Parvlaev Tiiu alustas eile õhtul Türgist teekonda Eestisse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Uued parvlaevad (tiiu  (8)
Parvlaev Tiiu. Foto: eskiis

Parvlaev Tiiu väljus laupäeval Eesti aja järgi kell 17.40 Türgist Sefine laevatehasest ning alustas teekonda Eestisse.

Laeva pardal on kokku 13 meeskonnaliiget. Laevakapteni Guldar Kivro sõnul kulub heade ilmastikutingimuste korral Eestisse jõudmiseks orienteeruvalt kolm kuni neli nädalat.

Teekonnal Türgist Eestisse on enne Biskaia lahte plaanis teha peatusi Itaalias ning Hispaania lõuna- ja lääneosas. Pärast Biskaia läbimist tuleb kütuse võtmiseks teha peatus Prantsusmaal ja siis saab laev suuna võtta Kieli kanalisse ning sealt juba otse Eestisse.

“Selline on ideaaljuhul meie plaan, aga tulenevalt ilmastikutingimustest ja kütuse võtmise vajadustest peame olema valmis plaani korrigeerima. Õnneks näitavad hetkel ilmaprognoosid suhteliselt head ilma ja on lootust, et jõuame aprilli alguseks Eestisse,” selgitas kapten Kivro.

TS Laevad OÜ laevandusvaldkonna juht, juhatuse liige Mart Loik võttis reedel Türgi laevatehaselt Sefine ametlikult vastu parvlaeva Tiiu, mis tähendab üleandmise-vastuvõtmise akti vormistamist ja omandiõiguse ülemineku dokumentide vormistamist. Eesti saatkond Türgis väljastas laevale ajutise liputunnistuse. Ühtlasi tasus TS Laevad Sefine tehasele viimase osamakse.

Mart Loigu sõnul väljastas klassiühing (DNV) laevale vajalikud sertifikaadid. “Türgis oli kohal ka Veeteede Ameti esindaja, kes viis läbi laeva meresõiduohutuse alase auditi ajutise meresõiduohutuse korraldamise tunnistuse ( ISMC) väljastamiseks ning kinnitas laeva vastavuse kehtivatele nõuetele,” lisas Loik.

Parvlaev Tiiu hakkab reisijaid teenindama Rohuküla-Heltermaa liinil ning kõigi eelduste kohaselt asub laev liinile aprilli keskel.

Tiiu hakkab Hiiumaa liinil kurseerima koos parvlaevaga Leiger. Ka Leiger tehti Türgis ning Sefine laevatehasest võttis Eestisse tulek aega rohkem kui kuu. Leiger alustas koduteed Türgist 5. novembril ning esimest korda jõudis laev Heltermaale 10. detsembril. Liinil alustas Leiger kurseerimist 22. detsembril.

Uued parvlaevad on 114 m pikad, mahutavad 150 sõiduautot või 12 täispikka veoautot. Laevadele tulevad päästevahendid 700 reisijale ning kahel tekil istekohti 500 reisijale.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
irwq
7 aastat tagasi

Kindel laks et oktoobriks jõuab liinile !!!!