VTA: enamik seakasvatustest vastab nõuetele

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Terje Oper (paremalt esimene) katkusigala juures. Elmo Riig / Sakala / Scanpix

VILJANDI, EESTI, 22JUL15 Viljandimaa veterinaarkeskus lõpetas kolmapäeva pärastlõunal Paugo talu Ridaküla sigalas olnud haigestunud loomade gaasitamine. Valma külje all asuvas Ridaküla sigalas oli esmaspäevase seisuga 191 siga, kellest osa surid juba pühapäeval.  ELMO RIIG/SAKALA

Viljandimaa veterinaarkeskus mullu juulis Paugo talu Ridaküla sigalas haigestunud loomi gaasitamas.Farmis oli 191 siga, kellest osa surid juba pühapäeval. ELMO RIIG/SAKALA

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) kontrollis juulikuu jooksul bioohutusnõuete täitmist kõigis 233 Eestis registreeritud seapidamiskohas. Üle 95% kontrollitud seakasvatustest vastab kõigile bioohutusnõuetele, nõuetele mittevastavates farmides likvideeritakse puudused või lõpetatakse tegevus lähinädalatel.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul suhtuvad seakasvatajad bioohutusnõuete täitmisse väga tõsiselt. „Bioohutusnõuete täitmine ja teadlikkus nõuetest on eelmise lauskontrolliga võrreldes oluliselt paranenud. Samas ei tohiks unustada, et seakatkuoht on Eestis püsiv ja seepärast nõuab bioohutusnõuete täitmine järjepidevaid tegevusi ja hoolsust,“ ütles Olev Kalda. „Siiski leidsime 34 juhul bioohutusnõuete rikkumisi, mida ei saa praeguses olukorras tolereerida. Seepärast on neile farmidele tehtud ettekirjutused puuduste likvideerimiseks või seapidamise lõpetamiseks.“

Vahekokkuvõtete tegemise ajaks 18. juulil tuvastati puudusi bioohutusnõuete täitmisel 34 seakasvatuses. Augusti alguse seisuga on veel kümnel seakasvatajal kehtivad ettekirjutused kas puuduste likvideerimiseks või seapidamise lõpetamiseks. Nõuetele mittevastavatest farmidest on kaheksa väikemajapidamised ja kaks suurfarmi.

„Kümnest nõuetele mittevastavast seapidamisest tehti neljale ettekirjutus seapidamise lõpetamiseks. Kõigis ettekirjutuse saanud farmides viiakse peale ettekirjutuste täitmise tähtaega läbi ka järelkontroll,“ ütles Kalda. „Seakasvatajad, kes ei järgi bioohutusnõudeid on ohuks teistele seafarmeritele, seetõttu on oluline puudused võimalikult kiiresti likvideerida.“

Peamiselt kontrolliti bioohutusmeetmete nõuetekohasust ja nende igapäevast rakendamist, näiteks inimeste ja sõidukite pääsu loomakasvatushoone alale, desobarjääride olemasolu, sööda nõuetekohast säilitamist ning bioohutuskava sisu. Kõige rohkem kontrollitavaid seakasvatuskohti oli Lääne-Virumaal (34 seafarmi), Viljandimaal, Jõgevamaal (22) ja Tartumaal (21).

Veterinaar- ja toiduamet jätkab kontrollimist farmides, kes möödunud aasta augustikuu seisuga teatasid seakasvatuse lõpetamisest.

Kõik seakasvatamiseks kasutatavad hooned peavad olema registreeritud Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametis (PRIA). Võimaliku taudipuhangu korral farmis on kompensatsiooni võimalik taotleda vaid nendel seakasvatajatel, kes on kõiki bioohutusnõudeid täitnud.

Sigade Aafrika katku puhangute tõttu koduseafarmides karmistati alates 2015. aasta septembrist kehtivaid bioohutusnõudeid. Olulisemate uute nõuetena jõustusid sigade väljaspidamise täielik keeld ja seakasvatushoone territooriumi tarastamise nõue.

Taust:

· 2016. aastal on sigade Aafrika katk diagnoositud kokku viies farmis kolmes Jõgevamaa , ühes Järvamaa ja ühes Lääne-Virumaal asuvas seafarmis.

· Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest). Ravi puudub ja taudi edasise leviku tõkestamiseks tuleb sead hukata.

· Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutusnõudeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

· Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee. Küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments