Eesti inimesed näeks presidendina jätkuvalt eelkõige Kaljuranda

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Marina_Kaljurand_2011Marina Kaljurand on hetkel kõige populaarsem presidendikandidaat. Foto: arhiiv

Hoolimata uute presidendikandidaatide esiletõusust näeks Eesti inimesed presidendina jätkuvalt eelkõige praegust välisministrit Marina Kaljuranda, keda uuringufirma TNS Emori korraldatud küsitluse kohaselt toetas juunis veerand vastanuist, kirjutab Postimees.

Kaljuranna järel teisel kohal on 14 protsendiga altkäemaksu kahtlustuse saanud Keskerakonna esimees Edgar Savisaar, kolmandat ja neljandat kohta jagavad 11 protsendiga Isamaa ja Res Publica Liidu presidendikandidaadiks kinnitatud Allar Jõks ning Reformierakonna auesimees Siim Kallas, viiendal kohal on 6 protsendiga Indrek Tarand.

Emori uuringujuhi Aivar Voogi sõnul ongi 7.-14. juunil korraldatud küsitluse puhul ainsaks põnevuseks Jõksi tulemine. Kuigi jätkuvalt kõige populaarsem, on Kaljuranna toetus võrreldes aprilliga siiski viis protsendipunkti langenud. Need viis punkti võivad Voogi hinnangul olla läinud just Jõksile. "Teiste toetusprotsendid on üsna samaks jäänud ja Kaljuranna-Jõksi vahele ei saa otsest seost luua, aga kaudset küll," arutles Voog.

Nii Savisaare kui ka Kallase varasemad toetusnumbrid on samaks jäänud ja vähenenud on vaid europarlamendi saadiku, eelmistel presidendivalimistel Keskerakonna kandidaadina osalenud Indrek Tarandi toetus. Voogi hinnangul on Jõks võitnud ka Tarandi fluidumist.

Riigikogus on presidendikandidaatidena kaalumisel Eiki Nestor, Siim Kallas, Marina Kaljurand, Mailis Reps ja Allar Jõks, kuid leitakse, et Jõks jäi paar-kolm kuud oma kampaaniaga hiljaks Emori uuringujuht Voog peab seda loogiliseks. "Jah, kindlasti on Jõks liiga hiliseks jäänud," leidis Voog. "Aga samas, kui vaadata Jõksi ja Kallase toetuse profiili, siis sarnaselt Siim Kallasega on teatud elanikkonna kihid, kes teda teotavad: jõukamad ja haritumad inimesed," tõi Voog välja. "Ning kui vaadata Marina Kaljuranda, siis tema toetus on täiesti ühtlane sõltumata sellest, kas vastaja on eestlane või venelane, noor või vana."

Kuigi Kaljuranna toetus on veidi vähenenud, ei oma see Voogi hinnangul suurt kaalu, sest näiteks venekeelse valijaskonna seas ei suudaks Jõks tõusta kunagi samale tasemele kui Kaljurand. Virumaal toetab Kaljuranda 28, Jõksi aga 6 protsenti vastanutest. "Ja Jõks ei ole võib-olla ka naiste seas niivõrd atraktiivne ja šarmantne kui mõned teised," tõi Voog välja olulise valijasgrupi, naised, kui valik presidendi puhul oleks rahva teha.

Kaljuranda toetab naistest 30 protsenti, Savisaart 14, Kallast 12 ja Jõksi 8 protsenti. Kallase toetajad on asunud rajama talle teed hoopis valijameeste kokku, kuhu sihib oma viieprotsendilise toetusega ka EKRE juht Mart Helme, Kaljurand loodab saada tänu rahva suurele toetusele lõpuks ometi ka Reformierakonna tunnustust. Samas käivad riigikogu kuluaarides kokkuleppejutud ikkagi ka riigikogu spiiker Eiki Nestori kohta.

Nii Reformierakonna endine juht, eurovolinik Andrus Ansip kui ka erakonna juhtfiguur, majandus- ja taristuminister Kristen Michal on öelnud, et kõik riigi juhtivkohad ei pea olema Reformierakonna käes.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mko
7 aastat tagasi

Katariina valitses Eestit kunagi,ei taha uut ja kas 14.juuni on meelest läinud või ongi Eestlaste mälu selline?

juss
7 aastat tagasi
Reply to  mko

Aga eestlased ongi orjarahvas, vahivad näpp suus mõisa poole!

mix ka mitte
7 aastat tagasi

neeme suur presisidendiks aga mulli tuleks igast august

Maali
7 aastat tagasi

Ajab vihale küll,miks kirjutatakse,et rahvas valiks Kaljuranna .Mitte iialgi!!! Pole temalt kuulnud mitte midagigi peale oma koti ostu Ja köigile selge,ta on Brüsseli hääletoru .Ka nädal tagasi oli L-Elus suur pealkiri,et köik läänlased valiks Kaljuranna.Kui mingi Peetris oli Kaljuranna poolt,siis ta ei ole köik läänlased.Eks valitsuse refid tahaksid küll Kaljuranda,hea pehmo,ei hakka nende tegemisi segama.Loodame,et on ikka möistusega inimesi ja ei valita Kaljutanda .

no
7 aastat tagasi

kindlasti mitte Reps.Täiesti tühisisu populist…..

Ants
7 aastat tagasi

Üksta puha keda valid saad ikka juudaordu käsilase pulti. Ainus vend keda valida oleks Linar Laigna aga teda pole keegi presidendiks seadnud.

hõlm
7 aastat tagasi

Ma valiks Mart Helme poolt.Selline soliidne ja tark oma kaabuga.Tema erakond ei puutu üldse praegu asjasse.

huvitav
7 aastat tagasi

Mis on selliste kampaaniate mõte, kui rahvas ju tegelikult presidenti ei vali? Siis pole ka mingit tähtsust sellel, milline kandidaat rahvale meeldib?

EKP
7 aastat tagasi

propaganda osakond töötab täistuuridel, et uut 1 sekretäri promoda

Ei taha
7 aastat tagasi

Paluks mitte Kaljuranda. Kogu kampaania käigus pole temalt kuulnud ühtegi progressiivset mõtet. Ajab niisma blää-blääd suust välja. Hullem kui Neeme suur.

Alma
7 aastat tagasi

See on vale jutt, et rahvas Kaljuranda tahab presidendiks, see on siin teatud inimeste poolt ära mängitud, et Kaljurand saab, tegelikult juba suunati siin igasuguste artiklitega ja väidetavate ennustustega, et Kaljurand. Tema ei sobi, kui just naise peab presidendiks panema siis Reps.Mitte rahvas ei taha Kaljuranda, vaid valitsus. Kaljurand ju pooldab pagulate sisse vedamist.