0

Uuring: Vabaerakond ja IRL on reitingu järgi võrdsed

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Eesti-Vabaerakond-logo-CMYK

Vabaerakonda toetab kaheksa protsenti küsitletuist. Arhiiv

Ühiskonnauuringute instituudi tellimusel veebis 19.-24. mail Turu-uuringute aktsiaseltsi läbi viidud uuringust selgus, et kui pühapäeval toimuksid valimised, valiks Vabaerakonda kaheksa protsenti vastajaist. Täpselt sama suur toetus on uuringu põhjal IRLil. Küsitleti 1 017 valimisealist Eesti kodanikku.

Kui 12.-16. mail läbi viidud küsitluses oli Vabaerakonna toetus veel 11 protsenti, siis nädal hiljem läbi viidud küsitluse põhjal on toetus langenud kaheksale protsendile. IRLi toetas mõlemas uuringus kaheksa protsenti vastajatest.

„Kuna veebikes viiakse küsitlused läbi väga lühikese aja jooksul, võivad nihkeid protsentides selgitada ühiskondlikud ja poliitilised sündmused,“ ütles ühiskonnauuringute Instituudi analüütik Art Johanson. „Vabaerakonna toetuse languse taga võib näha viimasel ajal avalikuks tulnud erakonnasisest võimuvõitlust Vabaerakonna esimehe positsiooni pärast. Uuringutulemused on tähelepanuväärsed, sest esimest korda 2015. aasta valimiste järel oli Vabaerakonna ja IRLi reiting võrdne. Siiani on Vabaerakond küsitluste põhjal olnud IRList ees ning TNS Emori andmeil oli nende toetus kõige kõrgem 2015. aasta juunis, mil Vabaerakonda toetas 19 protsenti valimisealistest kodanikest. IRLi toetus oli samal ajal kaheksa protsenti. Teiste parlamendierakondade toetus jäi nädalaga samaks või muutus vaid ühe protsendi võrra. Keskerakonda toetas viimases uuringus 24 protsenti vastajaist, Reformierakonda 19 protsenti, EKREt 16 protsenti jan SDEd 12 protsenti.“

Uuringu eesmärk oli välja selgitada „Rahva oma presidendi“ küsitluse teise vooru tulemused. Selles küsitluste seerias hääletavad inimesed paarikaupa võimalikke presidendikandidaate ja viie küsitlusvooru tulemusel selgub kõige populaarsem kandidaat. Ühiskonnauuringute instituut küsib igas uuringus peale teiste küsimuste ka erakondlikku eelistust.

Uuringu viis läbi Turu-uuringute AS ja kokku vastas küsimustele 1017 18aastast ja vanemat Eesti Vabariigi kodanikku.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on asutatud jaanuaris 2016. See on mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonna sotsiaalseid protsesse.

Turu-uuringute AS on erapooletu uuringufirma, mis tegutseb Eestis 1994. aastast. Ettevõtte omanik on Soome uuringufirma Taloustutkimus OY.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz