Haapsalu linn tahab ehitada uue põhikooli Nikolai kooli asemele

Rauno Pukk

raunopukk@gmail.com

Nikolai kool. Foto: Arvo Tarmula

Nikolai kool

Linnavalitsus tahab ehitada uue põhikooli Nikolai kooli asemele, maja kolledži osa see projekt ei puuduta. ARVO TARMULA

Haapsalu linnavalitsus muudab haridusministeeriumi soovitusel oma varasemat plaani ja rajab uue põhikooli Nikolai kooli asemele. Varasema kava kohaselt tahtis linnavalitsus põhjalikult remontida Kuuse tänava koolimaja.

Nikolai kooli kasuks oli mitu argumenti. Lihula mnt 12 kinnistu paikneb Haapsalu linna staadioni ja spordikompleksi vahetuses läheduses, nii et õpilased ei pea kehalise kasvatuse tundi minekuks sõiduteed ületama. Kuuse tänava koolimajja võimlat ei kavandatud, kehalise kasvatuse tunnid pididi toimuma spoordihoones ja staadionil.

Lihula mnt 12  kasuks räägib ka hea ligipääs, liiklusohutuse poolest saab paremini korraldada liiklemist ja parkimist. Positiivne on, et uue hoone ehituse ajal ei katke õppetöö Haapsalu põhikoolis Kuuse 1, linn ei pea tegema lisakulutusi ajutiste õppepindade rentimiseks/kohandamiseks. Uue koolihoone ehituse ajal on lastele tagatud tavapärane õppetöö rütm.

Uue koolihoone puhul saab ehitada koolimaja, mis arvestab haridusministeeriumi soovitust vähendada veelgi uue koolimaja mahtu. Ministeeriumi hindamiskomisjoni  hinnangul peaks koolimaja tulema 1000 ruutmeetri võrra väiksem kui Kuuse tänavale kavandatud maja ehk 7,28 m² õpilase kohta. Linnavalitsus märgib oma pressiteates, et need on väga tähtsad komponendid positiivse rahastusotsuse saamisel.

Haapsalu linnapea Urmas Suklese sõnul saab linn ehitada soovitatud suurusega koolimaja 5 miljoni euroga, see on maksimaalne summa, mis on võimalik riigilt toetuseks saada.

“Sel puhul kindlustab linn probleemideta uue koolihoone ehitamise omafinantseeringu," ütles Sukles.

Haapsalu linnavalitsusel on aega taotluse muutmiseks 23. septembrini. Haridus- ja teadusministeeriumi hindamiskomisjon teeb rahastusotsuse aasta lõpuks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mall
7 aastat tagasi

Mulle see lahendus meeldib! Kui muusikakooli ka sinna lähedusse saaks, siis poleks muret kooli-trenni-mussa vahemaade ja üle tee minekute pärast.

sahiib
7 aastat tagasi

Aga kuhu vene lapsed pannakse, kui sinna põhikool tuleb?

vene kool
7 aastat tagasi
Reply to  sahiib

on kokkukuivanud ja selle riismed ühendatakse põhikooliga

Täitsa õige
7 aastat tagasi

Mida te inimesed lahmite? See ongi õige otsus. Kõik on artiklis arukalt kirjas.
Millal keegi teist seda hoonet viimati külastas, et põgusega kommentaare loobite?

aga
7 aastat tagasi

lööks siis kolledži ka juba minema,mis need mutid seal ikka aega surnuks löövad. Haridust,millega midagi teha sealt niikuinii ei saa.

ikka+nii.
7 aastat tagasi
Reply to  aga

Just nii.

R
7 aastat tagasi

Hea mõte,spordibaaside lähetal.Vene stroibati ehitatud barakk vist eluohtlik ka.

Martin
7 aastat tagasi

Hea mõte on see, et ehitame koolimaja staadionile lähemale. Äkki ooteks veidi, kuni tuleb raudtee ja mõned lapsed saabuvad rongiga, siis võiks koolimaja ju hoopis raudteejaamale lähemale ehitada.

Juks
7 aastat tagasi

Mis te lahmite?Tehti öige otsus.
Pole nii suurt koolimaja vaja,on ju
Linna Algkool ja Uuemöisa kool ka.
Kust need lapsed vöetakse?

...
7 aastat tagasi

Ekspertiis ju tehti,mis näitas,et seinad ei kõlba kuhugi.

huumoritalu
7 aastat tagasi

Mida see tähendab: “Kuna soovitatud õppepinna vähendamine Kuuse tänava koolihoones ei ole uue kooli funktsionaalsust arvestades enam võimalik” ?

Toslem
7 aastat tagasi

Mida? Loe ja imesta meie linnavalitsuse üle. Kas seesugusel linnavalitsusel ei oleks aeg juba tagasi astuda? Kas tõesti oleme nii rikkad, et kasutult raha raisata. Kui argumendid on veenvad, siis miks selle idee peale ei osanud linnavalitsus varem tulla, vaid raisati suurt raha ja aega põhikooli remondiks Seekordne otsus näitab kujukalt ka seda kui arutult on suhtunud linnavalitsus linna arengukava koostamisse. Kui endal mõistust pole, siis oleks võinud küsida ju nõu ministeeriumilt, ehk oleks nad seesuguse ideega juba kohe välja tulnud ja oleks jäänud ära eelnev vee sogamine ning suur aja raiskamine. Mis saab nüüd kolledžist?

meeldiks
7 aastat tagasi
Reply to  Toslem

Milline raha siis kulus? Kes, mida remontis? Põhikool juba remonditud või??? Loe palun uuesti ja arutle ka argumentide üle. Tõepoolest on plusspoole mõtteid palju uuel projektil.

to meeldiks
7 aastat tagasi
Reply to  meeldiks

Oled sa alles nüüd koolipinki nühkima hakkanud ja ei pruugi teada, mis enne sind sündis või on sul mälulüngad? Kui sa nii tark tahad olla, siis mis sinu arust saaks praeguse põhikooli hoonest?

ikks meeldiks
7 aastat tagasi
Reply to  to meeldiks

Ma olen ise selles samas majas õppinud ja tean, et üks suurimaid jamasid oli juba aastakümneid tagasi spordisaali ja staadioni kasutamine üle tee. Keskkooli õpilasena saaadi sellega hakkama, võib öelda, et isegi probleemideta. Nüüd on seal AINULT põhikooli-jutsid ja kehalise tundideks üle tee jooksvatele lastele otsitakse paremat võimalust. Väga hea, et otsitakse. Selle hinnaga, et vana maja ei leia kasutust ja poleks vaja uut paremat hoonet otsida, oleks ka nõme.