Parvlaev Soela ei pruugi saartevahelist ühendust parandada

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

soela (baltic workboats shipyard) Parvlaev Soela. Foto: Baltic Workboats Shipyard

Hiidlaste lootus, et kevadest, kui liinile tuleb uus, spetsiaalselt Triigi ja Sõru vahel sõitmiseks ehitatud laev, saab ühendus Saaremaaga parem, võib osutuda tühjaks lootuseks, vahendas saarlaste päevaleht Meie Maa hiidlaste Hiiu Lehe kirjutatut.

Uus parvlaev Soela tuleb liinile paari kuu pärast, kuid ministeerium jätab tellitud reiside arvu sisuliselt samaks. Ministeeriumi merendustalituse peaspetsialisti Gerli Härmsalu sõnul mahutab parvlaev Soela üle kahe korra rohkem reisijaid kui praegu liini teenindav Subsea Seven ehk 200 reisijat praeguse 86 asemel.

Kuna kahe suursaare vahel liigutakse peamiselt autoga, peavad hiidlased laeva üldisest ruumikusest siiski olulisemaks autokohtade arvu.

Soela tehnilise kirjelduse kohaselt mahutab alus 22 sõiduautot ehk kaks vähem kui praegune alus Subsea Seven.

Eelkõige Hiiumaa piimakarjakasvatajad on lootnud, et uus laev hakkab kahe saare vahet sõitma aastaringselt iga päev. Ministeerium aga planeerib jätkata senise sõiduplaaniga, mille kohaselt talvel ei toimu reise teisipäeviti, neljapäeviti ja laupäeviti.

Hiiumaa piimatootja Sulev Matto, kes müüb piima Saaremaa piimatööstusele, ütles, et teiste tootjatega võrdsete tingimuste tagamiseks oleks kahe saare vahele vaja laevaühendust vähemalt ülepäeva.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tore+on
7 aastat tagasi

MKM ametnikud võiks parvlaev Soela kohata kommentaare jagades täpsemad olla kuna seda tüüpi parvlaevadele on vastavalt vajadusele tehniliselt võimalik teise autoteki lisada, et rohkem autosid peale mahuks. Kahjuks pole ministeeriumi ametnikud piisavalt teadlikud parvlaev Soela tehnilistest võimalustest.

irwg ale
7 aastat tagasi

Ära võrtle Kõrgelaidu SOELAGA Eestil veel2 samaväärset alust.

irwq
7 aastat tagasi

No siis hakkab suvel nalja saama – juba praegu jäi kõrgelaid suvel suuresti juba hätta oma 4 reisi graafikuga päevas – kui soela ka 6 teeks , siis – suudaks ta laiu 4 reisi kompenseerida- rohkemaks pole jõudlust ( 3×6=18 tundi) – aga laid tegi vahest ka 5 reisi . Nii et turism saab kõva tagasilöögi : valitakse kas hiiumaa või saaremaa ( eriti saab tagasilöögi ju just hiiumaa ) Arusaamatu kuidas liinile väiksem laev telliti