Tamme tänava ristmikule tulevad valgusfoorid

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

tamme tänava ristmik

Tamme tänava ja Tallinna maantee ristmikule tulevad valgusfoorid ja ohutussaared. Foto: repro projektjoonisest

Haapsalu linna ilmselt kõige liiklusohtlikum koht – Tamme tänava ja Tallinna maantee ristmik saab järgmise suvehooaja alguseks nutikad valgusfoorid.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles selgitas, et projekt Tallinna maantee rekonstrueerimiseks on valmis juba mõnda aega, paraku ei saa sellega kohe algust teha, sest niivõrd kuluka projekti jaoks tuleb oodata mõne sobiva riikliku rahastusmeetme avanemist. Tamme tänava ristmikuga ei saa aga Suklese sõnul venitada, seega tehakse see korda linna rahaga.

„Vaatasime oma rahalisi võimalusi – selle raha me oleme võimelised järgmise aasta eelarves leidma,“ ütles Sukles. „See ei ole küll terve rehkendus, aga vähemalt saab autode vool reguleeritud. Ma väga loodan, et mingil hetkel riik ikkagi hakkab toetama neid riigi maanteid, mis linnades muutuvad munitsipaalteedeks. Siis saame Tallinna maantee tervikuna korda.“

Projekt näeb ette, et Tamme tänava ja Tallinna maantee ristmikule tulevad vajalikesse kohtadesse ohutussaared ja valgusfoorid. Sukles selgitas, et tööd tehakse selle perspektiiviga, et kui jõutakse kogu Tallinna maantee rekonstrueerimistöödeni, ei jookseks nüüd tehtavad tööd ja investeering liiva. „Me ostame kindlasti sellised „targad“ foorid, mis on meil ka Jaama tänava ristmikul ja need on võimalik üles võtta ja uuesti tagasi panna,“ selgitas Sukles.

Ristmik hakkab toimima samal põhimõttel – kui jalakäija soovib üle tee minna, tuleb tal selleks nuppu vajutada. Punase tule süttimisega sulgub üks sõidusuund, mis võimaldab samal ajal ka sõidukitel pöördeid sooritada.

Sukles ütles, et uue aasta alguses kuulutab linnavalitsus välja hanke ja ehitus läheb lahti esimesel võimalusel „Oleneb natuke talvest ka – kui on ikka väga külm, lükkab see ehitamist natuke edasi. Aga plaan on ikka see, et enne kui Itaalia veinipäevad ja rahvamassid Haapsallu saabuvad, oleks ristmik valmis. Juuni alguseks peaks foorid ikka juba põlema,“ selgitas ta.

Tööde orienteeruv maksumus jääb alla 100 000 euro.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sorts
7 aastat tagasi

kellele kuradile on vaja neid ohutussaari tln maanteel`? nende asemel võiksid olla vasakpöördeks lisarajad

eerik
7 aastat tagasi

vähemalt saab üks ohtlik koht korda

ummiku
7 aastat tagasi

plaaneeritud ristmik, vasakpöördeid on seal kastani poole ikka ropult palju, nüüd hakkab neid avariisid nagu seeni sealt tulema. järgmine samasugune lollus võiks olla ehitatud niine ristmikule ja jaamaristmik analoogselt selle projektiga ümber ehitada, saame linnaläivast transiidist lahti ja linna õhu puhtaks, või vastupidi, saastet tuleb kõvasti juurde

hmm
7 aastat tagasi

Ee.. sellel plaanil pole ristmikul vasakpöörderadasid?

Tolik
7 aastat tagasi
Reply to  hmm

Äkki pandi kogemata vale projektirepro üles? Sellisel kujul oleks see niisama raha põletamine ju.

tauno
7 aastat tagasi

tehku teed korda enne ja siis mõelgu fooride peale -.-

mumuu
7 aastat tagasi

Kahjuks jääb antud lahenduse puhul ristmik ikkagi puudulikuks, sest peateelt vasakpööret ootaja paneb kogu sõiduraja kinni. Lahenduseks on lihtsalt tuimalt peateel liiklejaile üks suund kordamööda kinni panna, kahtlen, et foorisüsteem nii “tark” on, et suudab vasakpöörajaid tuvastada ja ainult sellel hetkel liikluse vastassunnas kinni panna?
Kindlasti võidavad sellest jalakäijad, sest hetkel on sõidurada lai ja võimaldab paremalt möödapõikeid, mis on aga ohtlik, sest jalakäija jääb vasakpööret ootaja varju.

Arvos
7 aastat tagasi
Reply to  mumuu

Eks tuleb samamoodi vältima hakata sealt läbisõitu, samamoodi nagu praegu välditakse tln. mnt – jaama risti, kus iga pööre on eraldi foori taga ning läheb tohutu aeg foori taga molutamise peale. Tuleb sealgi hakata kasutama kõrvaltänavaid. Seal läheb liiklus jälle sellevõrra tihedamaks.

Sass
7 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Imelik jutt.

Kas
7 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Ohh häda

to mumuu
7 aastat tagasi
Reply to  mumuu

Tundub väga asjakohane märkus! Pean silmas vasakpööret. Jalakäijate pärast vist väga muretsema ei pea, neid lastakse seal praegugi kenasti üle tee.

to mumuu
7 aastat tagasi
Reply to  mumuu

Praegu võtab vasakule pööraja tee keskele ja temast pääseb paremalt mööda. Uus lahendus surub sõidurea kokku, mööda enam ei pääse. Tahaks väga teada, kes need nutid on, kes Haaspalu liiklusskeeme joonistavad? Algkooli juures terendab samasugune ummik.

Rita
7 aastat tagasi

Suurepärane

JAH!
7 aastat tagasi

Lõpuks ometi 😀

nuu
7 aastat tagasi
Reply to  JAH!

2017 teeb imesid 🙂

jj
7 aastat tagasi

Väga tubli. Linn areneb.

Kodanik
7 aastat tagasi

Vapustav, mis järgmiseks?

Arvos
7 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Järgmiseks paigaldab linnavalitsus kõikidele jalakäijatele tagumiku külge stopptuled. Samuti tuleb igal jalakäijal end igal ristmikul registreerida.