Lihula ühineb Pärnumaa valdadega

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Lihula vallavolikogu esimees Jaak Kastepõld astus Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda. Foto Arhiiv

Lihula volikogu lõpetas liitumisläbirääkimised Martna ja Kullamaaga ning jätkab kõnelusi lõuna pool asuvate Hanila, Koonga ja Varbla vallaga.

Lihula nõustus ka Koonga valla ettepanekuga kaasata läbirääkimistesse Tõstamaa vald. Lihula vallavolikogu esimees Jaak Kastepõld ütles, et neli liitujat on kindel – Lihula, Koonga, Hanila ja Varbla.
„Tunne on hea. Neljast igal juhul saab asja,” ütles Kastepõld.

Lihulast, Koongast, Hanilast ja Varblast saaks Kastepõllu sõnul üks Eesti suuremaid valdu oma 1361 ruutkilomeetriga. Vallas oleks 5700 elanikku. Tõstamaa ei ole esialgu veel otsustanud, kas võtab Koonga jt ettepaneku vastu.

Lihula, Hanila, Varbla ja Koonga alustasid liitumisläbirääkimisi juba paar aastat tagasi. Kastepõllu sõnul sai toona komistuskiviks maakonnapiir – Varbla ei olnud mingil juhul nõus kuuluma edaspidi Lääne maakonda, Lihula jälle ei soovinud kuuluda Pärnu maakonda. Läbirääkimisi küll ei lõpetatud, kuid Lihula otsustas ka oma maakonnas ringi vaadata ning tegi ettepaneku Martnale ja Kullamaale. See omakorda ei meeldinud Varblale, kust öeldi, et Martna ja Kullamaa lisandudes nemad enam läbi ei räägi.

Mai alguses teatas Martna, et ei soovigi Lihula ja lõunapoolsete valdadega läbi rääkida. Kullamaal jälle pole haldusreformi asjus seni selget seisukohta võetud. Läbirääkimised olid pooleli Lihula, Lääne-Nigula ja Märjamaaga, kes omakorda on kaasanud Vigala valla. „Kullamaa oli kolmes lauas korraga,” nentis Kastepõld.

Kullamaal korraldatud rahvaküsitlus näitas, et rahvas pooldab Märjamaaga liitumist. Nii otsustaski Lihula volikogu Kullamaaga läbirääkimised lõpetada, et mitte aega raisata.

„Nii palju samme tuleb veel astuda,” märkis Kastepõld.

Kastepõllu sõnul on Koonga näidanud end veenva lepingupartnerina, sest on ära öelnud Suur-Pärnule ja Halinga vallale ning panustanud läbirääkimistesse Varbla, Lihula ja Hanilaga. Maakonnaküsimus enam Lõuna-Läänemaa ja Põhja-Pärnumaa valdade vahel erimeelsusi ei tekita, sest riik on otsustanud maavalitsused kaotada ja luua regioonid. „Meie regiooni keskuseks saab Pärnu,” ütles Kastepõld.

Maakonna kuuluvuse üle aga ei otsusta mitte liitujad ise, vaid valitsus. Kastepõld ütles, et jaanipäevaks loodavad nad liitumislepingu kavandi valmis saada. Lihula üks tingimusi on, et säiliks gümnaasium. „Eks ole muud ka, aga gümnaasiumiosa säilimine kindlasti,” ütles Kastepõld. Kaie Ilves

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
....
7 aastat tagasi

Ei tasu võtta isiklikult.Ka Soomes käib osade asjade kokkutõmbamine,nagu meil.

Jah,
7 aastat tagasi
Reply to  ....

eks ta ole.

....
7 aastat tagasi

Meil tekivad regioonid,nii lihtne see ongi.

Jah,
7 aastat tagasi
Reply to  ....

nii lihtne see ongi…. Lõhkuda lihtne, aga hiljem taas aru saada, mis supp on kokku keedetud ja siis seda sööma hakata?

einoh
7 aastat tagasi
Reply to  ....

Kui seni oli ikka võimalik aru saada mis on maakond ja vald, siis nüüd tekivad ka mingid regioonid. Tule taevas appi, mis need veel on ja kuidas neid süüakse. Lihtsustamise asemel tehakse elu veel keerulisemaks, vaene kodanik

Mati
7 aastat tagasi

Süda ütleb, et midagi head sellest supist ei tule, meie e-riik teeb meile karuteene – koondatakse, kaotatakse, tahetakse kaotada (nüüd kohaliku ARK-id)…nii et tegelikult meil inimestest ja Eestimaast ei hoolita. Räägitakse riigireformist, efektiivsusest, Põhjamaad on eeskujuks, aga seal hoolitakse ju omadest, rääkimata võõrastest.

Miski pole püha, paistab, et võimu säilitamine on.

Väino
7 aastat tagasi

to: Väinole

Vastan: Soovitan teil tutvuda haldusreformi seadusega, siis saate teada, mida kujutab endast haldusreform.
Arvan, et haldusreform on vajalik ja omavalitsuste liitumine on vabatahtlik.
Leian, et haldusreform on inimeste huvides.
Kuna Lihula vallas ei ole läbi viidud küsitlust, kes tahab liituda Pärnumaa valdadega, siis ei saa ma nõustuda teie väitega, et keegi Lihula valla elanikest ei soovi ” ….pärnakas olla …?”.

Väinole
7 aastat tagasi

See on ju riigi poolt peale surutud. Mis tubli töö? Ma ei tea, et keegi Lihula vallast sooviks pärnakas olla…?

Mati
7 aastat tagasi
Reply to  Väinole

Mina soovin

Väino
7 aastat tagasi

Pärnumaa sobiks Lihulale paremini kui Haapsalu.
Toetan Lihula vallavolikogu esimehe Jaak Kastepõllu tublit tööd ja jõudu talle
liitumisläbirääkimistel Pärnumaa valdadega.

kodanik2-le
7 aastat tagasi

Kõik oli õige!Nii mingu,nagu nüüd läheb.Kah asi!

Siga
7 aastat tagasi

Pärnumaa jaoks jääte ääre-ääremaaks.

Lugeja
7 aastat tagasi

Edu! Pärnu on väärikas keskus.

vaatleja
7 aastat tagasi

Lääne Maavalitsus on alati olnud HAAPSALU keskne, pole ime, et inimesed midagi enamat soovivad.