Lääne-Nigula jääb naabritega liitumisel ikka Lääne-Nigulaks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Valdade ühinemiskoosolek Paliveres 003

Vallajuhtide koosolek esmaspäeval Paliveres. URMAS LAURI

Lääne-Nigulaga ühinevad vallad leppisid kokku, et ühisomavalitsus nimetatakse Lääne-Nigula vallaks.

Esmaspäeval pidasid Lääne-Nigula, Kullamaa, Martna, Nõva ja Noarootsi valla esindajad Paliveres järjekordse ühinemiskoosoleku, kus otsustati edasiliikumise kiirus ja seegi, et ühisomavalitsuse nimeks saab olema Lääne-Nigula vald. Oldi nõus ka sellega, et ühinenud vallas saavad osavalla staatuse nii Kullamaa kui ka Noarootsi vald.

Kuigi 20. augustiks loodetakse ühinemisleping valmis saada ning saata see volikogudele menetlemiseks, peavad praegu nii Nõva, Kullamaa kui ka Martna veel läbirääkimisi ka teistes suundades.

Nõva vallavanem Deiw Rahumägi ruttas Palivere koosoleku lõppedes Harjumaale, et kuulda, mida Padise, Vasalemma ja Keila vallal ning Paldiski linnal nõvakatele ühinemise korral pakutakse. Rahumägi ütles, et tema pooldaks jätkata ühinemisläbirääkimisi ainult Lääne-Nigulaga. „Aga volikogu pole seda veel otsustanud,” põhjendas Rahumägi mitmes suunas rääkimist.

Mitu rauda on tules ka Kullamaal, kes kompab Märjamaa ja Vigalaga liitumise võimalusi.

Martna on liitumissoovi esitanud ka Ridalale ja Haapsalule. Vallavanem Tiiu Aaviku sõnul tehti seda seetõttu, et selleks saadi mitmesaja vallaelaniku allkirjaga sooviavaldus.

Liitumisnõustaja Rivo Noorkõiv tõdes, et ilmselt ei jõua praegune läbirääkimisseltskond 20. augustiks lõpliku selguseni, kes neist lõpuks tegelikult liituvad. Sellele vaatamata tuleks asutamisleping selleks ajaks üldjoontes valmis saada, soovitas Noorkõiv.

Lepingud tuleb avalikustada ja rahva arvamus välja selgitada. Sellele kulub oktoober-november. Siis on veel võimalus teha lepingutesse korrektiive ja hiljemalt detsembris peaks kõik volikogud liitumislepingud heaks kiitma.

Vabatahtlikuks ühinemiseks peavad volikogude otsused olema tehtud 1. jaanuariks 2017, siis kaasnevad ühinemisega ka rahalised ja muud toetused. Omavalitsused, kes pole uueks aastaks otsust liitumise suhtes teinud, liidab valitsus sunniviisil ja ilma rahaliste toetusteta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kindel+see
7 aastat tagasi

väga hea

Kindel+see
7 aastat tagasi

Ainult üks suur Läänemaa oleks k6ige 6igem m6te.Suure m6te on

Maali
7 aastat tagasi

See on ju täitsa loogiline, et viimaste valdade liitumisel jääb valla nimeks Lääne-Nigula. Ei tea, mida paremat need uustulnukad ikka välja mõtleks. Ja ei mingeid osavaldu. Kui ühinetakse, siis kõik võrdselt Ei ole nii nagu riigikogus, et istutakse kahe koha peal korraga ja tegelikult midagi tarka ei tehta kusagil.

Ps
7 aastat tagasi

Ja mitte ükski juurdeliituja vald ei tule Lääne-Nigulasse oma lipu või vapiga vehkima,kui seal on juba olemas!Hoidku need endale mälestuseks.

asjatundja suuvooder
7 aastat tagasi

Kõike ei saa uskuda,mida leht kirjutab!
Osavaldade suhtes ei ole praegu mingit kokkulepet tehtud!
Viimased tekitaksid killustatud gruppe,mis ei laseks vallal kunagi ühte jalga käia.
Vaid ühe esindaja saab iga juurdetuleja vald volikogus.

priidu
7 aastat tagasi

Lääne-Nigula nimega võib rahule jääda,ei tekita tobedaid vaidlusi,nagu naabruses.

kohalik
7 aastat tagasi

Ei tule mingeid oma lipu ja vapiga osavaldasid. Sellisel juhul pole neil mõtet segadust külvatagi. Mitte kusagil pole kokkulepitud sellist asja nagu oma osavald jne…

vaatleja
7 aastat tagasi

Kui Noarootsi ja Kullamaa peaks Lääne Nigulaga ühinema, siis neil ei ole Nigulaga mingit pistmist. Miks peaks valla nimi olema Lääne Nigula?

Ats
7 aastat tagasi
Reply to  vaatleja

Neil jääb oma osavalla nimena endine nimi ju alles

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Oleks kindlasti ilusama nime leidnud sellele kooslusele. Lààne Nigula on nii môttetu ja iganenud. Mingi katoliku kiriku pùhak, kellega meil kunagi asja pole olnud. Aga noh, see nàitab ilmekalt, kes seda asja seal tegelikult veab ja kamandab.

ahhaa
7 aastat tagasi

Kõik on viimase peal edumeelne,arenev ja õige,ei tea kohe kust otsast kiitma hakata.Õiges rööpas viimne kui detail, siin polegi midagi kommida enam.Just nii nagu peab!
Ps.Et suurem tähelepanu läheb keskustele,see on me rahvaarvu vähenemise juures loogiline.