Vabaerakonna noored: pooldame ravikanepi legaliseerimist

Rauno Pukk

raunopukk@gmail.com

kanep 2

Kanep. Foto: Wikipedia

Vabaerakonna noorteühendus Vabad Noored toetab ravikanepi kättesaadavuse parandamist ning näeb, et Eestis võiks lubada toota kanepit meditsiinilise ekspordi tarbeks, teatas BNS.

Vabad Noored suunasid oma ettepaneku erakonna juhtorganitele arutamiseks ja otsustamiseks. „On aeg murda kompromissitu arusaam, et igasugune kanepiteema arutamine on tabu. Ravikanepit võib kasutada mitmes Euroopa riigis ning praktika ütleb, et valus elavatele patsientidele, näiteks vähihaigetele, võib sellest palju abi olla,” rääkis Vabade Noorte juhatuse esimees Silver Liiv.

„Praegune regulatsioon näeb ette tohutuid bürokraatlikke barjääre, muuhulgas mahuka taotlusega sotsiaalministeeriumi komisjoni poole pöördumist. Ravikanepi saamise kord on selline, et see mõjub keeluna. See pole ei humaanne ega ratsionaalselt põhjendatud lähenemine riigi poolt. Regulatsioon peaks tagama, et kui patsient vajab ja arst nõustub, siis ravikanepit saab kiiresti kätte,” lisas Liiv.

Tema sõnul on ravikanepi tootmine Eestis täiesti keelatud isegi meditsiinilistel ja teaduslikel eesmärkidel või ekspordiks. „Eesti ettevõtetel on võimalik saada litsentse mitme narkootilise aine tootmiseks ning eksportida neid meditsiiniliseks või teaduslikuks kasutuseks. Näiteks on lubatud toota fentanüüli, mis on kanepist märksa ohtlikum. Ravikanepi tootmise piirang on kantud pimedast hirmust ega arvesta võimaliku kasuga patsientidele ja ettevõtlusele. Loomulikult on sellega seotud ohtusid, kuid piisava kontrolli ning rangete litsentsi andmise tingimustega võib neid oluliselt maandada,” ütles Liiv.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mis
7 aastat tagasi

siin ikka pikalt arutada-uus äriprojekt on sündinud. Kevadel kõik vabad maad kanepi alla

naljatilk
7 aastat tagasi

Ma ei saagi nüüd aru– kummast KANEPIST jutt käib, Esiisad- emad, on meil kah , kanepit kasvatand, ja on olnud mitmeid — eluks vajalikke saadusi, kanepist. Aga see pole , see ja tuu pole too, järelikult ?! Jah?! Aga SEE kanep, mida meite vaarid on kasvatanud, on KAA… väga tervislik? Või ma eksin– seletage siis rumalale vanainiemisele ära.

ka
7 aastat tagasi

minul aitas kanep, olin ühe jalaga juba hauas, sest teist jalga polnud, lugesin, et siis et kui kõvasti kanepit ja sinepit tarbida, hakkavad koed kasvama ja etioopias kasvas ühele mehele isegi kolmas jalg alla. hakkasingi siis kanepit ja sinepit vaheldumisi sisse ajama ja nüüd on uus jalg all, natuke pikem kui teine, aga saan hakkama. mul ka kama, aga kama ei aitanud, nüüd proovin kas vända pikendamine tuleb välja, sinep legaalseks

Debiilikud
7 aastat tagasi

Te kõik kes seal vastu…olete peast debiilikud ja oma alkoholi mürgist ja muust fentanüülist üle tõmmanud ennast. Minge lugege natuke ja harige end kanepi teemal. See on 5000a juba kasutusel ravimina ja pole ühtegi surma registreeritud kanepist. Minge ajage oma vihakõne ja jama mujal edasi. Ps! Mul oli 3 kuud tagasi lootusetu seis klaukoomia raviks. Öeldi, et saan vaid ravil käies oma silmakaest lahti. Ravi ei aidanud mulle mitte midagi, sest pidin tegelikult operatsioonile minema, mida ka teha ei saanud. Lugesin, et canadas 10st patsiendist vaid ühel ei ravitud kanepiga klaukoomiat välja ja see oli ka kaugele arenenud. Aitäh kanep,… Loe rohkem »

noored
7 aastat tagasi

ja terved ei peaks sellist nõudmist esitama. Mis hirmus haiguse ja valu kogemus teil küll olla võiks, et kannatamatult kanepiseadust vajate. Ei ole tähele pannud, et tõeliselt raskes haiguses vaevlevad oleks seda nõudnud.Siinkohal peaks keegi vastava hariduse ja ravikogemusega kodanik selgitava kirjutise avaldama.

selliste
7 aastat tagasi

üleskutsete postitajad tuleks tuvastada ja kõigile avalikult teada anda. Mis haiged tüübid selliseid petitsioone koostavad ja levitavad . Ah, et neile on vaja kanepit ja pedeseadusi. Tekib arvamus, et hälbega sündinute arv aina kasvab.

Züleyxa Izmailova
7 aastat tagasi

Toeta oma allkirjaga petitsiooni ravikanepi kättesaadavuse tagamiseks patsientidelel siin https://rahvaalgatus.ee/topics/cde86956-ae36-4f04-b1d0-38277147512b/votes/5369bfaf-0d4a-46f5-bfea-4d1f1ce295c4

lugege korralikult
7 aastat tagasi

Kõik, kes kommenteerinud siiamaani järjekorras: 16:11 – Loe palun uuesti ja näed, et jutt on ravikanepist, mida on näiteks vaja nendel, kes ei saa enam terviserajale ise jooksma minna, sest on sedavõrd laastav haigus küljes… Las see inimene siis naudib vähemalt valuvaba elu tarvitades seda ravikanepit! 19:48 – õige jutt, tarvitatakse, kuid seda musta turu värki, mis ei ole kahjuks alati kõige puhtam ja pigem just tekitab terviseprobleeme juurde ühiskonnas. 16:46 – ei saa aru, miks ravikanepi kasutajad tervenemise eesmärgil on need, keda sa väidad neid olevat? 20:12 – kas sa oled Ammasega rääkinud, kas tead 100% kindlalt, et ta… Loe rohkem »

suht
7 aastat tagasi

sama propaganda ja taktika mida kasutati pedeseaduse läbisurumiseks, kust tulevad need nn. vabade noorte tegevuse ülalpidamise rahad, allmaailmast ikka

Urmo Karusoo
7 aastat tagasi

Tublid.
Kuidas saavad olla vabaerakonna noored juba sama targad nagu ülejäänud arenenud maailm?
Tarbivad vähem propagandameediat?

Loodame,et
7 aastat tagasi

….narkootikume ei legaliseerita ja Ammas noortele mòistuse pàhe paneb. Juba praegu ei suuda politsei korda tagada,siis làheb asi veel hullemaks. Normaalne inimene saab mùrkideta làbi…

Juhan
7 aastat tagasi
Reply to  Loodame,et

Kui ma ütleksin, et kohv, suhkur jms. on narkootikumid ja isegi tervisele üsna ohtlikud, siis mis mõistusest me üldse räägime? Kui EV seadus ühel “ilusal” päeval peaks avalikusele teatama, et sinu kodu-aia maasikas on narkootikum, kas sa siis tõsimeeli hakkaks maasikaid vihkama?