Karnau: maakonnad võivad kaotada tähtsuse ja muutuda Tallinna-taguseks Eestiks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lõuna-Läänemaa haldusreformituur  (urmas lauri) (55)
Foto: Urmas Lauri

Kui siiani on Eesti jaotuse paradigma olnud maakonnad kui piirkondliku identiteedi keskmed, siis võimalik, et on käimas murrang, mille käigus kõik muutub üheks Tallinna-taguseks Eestiks, ütles Raadio 2 saate "Olukorrast riigis" üks juhte, Lääne Elu peatoimetaja Andrus Karnau, vahendas ERRi uudisteportaal.

Karnau rääkis haldusreformi arenguid kommenteerides, et sel nädalal oli suur uudis maavalitsuste kaotamine, väike uudis aga, et valitsus kiitis heaks Lääneranna valla loomise, mille käigus liigub umbes veerand Läänemaa territooriumist ja 15 protsenti elanikest Pärnu maakonna alla.

"Dramaatiline otsus. Eesti keeles on mõiste nagu kelgunöör, mis tähistab inimest, kes ei tee otsuseid, vaid laseb end juhtida. Ka Lääneranna valla nihutamise puhul ütleb valitsus, et me ei saanud midagi teha, seadus on selline, omavalitsused on nii otsustanud. Võib-olla on tõesti nii, et valitsus ei saa kokkulepitud ühinemislepingut muuta, aga alati on võimalus see tagasi lükata. Seda ei tehtud," sõnas ta.

Karnau lisas, et kardetavasti muutub mingi aja jooksul ka inimeste mentaliteet ja Läänemaa inimesed muutuvadki Pärnumaa inimesteks.


Täismahus artiklit saab lugeda siit.


Raadiosaadet "Olukorrast riigis" saab kuulata siit:

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kama2
7 aastat tagasi

Erinevalt Lihulast tahab Haapsalu ikka Haapsalu olla ja Läänemaal asuda.

Leo
7 aastat tagasi

Mina teen ettepaneku Haapsalu kuulutada Tallinna eeslinnaks. Mis see 100 km siis ära ei ole!
Saamegi Haapsalu SUUREKS. Hoobilt linna ühiskondliku transpordi tasuta sõidu ja kõik muud hüved.
Siis saaks iga jorss öelda, et elan Tallinnas, kuigi sisuliselt elab Haapsalu taguses pärapõrgus.

Imelik
7 aastat tagasi
Reply to  Leo

Ära muretse! See on juba otsustatud. Haapsalust saab juba sel aastal Eesti suurim linn (liitumisel Ridala vallaga). Seega Tallinn ei paku huvi.

Imelik
7 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Siiski, siiski. Tuleb välja, et Paide ja Pärnu on vahepeal mööda lipanud.
Pärnu vastu ei saa isegi Tallinnaga ühinedes, vot nii võimas koht on ))).

Kustasele
7 aastat tagasi

Karnau on rohkem lõunaläänlane kui sa arvatagi oskad.

Meelis Malk
7 aastat tagasi

Kustas k…. oled sa kuu pealt kukkunud ? Ma ei tea kus sa elad aga see jutt nüüd küll ei päde, et rahvas on nõus. Muude Sinu argumentidega, et miks juhtivkomisjon nii otsustas võin isegi nõus olla, aga see, et rahvas käib poes Pärnus rohkem kui Haapsalus ei ole argument maakonna muutmiseks. Ja nii palju kui mina rahvaga olen suhelnud, siis ega seda maakonna vahetust ikka õigeks ei peata küll. On üksikuid kellel loomulikult on ükskõik aga valdav enamus on teist meelt. Muidugi on veel üks võimalus. Ma ise liigun lihtsalt vales seltskonnas.

vanamees
7 aastat tagasi

Kui maakonnad ära kaovad, siis pole ju mingit mõtet kembelda, kas Läänemaa või Pärnumaa – kumbagi pole enam. Las Omniva mõtiskleb, kus see Lääneranna kolhoos üldse on. Kuskil Lääne-Eestis peaks olema, aga kas Nõval või Audrus, tuleb guugeldada.

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  vanamees

Omnival on indeksite süsteem ja praegused lollused posti liikumist eriti ei kahjusta. Aga kui inimene ei suuda telefonile 112 helistades oma asukohta arusaadavalt selgitada, siis on ikka kehvasti.

Kustas
7 aastat tagasi

Tahaks küsida hr. Karnau käest, kes andis Teile õiguse esineda arvamustega Lõuna Läänemaa inimeste eest, mis seob Teid Lõuna Läänemaaga ja nende inimeste otsustega ja mida tähendab mõiste kelgunöör? Pika aja jooksul on toimunud väga mitmed üritused, kokkusaamised rahvaga, mitmed volikogud. Minu arvates on Selle piirkonna elanikud vägagi nõus selle Pärnumaa alla minekuga. Võib olla on asi milleski muus, mis on ammu juba käest lastud, näiteks Lõuna Läänemaa ääremaastumine, maakonna ja Haapsalu ladviku äärmine leigus piirkonna asjade vastu ja Haapsalu kui maakonnakeskuse hääbumine, mis on toimunud juba pika aja jooksul. Ehk siis meil ju täna ei ole maakonna tõmbekeskust ja… Loe rohkem »

Kustasele
7 aastat tagasi
Reply to  Kustas

Kes see meie olete? Mis teenuseid sa tõmbekeskuses Pärnus ajamas oled käinud?

süsimust iroonia
7 aastat tagasi

Eesti võib kaotada tähtsuse ja muutuda Peterburi eeslinnaks.

K
7 aastat tagasi

Merle Mäesalu on aastaid taganud Lääne maakonna tasakaalustatud arengut.

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  K

Jah, ta isegi teadis seda täpselt, et Martna valla inimestel pole Ridala vallaga midagi pistmist ja need 200 inimest, kes soovisid haldusreformi käigus Ridalaga liitumist, on pimedusega löödud. Eks sügisel saab jälle kuulda, kuidas IRL ainult rahvaga käsikäes sammub…