Nädalavahetus tuleb sajune

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilmakaart 2016-07-15 10.37.25

Kaart: Riigi Ilmateenistus

Napid suvepäevad on taas kord jälle läbi, kui karm tsüklon istub kukil ja lõõtsutab tuult ning valab vihma.

Kesksuve ajal pole see lõunamaine külaline sugugi oodatud, kuid erilist üllatust ju ka sel väga vihmarohkel suvel pole. Jälgige jooksvaid hoiatusi nii vihma, äikese kui muutuva tuule kohta!

Laupäeval on vihmakoorem Soome kohal põhja kaugenemas ja suvepäike pääseb kahjusid kuivatama. Nautigem siis oma suve iga kuiva hetke ja ka sooja merevett, madalates merelahtedes on veetemperatuur üllatuslikult 20 kraadi lähedal. Soome lahes siiski paar kraadi madalam.

Pühapäeval on hoovihma tõenäosus suurem ja nii ka kogu uus nädal on kuivi hetki ikka pigem öisel ajal kui päeval.

Laupäeval (16. juulil) madalrõhkkond kaugeneb ja selle järel sajab kohati hoovihma (saju tõenäosus 25-50% ümber). Puhub tugev edela- ja läänetuul, puhanguid on 15, öösel on saartel ja läänerannikul lääne- ja loodetuule ja päeval Soome lahel edelatuule puhanguid kuni 18 m/s. Õhutemperatuur on öösel 12..17, päeval 20..23°C, jahedam on vaid meretuulega rannikul ja ka sajuhoogude all.

Pühapäeval (17. juulil) kandub madalrõhkkonna raskuspunkt Skandinaavia põhjaalade suunas, kuid selle lõunaserv ulatub ikka Läänemere äärde. Öö on enamasti sajuta, päeval sajab siin-seal hoovihma (vihma tõenäosus 25%, mõnes kohas 50%), pole välistatud ka äike. Puhub võrdlemisi tugev edelatuul, puhanguid 14 m/s. Õhutemperatuur on öösel 11..16, päeval 18..23°C.

Esmaspäeval (18. juulil) tugevneb väike kõrgrõhuhari, Eestist põhja poole jäävad alad on aga madalrõhkkonna mõjusfääris. Kahe rõhuala piirimail sajab meil kohati hoovihma (vihma võimalus ~25%, kohati 50%.ümber). Tuul puhub valdavalt edelast, on öösel veel tuntav, päeva peale nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel 10..15, päeval 18..22°C.

Teisipäevane (19. juuli) ilm sõltub Peipsi tagant põhja poole liikuva madalrõhkkonna trajektoorist. Kui see ühes tiheda sajuga jääb Venemaa aladele, siis meil tuleb vaid kohati hoog vihma. Kui aga madalrõhkkond kaldub Peipsi äärde, siis laieneb vihmapilvede kogum üle Peipsi ja vihma sajab idapoolsetes maakondades laialdasemalt. Tuul puhub läänekaarest. Õhutemperatuur on öösel 10..14, rannikul kuni 17, päeval 19..21°C, tihedama saju jõudmisel aga vaid 15°C ümber.

Kolmapäeval (20. juulil) kaldub madalrõhkkond Venemaalt Eesti poole ja vihmane vöönd laieneb Eesti kohale. Madalrõhkkonna liikumiskiirus võib veel muutuda ning seetõttu on vara öelda, kas sajuseks muutub kogu Eesti või saab läänepoolsetes maakondades veel vihmata läbi. Tänastel andmetel on oodata tugevat loodetuult. Õhutemperatuur on öösel 10..14, rannikul kuni 17, päeval 16..22°C.

Neljapäeval (21. juulil) katab Eestit on madalrõhkkonna läänepoolne serv. Ilm on sajuhoogude, tugeva tuulega ja jahe. Õhutemperatuur on öösel 11..15, päeval 16..21°C.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments