Liitumiseks valmistuv Lääne-Nigula koostas investeeringute pingerea

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lääne-Nigula volikogu Piirsalus 028 Jaanus Mägi, Risto Roomet

Läänen-Nigula volikogu pani kokku investeeringute nimekirja, millega minnakse ühinemisläbirääkimiste laua taha. 

Lääne-Nigula vallavolikogu andis valla haldusreformi komisjonile juhtnöörid, millistest perspektiivseist investeeringutest tasub ühinemisläbirääkimistel juttu teha.

Haldusreformi komisjoni esitatud nimekirjas oli esialgu kümme objekti, kuid volikogu pikendas loetelu veel kolme võrra.

„Need on volitusnormid läbirääkijaile, need pole objektid, mis lähevad liitumislepingusse,” selgitas haldusreformi komisjoni esimees Andres Liiv ja lisas, et nimekirja heakskiiduga annab volikogu läbirääkijaile mandaadi läbi rääkida.

Liiva sõnul pole nimekirja mõistlik ülemäära pikaks ajada. „Jagada on vaid umbes 350 000 eurot,” nentis Liiv.

Perspektiivsete investeeringute nimekirjas on esindatud valla neli piirkonda – Risti, Palivere, Taebla ja Linnamäe. „Vastavalt valla arengukavale on need nimistus,” ütles Liiv.

Pingereas esimene on Taebla koolimaja. „Tõenäoline on, et Taebla uue koolimaja projekteerimise eest jõuab maksta praegune vald, ehitamine jääb liitunud omavalitsuse kanda.”

Samuti on vallas kavas jätkata ühisveevärgiga. „Vana-Taebla ja Piirsalu on praegu veel ühisveevärgita,” ütles Liiv. Ühisveevärk rajatakse euroraha toel, kuid omaosalus jääb valla kanda.

Vallavanem Mikk Lõhmuse sõnul on kohe avanemas tänavavalgustuse renoveerimise meede, millest loodab Lääne-Nigula vald osa ka endale saada.

Andres Liiv pidas vajalikuks Läänemaa potentsiaalsete tööstusalade arendamist. Investeeringute reas on koht ka Taebla tööstusalal.

Oluliseks peetakse praeguste avalike hoonete soojavarustust. „Oru hooldekodu on ahiküttel, sinna on midagi nüüdisaegsemat vaja,” arutles Andres Liiv. Ka Risti koolimaja vajab soojustamist.

Linnamäe on perspektiivsete investeeringute nimekirjas kultuurikeskuse ja spordiväljakuga, samuti loodetakse osa saada kergliiklusteede ehitusele mõeldud rahast.

Palivere turismi- ja tervisespordikeskus lisati nimekirja volikogu poolt, nii nagu ka kergliiklusteede rajamine ja Linnamäe spordiväljak.

Mais kiitis Lääne-Nigula volikogu heaks ühinemisteesid. Haldusreformi komisjoni esimehe sõnul on liitumisläbirääkimised edenenud ning suve lõpuks peaks leping juba volikogudesse arutluseks saadetud olema.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Raha pole palju?
7 aastat tagasi

Siis mõelge, kas mõnda asja ei saaks teha tunduvalt soodsamalt? Tänavavalgustust kindlasti ja rattateid samuti.

Madis
7 aastat tagasi

Mis puudutab Oru hooldekodu, siis hädavajalik on sinna hoonesse sundventilatsioonisüsteemi ehitamine. Käisin täna hooldekodus, masendav sisekliima, inimestel pole midagi hingata, aknad lahti ei käi ja ventileerimine toimub lahtise ukse kaudu (pole privaatsust), aga elatakse neljakesi toas (lamajad) ja õhk teadagi pole kõige värskem.
Soovitan volikogu liikmetel hooldekodu külastada ja teha oma järeldused.

nuts
7 aastat tagasi

Liitutakse , kui raha saab ?

Martin
7 aastat tagasi

Miks te vastutahtmist liitute?Niikaua kui liitumine pole veel toimunud,möelge hästi järele.Saate ju toimida Viljandimaa Köpu valla eeskujul astuda kohtuteele riigi vastu haldusreformi ja 2 tooli seaduste tühistamiseks .Ega enam pole nsvl,et körgemalt tuli käsk ja peab täidetud saama.Endised vallad kaovad ,kohanimed kaovad .Valu,viha,vaen rahva hinges.kas see on tühiasi ?

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  Martin

Sa oled vôtnud nôuks igal pool oma talurahvarahutust propageerida?

asiants
7 aastat tagasi

Kui raha ei anta,tulevat auguga gümnaasium.
Lauri Leesi ütles targalt,et tema hakkab neid kõrgemalt poolt käske täitma alles 3.meeldetuletuse järel.Aga siis on tavaliselt valitsemiskord muutunud ja enam pole vajagi.
Kõik gümnaasiumid mõne aasta pärast muudetakse riigigümnaasiumideks ümber ning tuleb siis ka remondiraha neile.

ei
7 aastat tagasi

imesta,et keegi liituda ei soovi,kui just muud üle ei jää

?
7 aastat tagasi

Nüüd siis on uue koolimaja ehitus valla maksumaksja ja juurdeühinejate hingeasi.Esialgne 2 miljonit haridusministeeriumilt oli muidugi ülepaisutatud lootus,eks näis,elu näitab,palju õnnestub välja kaubelda.