1

Parvlaeva Tiiu ristiemaks saab Helen Kõmmus

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Helen_raamatu_Hiiumaa_meremees_jutustab_esitlusel_4.03.2017_Hiiumaa_Muuseumis_Foto-Urmas_LiitEesti Rahvaluule Arhiivi teadur Helen Kõmmus oma vanaisa Jegard Kõmmuse kogumiku "Hiiumaa meremees jutustab. Uurimusi ja mälestusi Hiiumaa mereloost I" esitlusel 4. märtsil 2017 Hiiumaa Muuseumis. Foto: Urmas Liit

Parvlaeva Tiiu ristiemaks saab Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiivi teadur ja Hiiumaaga tihedates sidemetes olev Helen Kõmmus.

Helen Kõmmus on folkloristina seotud mitme Hiiumaa sündmusega ja alati appi tulnud, kui hiidlastel oma teadmisest või oskustest puudu jääb.

Tema eestvõttel on hiidlased saanud ka oma eepose „Iiu Leiger“ ehk Hiiumaa vägilase Leigri juhtumistest ja elust pajatava hiiukeelse raamatu. Selle raamatu on omal ajal koostanud Heleni Kõmmuse vanaisa, kapten ja kirjamees Jegard Kõmmus. Lisaks on Heleni eestvõttel välja antud veel teisigi Hiiumaa ja hiidlastega seotud raamatuid.

Helen Kõmmus on Hiiumaa kultuuripärandi ja pärimuseuurija, kes oma teadustööst ka üldrahvaliku lugemise kokku suudab panna. Lisaks oskab ta lauldes lugusid jutustada ja sinna juurde ka mitmeid rahvapille mängida. 2010. aastal sai ta Kristjan Toropi nimelise rahvaluule kogumise preemia ja 2014. aastal Eesti Kultuurkapitali Hiiumaa ekspertgrupi aastapreemia.

Parvlaev Tiiu on oma nime saanud Hiiumaa muistse vägilase Leigri naise Tiiu järgi. Laeva ristimine toimub 8. aprillil Heltermaa sadamas ja ristimisele on oodatud kõik huvilised. Tiiu asub reisijaid teenindama Heltermaa-Rohuküla liinil alates 9. aprillist.

 

Video: Marnet Kokk

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
imesta
imesta

42.a on vana või???

wpDiscuz