Ridala valla vanim elanik sai saja-aastaseks

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Saja-aastane Pärta Tinkus 022
Pärta Tinkus võtab vastu õnnitlusi. URMAS LAURI

Panga külas elav Pärta Tinkus pidas teisipäeval suvekodus Kiideval oma sajandat sünnipäeva. Juubilari käis õnnitlemas Ridala vallavanem Helen Koppa ning õnnitluskirja saatis ka president Toomas Hendrik Ilves.

„Mina pole kunagi varem saja-aastase sünnipäevalauas istunud,” nentis vallavanem Koppa.

Juubilar oli külalisi tervitades särasilmne ja ergas. „Tal pole ühtegi sisemist haigust, vererõhk on kui noorel tüdrukul – 112,” kiitis tütar Galina oma ema. Aga kuulmisega on vanaproual kehvasti, seetõttu rääkis tema eest tütar.

Pärta Tinkus on sündinud Venemaal. Galina meenutas, et Tartumaal elanud vanaisa-vanaema läksid tsaariajal Venemaale. Teine valik olnuks Ameerika, kuid vanaema polnud laevasõitu talunud. „Hobusega, Tšeljabinskisse,” teadis Galina Pürn 3000 kilomeetri pikkusest rännakust rääkida. „Hästi olevat elanud. Minu ema tuli pärast sõda tagasi.”

„Ema töötas Kommunaaris [jalatsivabrik], siis kui õigeid jalanõusid veel tehti,” rääkis juubilari 75aastane tütar Galina Pürn ema tööelust Eestis.

Pensionile jäi Pärta Tinkus 45 aastat tagasi, 1971. aastal. Nõukogude ajal said naised pensionile 55aastaselt, mehed pidid töötama viis aastat kauem.

Tallinnast kolis Pürnide pere koos emaga Panga külla kümmekond aastat tagasi. Kiideva maakodu olnud neil juba varem, kuid tibatillukeses majakeses pole talvel võimalik elada. Ka Panga külas peavad nad oma korterit ise kütma, sest keskkütet pole juba ammu. „Kütta ja puid alt üles tuua on ikka raske küll,” nentis Galina Pürn.

Mis on ema kõrge ea saladus, seda tütar öelda ei osanud. „Suguvõsas on tema ainukene, kes nii vanaks on elanud,” ütles tütar Galina ja lisas, et ema vennad surid juba kuuekümnendais. „Ei tea… On elanud tavalist elu, viinalembene pole, suitsu pole teinud,” arutles tütar. Peolauas kõlistas juubilar šampanjapokaali ning ära ei ütlevat ta ka heast veinist.

Peolauas tekitas elevust presidendi saadetud õnnitluskiri.

„Ka eelmine president on meid õnnitlenud,” ütles väimees Ülo. „Kauni kodu eest.”

Arnold Rüütlilt saadud tunnustusplaat on majakese välisseinale kinnitatud, Toomas Hendrik Ilveselt saadud kiri raamitakse ning leiab asukoha ilmselt elutoas.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz