Juhtkiri: riigisuurune regioon

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Kolmapäeval said Haapsalus teist korda kahe nädala jooksul kokku Läänemaa omavalitsusjuhid, ärimehed ja poliitikud, et nõu pidada maakonna tuleviku üle. See on mitmeski mõttes ebatavaline.

Esiteks osapooled. Tihtilugu kipuvad ettevõtjad jääma tähtsaist aruteludest ja otsustest kõrvale.

Teiseks on tähelepanuväärne tegutsemise kiirus ja aktiivsus. On ju teada, kui aeglaselt jahvatavad kõik veskid, mis on otsapidi riigiga seotud. Ootuspärane olnuks, kui pärast eelmist koosolekut oleks leitud teema küll edasiarutamist vääriv olevat, kuid järgmine kokkusaamine oleks lükatud sügisesse, sest kes see suvepuhkuste ajal ikka kodust välja tuleb. Nüüd tuldi ka puhkuselt.

Sellest mitte ainult ei räägitud, vaid valmis ka pöördumine minister Arto Aasa poole, milles kutsutakse üles maha matma riigi ja maakonna vahele loodava regioonikeskuse ideed. Kuna Läänemaa tervikuna, nii nagu ka Saare ja Hiiu maakond, asub eelkõige Tallinna tõmbe- ja toimeruumis, tehakese ettepanek mitte luua Pärnusse strateegilise juhtimise üksust maakondliku ja riikliku tasandi vahele.

Selle asemel tuleks koondada strateegiline juhtimine tsentraalsesse riiklikku regionaalametisse, mille keskne ülesanne oleks maakondlike arengustrateegiate koondamine ja tagamine, et neid arvestataks ka riigieelarve koostamisel.

Ei meenu küll, et Läänemaa oleks kunagi varem eelistanud millegi koondamist Tallinna. Seekord paistab ettepanek aga mõistlik. Neljast Lääne-Eesti maakonnast kolme rahvale on Tallinn sama kaugel või lähemal kui Pärnu ja olnud ka seni tõmbekeskus.

Asi ei ole aga mitte ainult Pärnus, vaid printsiibis. Kui pärast ühinemist on senistes maakondades alles üks või mõni vald, siis miks peaks nii väikeses riigis tollesama riigi ja maakonna vahele looma veel ühe (bürokraatliku) tasandi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hmm
7 aastat tagasi

Väga rumal mõte. Olen pikalt elanud Tallinnas väljast tulnuna, käinud siin ülikoolis ja suhelnud kohalikega. Uskuge mind, keskmine tallinlane ei tea mitte muffigi sellest, mis toimub Eestis väljaspool pealinna. Mingi keskse regioone haldava ameti loomine Tallinna võrdub sellega, et kõigepealt peab alustama ülesannetest nagu tegema töötajatele selgeks, mis maakonnas ja Eesti osas Haapsalu üldse asub.

Midagi+nii+idiootset
7 aastat tagasi

Kas läänemaal on sotside valijate protsent kõige suurem?

Midagi nii idiootset
7 aastat tagasi

ei olegi veel täna lugenud

Ridala
7 aastat tagasi

No liitume siis juba Tallinnaga ära.

ampluaa
7 aastat tagasi

Ime on sündinud ja kõik inimesed korraga ausaks saanud ja ei lähtu enam oma isiklikest huvidest,vaid on õilsa omariikluse poolt,praavo,see aeg on käes , võib usaldada ja uskuda.