Pühapäeval saab Selverites tasuta veresuhkrut mõõta

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Ulvi Tammer-Jäätes, Eesti Diabeediliidu juhataja

Eesti diabeediliidu juhataja Ulvi Tammer-Jäätesi sõnul ei tea pooled diabeedihaiged, et neil see haigus on. Foto arhiiv

Saabuva diabeedipäeva puhul saab sel pühapäeval Selverites üle Eesti mõõta tasuta veresuhkrut. Uuemõisas Rannarootsi Selveri ees fuajees saab seda teha kl 12-14.

Eesti Diabeediliidu teatel ei tea iga teine diabeedihaige, et tal on diabeet. Selleks, et tõsisele haigusele tähelepanu pöörata, saabki pühapäeval Selverites üle Eesti tasuta veresuhkrut mõõta.

Diabeedipäeva fookuses on tänavu diabeedi varane avastamine, mis võimaldab haigust kontrolli all hoida ja tõsiseid tervisekahjustusi vältida. Diabeedipäeva tunnuslause on "Diabeet silma all".

"Diabeeti haigestunute arv kasvab kogu maailmas ja nii ka Eestis," ütles diabeediliidu juhataja Ulvi Tammer-Jäätes. "2. tüüpi diabeet on haigus, mille puhul ei pruugi alguses iseloomulikke sümptomeid esineda, nii ei tea umbes pooled diabeetikutest, et neil see haigus olemas on. Samal ajal võib kõrge veresuhkur kahjustada südant ja veresooni, silmi, neerusid, närve, hambaid, samuti on diabeetikutel kõrgem risk infektsioonide tekkeks."

Üks viis, kuidas diabeeti haigestumist varakult avastada, on veresuhkru mõõtmine. „Eriti peaks veresuhkru taset mõõtma kõik tüsedad inimesed, kel vanust üle 40. Samuti võiks veresuhkru vastu huvi tunda need, kel mureks kõrge vererõhk või kõrge kolesterool. Oluline on pärilikkus – risk on suurem inimestel, kelle suguvõsas on esinenud diabeeti. Veresuhkru taset tasub jälgida ka naistel, kellel on esinenud rasedusaegne diabeet,“ sõnas Tammer-Jäätes.

Eelmisel aastal mõõdeti diabeedipäeval veresuhkrut 3431 korda, sealhulgas ka 54 lapsel. Noorim osaleja oli nelja aastane ja vanim 93-aastane. Normist kõrgem veresuhkur avastati 16,4 protsendil kontrollitutest.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tore
7 aastat tagasi

Aga vast toimub mòòtmine ikkagi “kaua”?!
Vast oleks mõistlikum 12.00 kuni 12.30, siis peaks ikka kõik jôudma!