0

Liisi Kuke rollimängud kunstikooli galeriis

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Emaks saamine, vananemine, kohanemine uute olude ja rollidega on teemad, mille üle juurdleb noor Haapsalus elav kunstnik Liisi Kukk Haapsalu kunstikooli galeriis avatud näitusel „Kahe peaga lohe”.

Läinud nädalal avatud näitus on ühelt poolt väga isiklik, iseloomustades kunstniku sisemisi võitlusi ja kohanemist muutuvate rollidega. Ometi on see näitus, mis peaks puudutama igaüht, sest pole inimest, kes poleks pidanud muutustega endas ja enda ümber hakkama saama.

„Näituse sõnum on, et muutunud situatsioonides jääb mingi osa meist mineviku identiteeti ja uuega kohanemine on väljakutse,” ütles kunstnik väljapaneku avamisel.

Liisi Kukk tunnistas, et näitus on tihedalt seotud tema enda elumuutustega. Kahe väikese tütre emana on ta end leidnud uutes rollides. „Enamasti on need rollid toredad, aga vahel ka keerukad,” iseloomustas Kukk. „Iga uus seisund on isiklik väljakutse ning miniatuursed kõrvalekalded heaks kiidetud normaalsusest tekitavad küsimusi.”  

Kunstniku sõnul on maalimine olnud tal mõneti meditatiivne ja teraapiline kogemus, mille käigus uued aspektid läbi mõelda, läbi tunnetada ja visualiseerida. „See näitus on osa sellest, kuidas olen end uutes oludes kehtestanud või identifitseerinud,” lisas ta.     

Tegelikult võiks näituse jagada mitmeks alateemaks, sest muutusi ongi elus mitmesuguseid, on need siis seotud lapsevanema rolli, uue elu- või töökohaga, vananemisega jms. Seda sisemist võitlust, mida igasugused muutused ja kohandumine kaasa toob, iseloomustab näituse nimimaal „Kahe peaga lohe” – kaks poolust omavahel võitlemas või dialoogi pidamas, kuidas just keegi näha soovib.

Selle teemaga haakub ka alasti nukk keset näituseruumi. „See sümboliseerib emotsionaalset alastiolekut, julgust endaga aus olla,” selgitas Liisi Kukk. Oma sattumist emarolli ja kogemust olla ema, naine ja selle kõige keskel ka inimene on kunstnik lahti mõtestanud oma maalis „Universumi paisumine”.

Keskikka jõudnud, kuid kramplikult omaaegseid menulugusid mängiva poistebändi liikmeid kujutav „Boy band” ning maal „Võiduka lõpuni”, kus vananev harrastussportlane ajaga võidu joostes püüab lõppevale jõule vaatamata kunagiste saavutuste tasandil püsida, oleksid nagu natuke teisest ooperist. Need maalid panevad küsima, kas noorel kunstnikul on tõepoolest juba keskeakriis.  

Liisi Kukk nimetas seda eelkeskea kriisiks. „Täiskasvanuks saamise väike raskuspunkt ei olene sellest, mis vanuses see tuleb,” kinnitas ta ja lisas, et pigem on tegemist hetkega, mil saad aru, et vastutuse koorem on kasvanud ja elu on varasemast palju rutiinsem. „Pole enam mitte mina ja minu tahtmised, vaid pean arvestama ka teistega, nagu näiteks oma lastega. Pean arvestama, et enam ei saa ma teha asju, mida tegin noorelt, näiteks teismelisena,” kirjeldas ta.

Kunstniku sõnul on tal tuttavate seas palju neid, kes on samasse punkti jõudnud. „Nende kahe maali puhul me mingis mõttes nagu idealiseerime ülikooliaega ja nostalgitseme ajas, mil kõik uksed olid valla ja kõik oli võimalik,” selgitas Kukk. Ta lisas, et nüüd on elu hoopis teistsugune. „See ei pruugi halvem olla, see on lihtsalt teistsugune ja toob kaasa väikesi kohanemisraskusi enda ja oma eluga.”

Kõik Haapsalu kunstikooli galeriis näitusel olevad maalid on kunstnikul valminud viimase aasta jooksul. Samuti on ta jõudnud osaleda mitmel näitusel. Mullu septembris oli Kukel isikunäitus „Väikeste maailmade nabad” Võru linnagaleriis, novembris osales ta koos kolme naiskunstnikuga Tartu Nooruse galerii rühmanäitusel „Eevad”. Liisi Kuke sõnul ongi Haapsalu näitus kahe eelnimetatud näituse kombinatsioon.  

Näitus „Kahe peaga lohe” jääb Haapsalu kunstikooli galeriis vaadata märtsi lõpuni.


Liisi Kukk

  • Sündinud 1988.
  • Lõpetanud Tartu kõrgema kunstikooli (2013) maali erialal, täiendanud ennast Sitsiilias kunstiakadeemias Accademia di Belle Arti di Catania.
  • 2010. aastast esinenud 16 rühmanäitusel. „Kahe peaga lohe” on tema kolmas isikunäitus.
  • Koos abikaasa Andresega on Liisi Kukel disainistuudio Muna, mis tegeleb käsitsi trükitud disaintapeetide ning beebi- ja lasteriiete valmistamisega.

Fotod: Arvo Tarmula

Liis Kuke näitus kunstikooli galeriis (3) Liis Kuke näitus kunstikooli galeriis (4) Liis Kuke näitus kunstikooli galeriis (5) Liis Kuke näitus kunstikooli galeriis (6) Liis Kuke näitus kunstikooli galeriis (7) Liis Kuke näitus kunstikooli galeriis (15) Liis Kuke näitus kunstikooli galeriis (22) Liis Kuke näitus kunstikooli galeriis (26) Liis Kuke näitus kunstikooli galeriis (28) Liis Kuke näitus kunstikooli galeriis (33) Liis Kuke näitus kunstikooli galeriis (34) Liis Kuke näitus kunstikooli galeriis (35) Liis Kuke näitus kunstikooli galeriis (39) Liis Kuke näitus kunstikooli galeriis (40)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz