EPL: Lääne-Eestis ja Harjumaal on Eesti suurim osoonisaaste

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Tartu ülikooli keskkonnatervishoiu dotsendi Hans Orru juhtimisel töötanud uurimisrühm avastas, et maapinnalähedane osoon põhjustab pikaajalisel kokkupuutel Eestis keskmiselt kuni 134 varajast surma aastas ja keskmine oodatava eluea kaotus elaniku kohta on ligi 1,5 kuud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Peale selle, et osoon võib põhjustada varasemat surma, näitas uuring, et maapinnalähedane osoon põhjustab Eestis 311 respiratoorset ja 227 kardiovaskulaarset haiglaravi vajavat haigestumist aastas.

Uuringust nähtus, et Eesti õhu suurimad osoonisisaldused on Lääne-Eestis ja Harjumaal, sest sinna jõuavad õhumassid suurema osoonisaastega Lääne-Euroopast.

Osooni puhul tuleb eristada kõrgemal atmosfääris leiduvat stratosfääri osooni, mis kaitseb maad ultraviolettkiirguse eest, ja troposfäärset osooni, mis on kasvuhoonegaas. Troposfäärne ehk maapinnalähedane osoon tekib eri lämmastikühendite ja süsivesinike reageerimisel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Miina
7 aastat tagasi

Meil,Läänemaal on ju meri ja mets,
puutumatu loodus ja kindlasti
puhtam öhk kui Tartus.Ja ikka
ohtlik?Mida me peame siis tegema,
kas maske kandma?Tervistkahjustav
elu,kas saab varem pensile?