Lääne maavalitsuse teated

Merilin

merilin.sellik@le.ee

Teemaplaneeringu „Harku–Lihula–Sindi 330/110 kV
elektriliini trassi asukoha määramine” kehtestamine

Lääne maakonnaplaneeringut täpsustav teemaplaneering „Harku–Lihula–Sindi 330/110 kV elektriliini trassi asukoha määramine” kehtestati Lääne maavanema 25.07.2016. a korraldusega nr 1-1/16/114.

Teemaplaneeringuga on määratud Harku–Lihula–Sindi 330/110 kV õhuliini trassikoridori asukoht ning reserveeritud selle rajamiseks vajalik maa Lääne maakonnas. Sobivaim trassikoridori asukoht selgitati välja avaliku planeerimisprotsessi ning teemaplaneeringu eri osapoolte koostöö ja kaasamise tulemusena. Trassikoridori pikkus Lääne maakonnas on 58,1 km.

Planeeritud trassikoridor hõlmab 330/110 kV elektriliini toimimiseks ja alajaamadega ühendamiseks tarviliku maa-ala Lääne-Nigula, Kullamaa, Martna ja Lihula vallas. Võimalusel on ette nähtud ka teiste seniste 110 kV elektriliinide ümberehitus Harku–Lihula–Sindi elektriliiniga samasse koridori või elektriliinide tõstmine Harku–Lihula–Sindi elektriliini mastidele. Planeeritavasse trassikoridori on kavandatud elektriliin koos kaitsevööndiga, millele lisandub 20 m laiune puhverala. Puhverala võimaldab projekteerimise faasis elektriliini asukohta täpsustada eelkõige ehitusgeoloogiast ja reljeefist tulenevalt. Õhuliini ja mastide täpsed asukohad määratakse õhuliini ehitusprojektiga. Pärast õhuliini valmimist puhverala vabaneb.

Elektriliini kaitsevööndisse jäävate maaüksuste sihtotstarvet ei muudeta, kuid ohutuse tagamiseks on maakasutus mõningal määral piiratud. Suurim mõju on liinil metsamaadele, sest mets tuleb kogu kaitsevööndi ulatuses raadata. Elektriliini kaitsevööndisse jäävate maade omanikele on ette nähtud kompensatsioonid. Elektriliini projekteerimisel sõlmitakse iga maaomanikuga isiklik kasutusõiguse leping, milles fikseeritakse trassi asukoht ja muud tingimused (nt tööde teostamise aeg, tasu). Lääne maakonna osas hakatakse maaomanikega lepinguid sõlmima 2017. a kevadel.

Elektriliini ehitamine on kavandatud aastail 2018–2020. Elektriliini ehitaja ja omanik on AS Elering.

Lisainfo Lääne Maavalitsuse planeeringute projektijuhi Liis Moori telefonil 5305 3076 või e-postiga liis.moor@laane.maavalitsus.ee.

Lääne Maavalitsus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments