Haapsalu joogafestival hakkab Tartu ülikooliga koostööd tegema

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu joogafestival. Foto: Magalie Bonneau

Joogafestival_foto_Magalie Bonneau

Haapsalu joogafestival. Foto: arhiiv

Tartu ülikool teatas täna, et Eesti tervishoiu rahastamise jätkusuutmatuse tulemusena ja üha enam kasvava alternatiivse meditsiini nõudluse tõttu avab Tartu ülikool meditsiiniteaduste valdkonnas inglise keelse alternatiivmeditsiini õppekava.

Alternatiivmeditsiini viimaste aastate võidukäik on tinginud ühiskonna suurest huvist sellekohase õppe järgi. Et alternatiivmeditsiin põhineks rohkem teaduslikul lähenemisel ja nii praeguste kui ka tulevaste praktiseerijate kompetentsuse tõstmiseks, avab Tartu ülikool uuest õppeaastast alternatiivmeditsiini õppekava. Tartu ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna õppeprodekaani Anti Kalda sõnul liigume aina rohkem selles suunas, et iga inimese tervise probleemidega tegeletakse personaalselt ja terviklikult: “Alternatiivmeditsiini õppekava avamisega astumegi sammukese edasi, et tuua alternatiivmeditsiin veel rohkemate inimesteni ja et iga inimene saaks just sellise ravi, millesse ta usub, mida ta vajab ja mille eest ta on võimeline maksma.”

Kalda sõnul ei ole kandideerijatel eelteadmisi vaja. “Ootame kandideerima nii praktiseerivaid alternatiivmeditsiini harrastajaid kui ka alles algajaid huvilisi Eestist ja välismaalt,” selgitas ta.

Õppekavasse kuuluvad ained hüpnoteraapiast, ravikanepi kasutamisest ja teraapiast kuni homöopaatiani. Valikainetena on võimalik tudeerida näiteks raha- ja naerujoogat. Õppekava lõpetajad saavad alternatiivmeditsiini diplomi. Nagu arstiõppe puhul ikka, võivad lõpetajad jätkata õpinguid residentuuris. Valida saab kolme eriala – nõid-arsti, kristalliterapeudi ja logistilise regressiooniterapeudi vahel.

Sisseastumiseks ei ole vaja eelnevalt sooritada riigieksameid. Kõikidele huvilistele toimuvad juuli alguses erialakatsed, mis koosnevad kolmest praktilisest ülesandest. Kõik, kes suudavad need ülesanded ette ära arvata, kindlustavad endale õppekoha ilma erialakatset läbimata. Õppetöö saab olema väga praktiline. Pärast baasainete läbimist saavad tudengid enda oskused proovile panna avatavas tudengite alternatiivmeditsiini keskuses.

Haapsalu joogafestivali korraldaja Merit Raju ütles Lääne Elule, et tunnustab TÜ otsust ja loodab viljakale koostööle. „Oleme Anti Kaldaga sel teemal juba vestelnud ja kuna käed on põhimõtteliselt löödud, sisi arvan, et võin selle suure rõõmuga välja öelda – Tartu ülikool ja Haapsalu joogafestival hakkavad koostööd tegema!“

Raju pakkus ülikoolile välja, et alternatiivmeditsiini tudengite üks praktikakohti võiks olla igasuvine joogafestival Haapsalus. „Joogafestivalil praktiseeritake kümmet erinevat joogastiili, kohal on ka särav hatha jooga ja meditatsiooniõpetaja Daniel Strausser Taist, kes on varemgi meie festivali peaesineja olnud ja paljude lemmikuks osutunud. Erilisi tantratöötubasid viib läbi kogenud tantraõpetaja Shanti Limnell oma kaasaga Soomest,“ loetles Raju vaid paari kuulsat oma ala eksperti, kellelt tudengitel oleks kindlasti palju õppida.

Haapsalu joogafestivalil saab praktiseerida naeru-, tantsu- ja häälejoogat, samuti päikesetõusul kundalini joogat. Füüsiliselt intensiivsem on näiteks akrojooga. Õpitubades on aga näiteks Tiibeti jooga ja tantra.

„Saame tudengitele pakkuda palju huvitavat. Oma telkidega on kindlasti kohal ka kristalliteraapia eksperdid,“ lisas Raju.

Haapsalu joogafestival toimub sel aastal 22.-23. juulil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments