7

Õiguskantsler: lahja alkoholi aktsiisitõus on põhiseadusevastane

Avatar

Kelli Seiton

kelliseiton@gmail.com

Ülle Madise. Foto: Erik Peinar

ülle madise foto Erik Peinar Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Erik Peinar

Õiguskantsler Ülle Madise ütles avalikus pöördumises, et lahja alkoholi aktsiisimäärade tõstmine aastal 2017 ja 2018 pole põhiseadusega kooskõlas.

Madise kirjutas pöördumises, et riigi kohustus on kaitsta rahva tervist, ent seda ei tohi teha põhiseadust rikkudes. Nimelt võeti mullu 19. detsembril vastu seaduse muudatused, millega lepiti kokku, et lahja alkoholi aktsiisimäärad tõusevad varem seadusega ettenähtud graafikust kiiremini. Samas oli riigikogu 2015. aastal andnud ettevõtjatele lubaduse aastatel 2017 ja 2018 aktsiisimäärasid mitte tõsta. „Õigusriik austab juba antud lubadusi, isegi kui tagasi vaadates paistavad need ekslikud,” kirjutas Madise.

Tähtajalist lubadust murdes rikkus riigikogu põhiseaduse §-s 31 sätestatud ettevõtlusvabadust koosmõjus PS §-st 10 tuleneva õiguspärase ootuse põhimõttega.

Madise pöördumises seisab, et järgmised korralised riigikogu valimised on aastal 2019, tõenäoliselt sellepärast osundati aktsiiside täiendava tõstmise võimalusele peale aastat 2018. Tähtaegadega seotud lubadus – nt ka tähtajaline üüri- või tööleping – on kindlam kui tähtajatu lubadus. Seepärast tuleks eelistada reguleerimistehnikat, mis jätab järgmisele valitsuskoalitsioonile võimaluse poliitilisi valikuid muuta. Riik võib tähtajalisest lubadusest taganeda üksnes erandlikel asjaoludel, mh näiteks ränga majanduskriisi korral. Alkoholiaktsiisi täiendaval tõstmisel sellist erakorralist olukorda polnud. Ettevõtlusvabaduse ja õiguspärase ootuse põhimõtte rikkumisest kannavad kahju tootjad, müüjad ja kauplused, eriti suures ulatuses piirikaubandusest mõjutatud väikekauplused.

Kõnealune seadus, mida detsembri keskel muudeti, on tulu-, sotsiaalmaksuseaduse ja teiste seaduste muutmise seadus.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
uskmatu+toomas
uskmatu+toomas

Igaüks kes taunib joomist on tegelikult meie riigi eelarve täitmise õõnestaja ja tuleks vastutusele võtta !
Vabad inimesed vabal maal – tahan joon,ei taha aga joon ikka sest riik vajab !

Imelik
Imelik

Äärmiselt nõrk õiguskantsler ja võib öelda ka, et puhtalt RE käpik.
Riigikogu ületas oma volitusi kui määras ette ära aktsiisimäärade tõusu, ime et riigieelarvet 4 aastaks ei tehtud. Meil teeb fiskaalpoliitikat ikka valitsus ja pukis oleval valitsusel on volitus aastaeelarve kokku panna või selles muudatusi esile kutsuda (ei rohkem). Seega mingi järjekordne “õigustatud ootus” on Madise Ülle sulepeast tekkinud.

nihkes valitsus
nihkes valitsus

Eelarvet kokku panna ei ole lubatud seadusi rikkudes, ka sel valitsusel mitte, Madise on väga tugev õiguskantsler ja valitsuse ahnus peab kontrolli all olema igal juhul. Ma üldse ei räägi siinkohal joomisest või selle propageerimisest, aga riik peab seaduste järgi toimima.

Imelik
Imelik

Eriti tugev oli avaldus …
“Valitsuste vahetumisel peab olema võimalik poliitikat muuta. Seepärast ei tohiks lubada aastateks ette, et maksumäärasid ei muudeta. Riik on kohustatud lubadusi täitma. Lõppastmes võidakse nõnda muuta valimised ja valitsuste vahetused mõttetuks – ka see on põhiseadusevastane”
Kes see oli, kes oleks pidanud “pidurit tõmbama”?
Veel kord, fiskaalpoliitika on valitsuse pärusmaa ja muutused kinnitab/või lükkab tagasi Riigikogu. See on igati seaduslik käitumine.
Seaduse rikkumine on seadustesse kirjutatud lubadused, mille täitmist ei ole võimalik garanteerida, kuna volitused selleks puuduvad.
Mingit õigustatud ootust ei saanud ka juba sellepärast eksisteerida, et seaduses oli punkt …
“Aktsiisimäära muutmise analüüs”

Rind Kere
Rind Kere

Minu seaduslik õigus ennast surnuks juua on saanud veelkord kinnitust.

Vandaal
Vandaal

Ja teised ossud kütteks!

Tobujuss
Tobujuss

Ago onu ossu rääkis ju muud !
Nüüd ossu seebiks ?

wpDiscuz