9

Juhtkiri: pettumuste ja ebakindluse aasta

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

lelutuld1Esimene mõte lõppevat aastat meenutades on, et imelik aasta oli. Esimese hooga tundub, et aastat iseloomustavad segadus, solvumised, lahkumised ja ootamatused kogu maailmas, sh Eestis, ka siinsamas Läänemaal.

Nii nagu ei uskunud suur osa inimesi Trumpi võitu USA presidendivalimistel või Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust, ei osanud enamik inimesi oodata või uskuda, et Eesti president võib valimiskogus valimata jääda ja sellele ametipostile tõuseb lõpuks Kersti Kaljulaid, kelle nimegi paljud eestimaalased ei teadnud.

Ega Läänemaagi muust maailmast erine. Kui palju oli neid, kes tõepoolest uskusid, et Lihula ja Hanila lähevadki Läänemaalt minema? See tundus kujuteldamatu. Pigem ütleks loogika, et kunagised Läänemaa alad Varbla ja Koonga tulevad koju tagasi. Või kes suutis uskuda, et Ridalast ja Haapsalust sündiva uue omavalitsuse nimeks saab Haapsalu linn, kui terve mõistus ütleks, et see võiks olla Ridala vald, kus asub Haapsalu linn.

Kõik need muudatused on tekitanud inimestes ebakindlust: tundub, et miski, mis on ammu tuttav ja kindel, ei kehti enam. Sisemist kindlustunnet ei süvenda ka presidendi ja kiriku vastuolu, ka seda võib tõlgendada kui astumist traditsioonide vastu. Muidugi võib ärbelda, milleks meile mingid iganenud traditsioonid ja ajaga tuleb kaasas käia, aga väga raske on ajaga kaasas käia, kui pole kindlat pinda, millele toetuda.

Homme võtame seinalt kalendri aastanumbriga 2016 ja paneme selle asemele kalendri aastanumbriga 2017. Iseenesest ei muutugi muud kui pelgalt aasta: 1. jaanuaril tõuseb ikka päike, isegi kui teda pilvede vahelt näha pole, ja loojub õhtul. Nii ka 2. jaanuaril, 31. mail või 7. septembril. Võib ju küsida, milleks kõik need aastakokkuvõtted, kui elu läheb sama rada pidi edasi.

Eks aastavahetus olegi üks kokkuleppeline hetk korraks tagasi vaadata. Vahel on aga vaja tagasi vaadata, sest muidu ei tea, kuidas pettumuste ja ebakindluse kiuste edasi minna.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
milleks
milleks

rohelised ju v6imul lubati maksuvaba elu aaga kui ei sobi siis mingem soome peaks kodanikupalka saama hakkama !

Maamees
Maamees

Elu on ilus, arvan, et eestlased pole enne nii hästi kunagi elanud..

Igatahes
Igatahes

Aga milline on perspektiiv?Peagi lõpeb EL-stardiabide periood, on meil selle abil üles ehitatud rahvuslik kõrgtehnoloogiline majandus,tagatud rahvuslik järelkasv tööjõuturule jne?Maitse küsimus on kas hästi elamine = just rahvusvahelise kaubanduse ersats-kauba ohtralt kasutamise võimalus?

Juku
Juku

Meeleolukat ja edukat uut aastat
köigile.Alustagem igat uut päeva
naeratusega.

Ohoo
Ohoo

Eestis võib ju ka olla 1 tõeline suurlinn (pindala mõttes).

Qw
Qw

Kas on veel mingi šanss, et terve mõistus võidaks?

einoh
einoh

uus normaalsus on ebanormaalsus

Me oleme seda kogu aeg teadnud, fuhh
Me oleme seda kogu aeg teadnud, fuhh

Või kes suutis uskuda, et Ridalast ja Haapsalust sündiva uue omavalitsuse nimeks saab Haapsalu linn, kui terve mõistus ütleks, et see võiks olla Ridala vald, kus asub Haapsalu linn.

Valdek
Valdek

Miks see Ridala nii tähtis on? Oleks siis mingi ajalooline aga ei.

wpDiscuz