Autode sõu kui Pori Jazzi järelpidu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

ABCS Beths Hart (urmas lauri) (69) Beth Hart oli enne Haapsalu kontserti peaesineja Soomes Pori Jazzil. Foto: Urmas Lauri

Haapsalus oli juba 16. korda Ameerika autode sõu, mis täitis linnapildi tuhandete Ameerika autodega Eestist ja naaberriikidest. Meelelahutuse poolelt kujunes autopidu omamoodi Pori Jazzi järelpeoks, sest nii Imelda May kui ka Beth Hart astusid mõni päev varem lavale Soome festivalil.

„See on minu hobi. Mulle meeldib mänedžeridega suhelda, otsida artiste, kuulata väga palju mitmesugust muusikat, süveneda ja otsustada, kas muusika sobib selle üritusega,” ütles autopeo peakorraldaja Karol Kikkas.

Beth Hartiga on Kikkas suhelnud juba kolm aastat, tänavu õnnestus tal Hart tuua Pori Jazzilt otsejoones Haapsallu. „Neljapäeval oli Hart seal peaesineja. Ta on praegu ikkagi täielik tipp,“ oli Kikkas artistide valikuga rahul.

Praegu 37aastane Kikkas on autopidu vedanud algusest peale. „Juba enne kui ma load sain, hakkasid mulle Ameerika autod meeldima ja aastal 2000 sai tehtud oma firma, mis tegeleb Ameerika autode remondi, varuosade ja kõige sellega,” meenutas Kikkas. „2001. aastal ütles Augustibluusi toonane peakorraldaja Rommy [Roman Sultangirejev], et teeks bluusipeo huvitavamaks, paneks lossihoovi autod välja. Saigi kliendid ja sõbrad autodega siia kutsutud. Inimestele oli see põnev.”

Kolmandal aastal oli üritus juba nii suur, et koos enam lossihoovi ära ei mahutud ning sellest ajast ongi bluusi- ja autopidu eraldi.

„Korraldustiim on meil perefirma,” ütles Karol Kikkas. „Lihtne see pole, kohustusi tuleb kogu aeg juurde. Väga suur töö on ikkagi.”

Kui palju osales autosid tänavusel peol, ei osanud Kikkas öelda. „Paari tuhande ringis on neid autosid sel ajal Haapsalu linnas kindlasti,” arutles Kikkas. „Sadakond autot on platsil, selle valiku oleme ise teinud.”

Kikkas täheldas, et soomlasi on viimastel aastatel peol palju. „Soomlased on saanud Haapsalu-vaimustuse, see on minu meelest väga hea. Soomes pole USA autoga inimest, kes ei teaks siinset autopidu,” lausus Kikkas ja lisas, et turistid on kasuks kogu riigile.

Ameerika autodega tegelemist Kikkas ainuüksi rikaste pärusmaaks ei pea. „Loomulikult saab raha eest osta asju, mis on ilusti valmis tehtud, kui aga seda platsi vaadata, on ligi pool autodest sellised, mis on ise oma kätega ehitatud,” osutas Kikkas näituseautodele.

„Tihtipeale võtab projekt aastaid aega. See on nagu mõnel inimesel tavaauto kuuliisingu maksmine, et sul on kindel eelarve, mida saad kulutada. Taastatud auto, kui on valitud õige mudel ja õige aastakäik, on väga väärtuslik,” arutles Kikkas. „Palju on lisatööd. Auto taastamine ei käi ju nii, et võtad interneti lahti ja saad vajamineva osa. Väga palju on vaja suhtlemist, kogemusi. Peab olema tõsine fänn, et sellega tegelda.”

Karol Kikkas ütles, et linnavalitsusega on autopeo korraldajail head sidemed. „Toome linna palju rahvast ja üritus on saanud popiks ka Põhjamaades,” ütles Kikkas. „Loodan, et Haapsalu inimestele hea üritus meeldib. Kui on mingisuguseid asju, mida võiks muuta, võtame seda kindlasti arvesse ja üritame teha paremini.”

Ameerika autode šõul valiti ka kaunimad autod.

Žürii valikud

  • Best Classic Car – Lincoln K134, 1934, Üllar Suvemaa (Eesti)
  • Best Hot Rod – Ford 5 Window Coupe 1932, Martin Lundqvist (Rootsi)
  • Best Custom – Pontiac Streamliner 1951, Lars-Henrik Söderström (Rootsi)
  • Best Street Car – Chevrolet Bel Air STW 1952, Pasi Pouta (Soome)
  • Best Tuning & Performance – Chevrolet Malibu 1965, Tero Niemeläinen (Soome)
  • Best Sport Car – Ford Mustang GT500 Shelby, Andres Arnover (Eesti)
  • Best Pickup & Van – Chevrolet 3100, 1949, Marko Kaario (Soome)
  • Best Muscle – Chevrolet Camaro SS 1969, Kai Engström (Soome)

Publiku lemmik

  • Lincoln Zephyr 1941 + Zleephie – Jan Lundell, Rootsi

Publiku lemmiku valikul sai Linkoln Zephyr esikoha napilt, punktidega 161:154.

Žürii koosseis: Karol Kikkas, John D'Agostino, Lauri Tõnspoeg, Elmar Ots (Autoleht), Heikki Malinen (autoajakiri Gazoline, Rootsi)


Vt ka: Galerii: "Ameerika autode šõu. Beth Hart", "Galerii: Ameerika autode šõu. Imelda May", "Galerii: Ameerika autode šõu. Laupäev, müüri sees ja müüri taga", "Ameerika autode šõu: paraad", "Galerii: Ameerika autode šõu. Reede, esimene päev", "Galerii: Ameerika autode šõu. Pühapäev, kiirendusvõistlus lennuväljal"

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Suur Trumm
7 aastat tagasi

Berth Hart oli Pori Jazzil eikeegi, kes esines seal neljapäevasel pärastlõunal kell 17:30 paarisajale huvilisele. Mis peaesinejast siin jahutakse? Ta oli ikka enne Haapsalu kontserti sellest parajas masenduses, see ei jäänud märkamata….