0

Soome presidendi abikaasa sai kingiks Haapsalu salli

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu sall Soome presidendiproualeHaapsalu sall Soome presidendiprouale. Foto: Raigo Pajula

Eesti president Kersti Kaljulaid kinkis Soome presidendi abikaasale Jenni Haukiole Haapsalu pitsikeskuse salli. Piibelehemustriga salli on kudunud Haapsalust Šotimaale kolinud käsitöömeister Urve Trumm.

„See on muster, mida pole varem kellelegi tähtsale kingitud. Pitsikeskuses olnute seast valisime. Väga ilus muster,” ütles Haapsalu pitsikeskuse perenaine Mirje Sims.

Presidendi kantselei võttis ühendus Haapsalu käsitööseltsi liikme Aime Edasiga. „Nende soov oli, et oleks piibelehemuster ja et ei oleks sama mustriga salli kellelegi kingitud,” ütles Edasi. Piibeleht on Soome rahvuslill. Enamasti, kui presidendi kantseleist tuleb tellimus, luuakse uus muster ja kootakse uus sall. Seekord päris uut mustrit luua ja salli kududa ei olnud aega, sest salliga oli kiire. „Napp nädal oli aega. Uut ei jõudnud teha,” ütles Edasi. Nii valitigi olemasolevate sallide seast ja saadeti kudum kulleriga Kadriorgu.

Presidendi kantselei on Haapsalu sallimeistritelt salle tellinud aastakümneid. Aime Edasi isegi ei mäleta, millal täpselt see alguse sai ja kellele läks esimene sall. Haapsalu salli on saanud kingiks näiteks Jaapani keisrinna ja Norra printsess. „Oleme salle saatnud ka portsukaupa, et neil oleks võtta, kui on vaja kellelegi kinkida,” ütles Edasi.

Presidendi kantselei soovil on kootud ka meestesalle. Küll mitte Haapsalu salli mustris, vaid selliseid, nagu üks meestesall olema peab. „Tumesinise ja valgega. Valge sall, eesti kindamuster otstes. Neid on omal ajal ikka üksjagu tehtud,” ütles Edasi.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz