Lääne Malevlane. Kaitseliit teeb tihedat koostööd koguduste ja isamaaliste organisatsioonidega

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vabadussõjalaste näitus. Merilin Vabadussõjalaste näitus. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

Lääne maleval on tava kutsuda koostööpartnereid oma üritustele ja osaleda ka ise teiste üritustel. 2016. aasta polnud selle poolest erand.

Loomulikult saame kokku Eesti tähtpäevade tähistamisel. Aasta esimene kokkutulemine on Vabadussõja relvarahu tähistamine 3. jaanuaril kell 10.30 Haapsalus Vabadussõja mälestussamba juures. Sealsamas tähistasime ka Tartu rahu aastapäeva 2. veebruaril. Samba juurest viis 98 küünlaga palistatud tee Jaani kirikusse. Küünlatee sünnib kodutütarde ja noorkotkaste abiga. Kirikus esinesid Haapsalu muusikakooli õpilased. Tänutäheks kinkis Eesti vabadusvõitluse ja vastupanuliikumise mälestusliit neile sinimustvalged rinnamärgid.

Eesti Vabariigi aastapäeval olid meie liikmed Haapsalu toomkirikus tänujumalateenistusel ja pidulikul rivistusel Vabadussõja mälestussamba juures Haapsalus.

Märtsiküüditamist tähistasime Ristil mälestusmärgi „Raudteerööpad mäletavad” juures. Järgnes mälestusteenistus Haapsalu toomkiriku ristimiskabelis. Sealt mindi koos Vabadussõja mälestussamba juurde, et asetada pärg Eesti eest elanud ja elu andnud inimeste mälestuseks.

Mitu aastat on Haapsalus tähistatud Eesti lipu päeva, mis algab piduliku lipuheiskamisega. Haapsalu linnavalitsus kinkis Haapsalu ja Läänemaa muuseumide sihtasutusele riigilipu, mille pühitses vikaarõpetaja Kristel Engman. Mullu annetas linnavalitsus riigilipu Lääne malevale.

Leinapäeval, 14. juunil pidas Haapsalu toomkiriku ristimiskabelis emaaltari juures mälestuspalvuse piiskop Tiit Salumäe. Seejärel tehti Vabadussõja mälestussamba juures ühispilt. Siis mindi Ristile, kus peeti mälestustalitus. Lääne malev ja naiskodukaitse Lääne ringkond pakkus sõdurisuppi, meenutati olnut. Vahepaladega esines noor lõõtsamängija Hugo Õunaid.

Rändnäitused tutvustavad Eesti ajalugu

Rändnäitus „Haapsalu Vabadussõja mälestussammas vanadel fotodel” koos Läänemaa Memento stendidega oli sel aastal vaadata Nõva raamatukogus ja Taebla raamatukogus, Nikolai koolis ja Haapsalu põhikoolis. Vabariigi aastapäeva eel avasime Oru koolis näituse „Kaitseliidu Lääne malev ajas ja pildis”. Näitused jätkavad oma rännuteed.

Läänemaa keskraamatukogus oli meie näitus „Kaitseliidu meened”. Selle koostamisel osalesid Lääne maleva liikmed, kes tõid oma erakogudest näha põnevamaid mälestusesemeid.

Lastekaitsepäevast maakaitse- ja ajaloopäevani

Mai viimasel päeval osales Lääne malev lastekaitsepäeva suurejoonelisel tähistamisel ja tutvustas oma tegemisi Haapsalu põhikoolis.

Maakaitsepäev 23. juunil Lihulas algas ja lõppes vabadussamba pargis. Lihula kirikus pühitseti kaks lippu: Lääne maleva riigilipp ja Lihula üksikkompanii lipp. Maakaitsepäeva lõpus jõudsid pärale võidutule toojad koos presidendi annetatud tammeistikuga. Noored istutasid selle kohe parki, kus juba kasvab vabadussamba avamisel 1935 Johan Laidoneri istutatud tamm.

Tänavune ajaloopäev peeti Kullamaal, peateema oli sealse 90aastaseks saanud vabadussamba ajalugu. Teine teema oli Soonistest pärit Kullamaa kihelkonna mehe, hilisema kindralmajori, paljude autasude seas ka Vabadusristi kavaleri Jaan Kruusi elu ja saatus. Avasime Jaan Kruusile annetuste toel tehtud mälestuskivi. Mälestusteenistusel Kullamaa kirikus teenisid piiskop Tiit Salumäe ja koguduse õpetaja Lembit Tammsalu. Mängis Pärnumaa maleva orkester Kaido Kivi juhatusel.

22. septembril tähistasime vastupanuvõitluse päeva Ridala kirikus. Teenisid piiskop Tiit Salumäe ja õpetaja Küllike Valk. Meeldejääv oli Ridala põhikooli osavõtt ja panus: noored olid liputoimkonnas, süütasid mälestusküünlad Vabadussõja mälestustahvli ees ja viisid küünlad nii Läänemaa metsavendade kui ka Lääne maleva mõrvatud ohvitseride mälestustahvlite ette. Lapsed õpetaja Anne Pääsukese juhatusel laulsid isamaalisi laule.

Seltskondlik osa jätkus kogudusemajas, kus kattis kohvilaua päeva peakorraldaja Eesti endiste metsavendade liit.  

Kaitseliit osales ka Lääne praostkonna koostööteemalisel seminaril.

Eesti sõjameeste mälestuskirikus Toris on Lääne maleva esindus aastaid osalenud mitmesuguste tähtpäevade tähistamisel, olnud abiks teenistuste ettevalmistamisel ja järeltöös.

Pärnu Eliisabeti ja Tartu Peetri kirikus on maleva esindus osalenud mitme auväärse vabadusvõitleja leinatalitusel. Tartust saadeti 6. mail viimsele puhkepaigale Kotkaristi kavaler, sõjaliste teenetega vabadusvõitleja Arnold Ojaste. Tallinna Niguliste kirikus osalesime märtsipommitamise mälestusteenistusel, Hargla kirikus Valgamaal avasime koostöös Eesti endiste metsavendade liidu ja Murtud Rukkilille ühinguga metsavendade mälestustahvli.  

Heiki Magnus, Lääne maleva teavituspealik

  • Heiki Magnus sai tänavu kevadel EELK aukirja koostöö ja panuse eest Eesti elu edendamisse.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments