Nädala pärast tulevad kasutusele uued 50-eurosed rahatähed

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

50eurone

Järgmise nädala teisipäeval hakkab Eesti Pank – nagu ka teised euroala keskpangad – laskma ringlusse uue kujunduse ja turvaelementidega 50-euroseid pangatähti; ettevõtjad peavad tagama, et uute 50-euroste sujuvaks kasutuselevõtuks ollakse tehniliselt valmis.

“Alates 4. aprillist on uute turvaelementide ja uuendatud kujundusega 50-eurosed rahatähed seaduslik maksevahend, mida peavad vastu võtma kõik kaupmehed ja müügiautomaadid,” ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve pressiteate vahendusel.

“Seadme puudumise või selle tõrke korral ei tohi uue 50-eurose vastuvõtmisest keelduda, sest rahatähe ehtsust saab kaupmees tuvastada ka käsitsi, kui ta vaatab või kombib rahatähe turvaelemente. Need on väga lihtsad võtted, millega saab hakkama iga inimene,” lisas Roosve.

Uuel rahatähel on tõhustatud turvaelemendid, mida kasutatakse ka uuel 5-, 10- ja 20-eurosel: portreehologramm, portreevesimärk, reljeeftrükk ja smaragdroheline number. Peale selle on uuel 50-eurosel samasugune uus turvaelement nagu teise seeria 20euroselgi – läbipaistev portreega aken.

Esimese seeria rahatähed ehk praegu kasutusel olevad 50-eurosed kehtivad ka edaspidi. See tähendab, et neid ei ole vaja ümber vahetada, sest nendega saab endiselt poes ja mujal maksta, nagu ka esimese seeria 5-, 10- ja 20-eurosega.

Kõik esimese seeria rahatähed säilitavad oma väärtuse igavesti, kuid ühel hetkel ei saa esimese seeria rahatähtedega enam poes maksta. Kui see aeg on selgunud, siis teavitatakse sellest inimesi väga pikalt ette. Seejärel saab esimese seeria rahatähti uute vastu vahetada tähtajatult nii Eesti Pangas kui ka euroala teistes keskpankades.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments