1

Täna tähistatakse ka Haapsalus Tartu rahulepingu aastapäeva

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tartu_rahuleping_täiendavate_artiklitega_1920.djvuTartu rahu aastapäeval avatakse Haapsalus kaks näitust, Vabadussõja mälestussamba jalamile asetatakse mälestuskimp ning Jaani kirikus toimub kontsert-teenistus.

Tartu rahulepingu aastapäeva tähistamine Haapsalus algab täna kell 16. Haapsalu kultuurikeskuses avatakse naiskodukaitse Lääne ringkonna juubeliaasta fotonäitus ning metalli- ja nahakunstnik Egge Edussaar–Haraku isikunäitus „Ennevanasti“. Naiskodukaitse tähistab sellel aastal 90. sünnipäeva ning sellega seoses avatakse üle Eesti 16 näitust.

Kell 18 toimub Tartu rahulepingu aastapäevale pühendatud mälestushetk läänlaste Vabadussõja mälestussamba juures Haapsalus. Süüdatakse mälestusküünlad ja Läänemaa rahva nimel asetatakse samba jalamile ühispärg.

Vabadussamba juurest minnakse edasi kontsert–teenistusele Jaani kirikusse. Teekond kulgeb mööda küünaldega palistatud küünlateed. Läänemaa kodutütred, noorkotkad, naiskodukaitse ja kaitseliit asetavad mälestussambast Haapsalu Jaani kiriku peaukseni 97 mälestusküünalt.

Tartu rahulepingu 97. aastapäeva kontsert–teenistusel teenib piiskop Tiit Salumäe, kõnelevad Lääne maavanem Neeme Suur ja Kaitseliidu Lääne maleva staabiülem major Jüri Bachman. Kontsertosas laulab Läänemaa Ühisgümnaasiumi noortekoor, juhendajad Karin Lükk-Raudsepp ja Ilona Aasvere.

Aastapäeva tähistamisele on oodatud kõikide koolide, asutuste ja organisatsioonide esindajad, samuti eraisikud.

2. veebruaril 1920 kirjutati Tartus alla rahuleping Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel. Õiguslikult on tänaseni oluline, et Tartu rahuga lõpetati Vabadussõda ja Venemaa tunnustas tingimusteta Eesti Vabariigi iseseisvust. Tartu rahulepingut on nimetatud ka Eesti riigi sünnitunnistuseks.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
südametunnistus
südametunnistus

puudub neil, kes petserimaa ja narvataguse maha parseldavad ja siis silmakirjalikult aastapäeva tähistavad

wpDiscuz