Riik peab maksma kooseluseaduse rakendamata jätmise eest kahjutasu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kooseluseaduse hääletus riigikogus 9. oktoobril 2014. Foto: kuvatõmmis istungi ülekandest

Kooseluseadus riigikogus
Kooseluseaduse hääletus riigikogus. Foto: riigikogu istungi ülekande ekraanitõmmis

Kooseluseaduse rakendusaktide vastu võtmata jätmisega on riik tekitanud huvipoolele kahju ja peab maksma kahjutasu, otsustas Tallinna halduskohus teisipäeval seksuaalvähemuste kaitsjana tuntud Reimo Metsa kaebust lahendades.

Kohtusse jõudnud vaidlus seisneb selles, kas kooseluseaduse rakendusaktide vastu võtmata jätmine rikub kaebaja subjektiivseid õigusi ning kas regulatsiooni puudumisega on tekitanud talle hüvitamisele kuuluvat kahju. Reimo Mets leidis, et riigi tegevusetus on toonud talle kahju ning ta nõudis halduskohtus justiitsministeeriumilt mittevaralise kahju hüvitisena 10 000 eurot.

Teisipäeval lahendini nõudnu halduskohus rahuldas Reimo Metsa kaebuse osaliselt, mõistes justiitsministeeriumilt Reimo Metsa kasuks välja mittevaralise kahju hüvitise 1500 eurot. Kohus asus seisukohale, et kaebajale on seadusandja tegevusetuse tõttu tõesti tekkinud mittevaraline kahju. Kahju on tekkinud tema väärikuse alandamise ja eraelu puutumatuse läbi ning seadusandja tegevusetuse ning kaebajale kahju tekkimise vahel on põhjuslik seos.

Kohus leidis, et pikemaajaline ebaselgus õigusloomes, mis seab ühe ühiskonna grupi olukorda, kus järjekindlalt ning erinevates olukordades puudub kindlustunne selles, kuidas mingi eluline olukord laheneb ja millise viisi kehtiva õiguse tõlgendamiseks valib näiteks konkreetset juhtumit lahendav ametnik või asutus, riivab isiku eraelu puutumatust ja võib kujutada endast väärikuse alandamist. Ühiskonna grupi all pidas kohus antud kaasuses silmas kooselulepingu sõlminud paare, kelle hulgas eristuvad samasoolised kooselupaarid.

“Rikkumine mõjutas kaebajat pidevalt, põhjustades pigem pidevat hirmu- ja ärevusseisundit ja ebakindlust, kui väärikuse alandamist konkreetsete juhtumite läbi,” lisas halduskohus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Herbert+ving
7 aastat tagasi

Rohkem vaseliini ja vähem hüvitisi neile ja sünkroonset liikumist!

Invaliid
7 aastat tagasi

Hirmu ja ärevusseisund….

Invaliid
7 aastat tagasi

Ennem suren nälga,aga pederastiks ka ei hakka..

xerxes
7 aastat tagasi

Eestis ongi ainut võimalus teenida saada hüvitist või kahjutasu, töölt raha ei tule.

Invaliid
7 aastat tagasi

Aadu Aadu tõuse üles!!!

2. kodanik
7 aastat tagasi

Ainult loetud kuud ja needsamad tegelased, kes selle vigase seaduse läbi surusid, on ka Läänemaal jällegi nõutamas rahva mandaati, et saaks eesti asja edasi ajada….

Lõoke
7 aastat tagasi

Loodan ka tiba saada…….

no
7 aastat tagasi

Siiski materiaalne kahju ka,vähemalt osale,kel partner välismaal elab ja sõidukulud lähevad….Kes neid trahve suudab maksta maksumaksja rahast,ei usu.

oh õudust
7 aastat tagasi

kas kohtu tülitamine ja kohtuvõimu naeruvääristamine saabki igapäevaseks, sel puhul peaks kõik pensionärid hakkama hagisi riigi vastu esitama, sest nende väärikuse alandamine on igapäevane ja ilmne

juss
7 aastat tagasi

p.dede preiskurant: väärikus- 1500€