka headeks eurooplasteks!

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz