Vikerkaare lasteaiast saab elektritootja

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Lasteaed Vikerkaar (2)

Vikerkaare lasteaed. ARVO TARMULA

Vikerkaare lasteaed Haapsalus hakkab tulevikus müüma elektrit Imatra Elektrile, olles maakonna üks suuremaid päikeseenergiast elektri tootjaid.

Eile lõpetas ehitaja päikesepaneelide paigaldamise Vikerkaare lasteaia katusele. „Vikerkaare tinglik elektritootmisvõimsus on 25 kilovatti,” ütles Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman. „See on üsna suur võimsus.”

Kuna Eesti riik on lubanud majapidamistele, kes taastuvenergiat toodavad, ülejääva elektri ära osta, sõlmib linnavalitsus nüüd lepingu Läänemaa võrgufirma Imatra Elektriga ja hakkab iga lasteaias toodetud ja üle jääva elektrikilovati eest saama Imatralt 4–5 senti. „Päikesepaneelid hakkavad tootma elektrit rohkem, kui lasteaed vajab. Eriti suvel tekib ülejääk,” ütles Vikman.

Aselinnapea sõnul ei läinud päikesepaneelid linnavalitsusele midagi maksma. „Tehti pakkumine, millest ei saanud keelduda,” ütles ta. „Mäletatavasti remonditi Vikerkaare lasteaed Šveitsi riigiga ligi nullenergiaga majaks. Selles projektis jäi raha üle ja seda pakuti ilma omaosaluseta projektidele.”

Haapsalu projekt sai heakskiidu. Esialgu arvestati selle maksumuseks 50 000 eurot. Elektripaneelide paigaldamise hankele laekus kuus pakkumust, võitis Energiapartner OÜ 23 613,60 euro suurune pakkumus.

„Paneelid peaks andma linnale kokkuhoidu 2000–3000 eurot aastas. Kui me oleks need oma raha eest pidanud panema, oleks tasuvusaeg tulnud kümne aasta kanti,” sõnas Vikman.

„Oleme ka Imatra jaoks päris suur müüja. Seni on neil lepingud Läänemaal ainult alla 11 kW mikrotootjatega. Meie lasteaed on juba minitootja,” ütles Vikman.

Tarmo Õuemaa

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lumeeit
7 aastat tagasi

Kas keegi teab, kuidas päikesepaneele lumest puhastatakse?

n
7 aastat tagasi
Reply to  Lumeeit

harjaga 🙂 . Tegelikult need talvel nagunii ei tooda, kui toodavad, siis väga vähe. Korralik päikseline talveilm sulatab paneelidelt selle lume päris ruttu ära (must, päikes neelav pind)