Vatla kooli sulgemise otsus jäi viiki

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Vatla kooli sulgemise koosolek 188 (72) Helju Viikmann ja Arno Peksar

Vatla kooli sulgemise koosolek. Pildil Helju Viikmann ja Arno Peksar. Foto: Urmas Lauri

Teisipäeval ei õnnestunud Hanila volikogul Vatla kooli sulgemise otsust vastu võtta, uuele ringile minnakse märtsis.

Vatla kooli sulgemise otsus jäi teisipäeval Hanila volikogus tegemata, sest hääletamine jäi viiki. Sulgemise poolt oli viis volikogu liiget, selle vastu oli samuti viis rahvaesindajat.

Volikogu otsustamatus

Otsus, kas Vatla kool jätkab või suletakse, mõjutab Hanila valla eelarve koostamist. Kui eelarvet ei õnnestu 1. aprilliks vastu võtta, saadetakse volikogu laiali ning praegustel volikogu liikmetel tuleb oma kohad loovutada asendusliikmetele. Enne hääletamist selgitas vallavanem Arno Peksar, et Hanila vallas on kolme kooli peale sada õpilast. „Seda on ilmselgelt vähe ja käib üle jõu, arvestades riigi rahastusmudelit. Kui me tahame vägisi kolme kooli pidada, siis peame seda teiste tegevuste arvel rahastama,” selgitas Peksar Vatla kooli sulgemise vajadust.

Vatla kooli sulgemise poolt oli viis, sulgemise vastu samuti viis volikogu liiget. „Mis nüüd seis on? Viigis,” nentis hääled kokku lugenud volikogu esimees Mardo Leiumaa. „Veiko [Laev] oleks ikka ka võinud tulla,” viidati istungilt puudunud volikogulasele. „Kumma otsusega pean ma eelarvet edasi tegema?” nõudis vallavanem selgust. „Volikogu peab andma vallavalitsusele suunised.”

Hääled viis-viis panid volikogu ummikseisu, nentis Peksar ja polnud nõus väitega, et viigiseis kinnitab seda, et sulgemise otsust vastu ei võetud. „Kaudselt siiski otsust ei tehtud, sest jäi viiki,” pareeris vallavanem.

Seda, millisele otsusele võiks Hanila volikogu oma järgmisel istungil jõuda, ei osanud volikogu liige Olavi Vainu ennustada. „Praegu on nii pöördelised ajad, ehk ei ole oma inimesed need, kes peaksid kooli kinni panema,” arutles Vainu. „Suurel Lääneranna vallal on otsust lihtsam teha kui näiteks minul praegu.” Vainu hääletas kooli sulgemise vastu. „Ega mul olnud otsust lihtne teha,” ütles Vainu. „Olen Vatla koolis olnud õpilane, õpetaja ja ka direktor, hakka nüüd kinni panema…”
Vainu loodab, et ehk oleks koolile antav lisa-aasta murdekohaks. „Ehk oleks sügiseks paar-kolm õpilast rohkem,” arutles Vainu. „Kui on jutt, et kool pannakse kinni, siis vanemad lapsi ehku peale siia ei too.”

Lapsed Lihulasse

„Las teeb suur vald selle otsuse, on praegu Vatla rahva arvamus,” ütles Vatla raamatukoguhoidja Triin Vare. Vatlas on elu taas tärkamas, mullu sündis seal koguni kuus last. „Nii palju on noori tagasi tulnud, kooli sulgemisega võiks veel kannatada,” ütles Vare. „Me oleme praegu küll ääremaa, kuid suures Lääneranna vallas enam nii väga polekski, oleksime suhteliselt keskel.” Raamatukoguhoidja sõnul sooviks vallavalitsus, et Vatla lapsed hakkaksid käima Virtsu koolis. „Aga miks panna lapsed Virtsu, kui Lihulas on paremad võimalused,” nentis Vare. „Lastevanematel on tekkinud vimm Virtsu vastu.”

„Minu ema, mina ise ning minu lapsed on siin koolis käinud,” põhjendas raamatukoguhoidja, miks ta nii innukalt kooli kaitseb. „Lootus kaob viimasena. Eile [päev enne volikogu istungit] alles mõtlesin volikogu liikmete peale, lappasin nimed läbi.”

Vatla kooli hoolekogu esimees Koidu Kütt ütles, et kool peaks Vatlas jätkama eelkõige turvalisuse huvides. „Lastel oleks ju 40 kilomeetrit sõitu päevas,” ütles Kütt. Virtsu läheb buss kell veerand kaheksa hommikul, koju tagasi jõuab õpilane õhtul kell veerand viis, Lihulasse viib buss kell kaheksa, koju jõutakse poole neljast. „Meie laps läheb Lihulasse, siin pole mingit küsimust,” ütles Kütt. „Kui Lihula saab vallakeskuseks, siis miks teise suunda [Virtsu] pöörata.”

Nii Virtsu kui ka Lihulasse on Vatlast 21 kilomeetrit. Vatlast on ka Varblas koolis käidud, sinna on vaid 15 kilomeetrit. Praegu ei vaata keegi Varbla poole.

Kolm kooli

Hanila vallas tegutseb kolm kooli – Virtsus, Kõmsil ja Vatlas. Koolid on väikesed ja riigi palgarahast õpetajate palk välja ei tule. Vallavanema sõnul maksab vald õpetajate palkadeks aastas peale 20 000 eurot, lõviosa sellest läheb Vatla koolile. Sellepärast pole Hanila vald saanud ka õpetajate palka tõsta. Peksari sõnul võidaksid need koolid, mis alles jäävad – sinna läheks rohkem lapsi ja õpetajaile saaks maksta rohkem palka.

Seni on Hanila vallas kehtinud kokkulepe, et kuni on koolis vähemalt tosin õpilast, seda kinni ei panda. Peksari sõnul ei saa enam lähtuda valla seatud 12 õpilase nõudest. „Siis oli ministeerirumil teine rahastusmudel, nüüd on uus süsteem, mille järgi tagab ühe klassi õpilaste palgaraha 12 õpilast. Vatlas on õpilasi üle kahe korra vähem, Kõmsi kool on selles arvestuses piiri peal, ka Virtsu koolil pole midagi kiita,” nentis Peksar.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hanila volikogu otsustas Vatla kooli sulgeda | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] Vt ka: "Vatla kooli sulgemise otsus jäi viiki" […]

Hanila volikogu otsustab täna Vatla kooli sulgemise | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] Vt ka: "Vatla kooli sulgemise otsus jäi viiki" […]

Kodanik
7 aastat tagasi

See on õige ,et lapsed saaksid suuremasse kooli on areng ka parem pole ju omavanuseid kellega suhelda .Lapsi nii vähe ei leia sõpru ja ka puuduvad eakaaslased kellega koos ühiseid tegevusi teha.

ma
7 aastat tagasi

Vatla lapsed ikka Virtsus koolis käinud ja nüüd enam ei kõlba?