Juhtkiri: Sild otsib omanikku

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Linnavalitsuse tellitud auditist selgub, et Haapsalu Lihula mnt viadukti betoon on kahjustunud, vuugid on deformeerunud ja lagunevad, vesi jookseb läbi, viadukti koonus ja katteplaadid vajuvad ning teekate on ebatasane. Selle Haapsalu-poolse otsa ühe tugiosa istepadi on aga lausa ohtlikult lagunenud ja võib põhjustada pealisehituse vajumist. Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman tunnistab, et kuigi praegu teadaoleva info põhjal on üle silla sõita ohutu, ei saa ilma korraliku ekspertiisita selgust, milline on silla tegelik seisukord. Nii et ekspertiis tuleb teha võimalikult kiiresti.

Paraku on suure, üle raudtee kulgeva silla ekspertiis kallis ja seetõttu ei taha seda kohustust keegi vabatahtlikult enda peale võtta. 25 aastat ei huvitanud silla omanik kedagi, sest sellega ei olnud probleemi, see oli justkui nähtamatu. Nüüd ei ole omanikku, sest probleem, mis sillaga kaasa tuleb, on suur ja kallis.

Juba on linnavalitsus teatanud, et nende paberites pole ühtegi märget, et riik oleks silla Haapsalule omal ajal üle andnud. Teise võimaliku omanikuna pakub Vikman välja raudteeomaniku, sest raudtee tõttu on ju sild üldse rajatud. Praegu analüüsib asja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, et siis öelda, kas sild on riigi, linna või raudteepidaja oma.

Linnavalitsust tuleb tunnustada, et see probleemi päevavalgele tõmbas. Ei oleks ka paha, kui selgub, et silla korrashoiu eest peab vastutama riik, sest riigil on paremad võimalused silla ekspertiisiks ja remondiraha leidmiseks. Tavaliste haapsallaste seisukohast on aga kõige tähtsam, et sild ei tekitaks aastatepikkust vaidlust, kus võimalikud omanikud seda kui kuuma kartulit üksteise vahel hüpitavad. Isegi väike risk, et nn suur trumm variseb ühel päeval kokku, on liiga suur.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
7 aastat tagasi

Ma saan aru sellest, kui küsimus tekiks linnavalitsuse uuel töötajal, aga et küsimuse esitab aselinnapea, kes juba vist seitse aastat ametis. Väga imelik, millega too mees üleüldse tegeleb, kui pole saanud nii pika aja jooksul veel linnast ülevaadet.

juku
7 aastat tagasi

see pole ainult sild, see on ka mitmetasandiline ristmik, pidi olema trass uuemõisa poole

linnavalitsejatele
7 aastat tagasi

Ärge palun ajage lolli juttu. Õnneks pole need inimesed veel kuhugi kadunud, kes viadukti ehitamist korraldasid. Nagu lastekari seesugune linnavalitsus…

nõustun igati
7 aastat tagasi

Sa võid selle ju välja öelda et seal on lamba kari koos. probleem on selles et see lamba kari ei saa aru et mida on valesti tehtud. See on ettevõtte kultuuri küsimus.

IRW
7 aastat tagasi

Raudteed pole ju ammu – lammutage sild maha , saate hulga täitematerjali , ja pole vajagi silda remontida

to kindlasti
7 aastat tagasi

Loodetavasti Sa Saaremal,Hiiumaal jne ei käi ja muud toteeritavat transporti teiste kulul ei tarvita…

Indlasti peaks
7 aastat tagasi

….silla remondi kinni maksma omast taskust need Haapsalu kodanikud,kes raudteed tagasi tahavad. Nagu ka uue raudtee ehituse, sest teiste kulul elamine on ebaòiglane ning tuleb lòpetada….

Tarvi
7 aastat tagasi
Reply to  Indlasti peaks

mõistlik lahendus, mõni igatseb ei tea millekis raudteed tagasi, siis las katab kulud ka, mul poleks selle vastu midagi.