Paralepa jalgtee näeb välja nagu prügimägi

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 16

„Nendele piltidele võib igasuguseid pealkirju mõelda, paraku ei kuulu need klassikasse „oo, kui ilus”! Pigem võiks esitleda seda seeriat HÕFF´il. 

See on reaalsus meie endi koduõues. Kui me arvame, et ainult pagulased reostavad kõike oma ümber, siis paraku kaldub osa eestimaalastest samasse kategooriasse.

Hämmastav on see, et kus suvine hooaeg on sisuliselt alanud, on tunne, et Haapsalus tegelikult heakorraga mitte keegi ei tegele. Mingi arusaamatu alajaotus on ametkondade vahel, et kes millega peaks tegelema ja mille eest vastutama.

Oma ringkäigul nägin mitmeid turiste, kes hämmeldunult vaatasid, et kuhu prügimäele ollakse sattunud.”

Just selliste sõnadega alustas eile õhtupoolikul Paralepas jalutamas käinud Margus Tokko emotsionaalset postitust Facebookis.

Postitust ajendas tegema Tokkole silma jäänud puudused ja valitsev korralagedus Paralepas. „Lootsin sotsiaalmeedias valitsevale probleemile tähelepanu juhtida,” põhjendas Tokko.

Tokko kirjulduse kohaselt on terviserajal üks koera väljaheidete jaoks mõeldud kast, kuid mitte ainsatki prügikasti. Rulapargi ümbrsus on kaks prügikasti, kuid need on lõhutud, peale selle on puruks pekstud rulapargi teadetetahvel. „Kui noor tuleb krõpsupakiga rulatama, siis tühja pakki ta enam linna tagasi ei too. Kui pole normaalset prügikasti, viskab ta selle maha,” ütles Tokko.

Raudteejaamast Fra Maresse viiva jalgtee äärsete prügikastide sisu on mööda teeäärt laiali. „Arvatakse, et linnud tassivad seda laiali, kuid ka see pole vabandus,” ütles Tokko. Ta lisas, et vares ei roni kunagi ise prügikasti vaid nokib ainult pealt. „Järelikult on kastid täis ja tühjendamata,” nentis Tokko.

Peale mahavisatud prügi häirib Tokkot Paralepa metsaaluse seisukord. Mahavõetud puud on jäätud metsa vedelema. Selle asemel, et oksad ära koristada, on need loobitud hooletult kraavi. Mitmed puud on tormituule tõttu viltu vajunud ja ähvardavad nüüd möödujaid.

Tokkole tekitas meelehärmi ka umbes saja meetrine killustikuga kaetud lõik, kust tal oli lapsevankriga keeruline liigelda. „Mul lapsevankriga oli keeruline, kuid nägin oma silmaga kui vaevaliselt kulges ratastoolis olnud soomlaste teekond antud teelõigul,” rääkis Tokko.  

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman ütles, et täna hommikul sai probleemist teavitatud Haapsalu linnahooldust, kelle ülesanne on seal korda tagada. „Kevadkoristus peab olema tehtud mai lõpuks, kuid ilmselt peale seda Facebooki postitust tehakse veidi kiiremini,” ütles Vikman.

Vikmani sõnul on linnahooldus praegu hõivatud randade suvehooajaks ette valmistamisega. „Rannad on vaja esmajärjekorras tulevaks nädalaks korda saada,” teatas Vikman.

Viltu vajunud puude ja oksarisu suhtes jäi Vikman napisõnaliseks. „Ei oska täpselt öelda, kui hull olukord sellega seal on. Tean vaid, et osa mahavõetud puid on minema viidud,” lisas Vikman.

Vikmani sõnul saab killustikuga kaetud lõik asfaltkatte 20. mail.

Täiendatud kell 15.53: Tokko sõnul olid prügikastid tühjendatud ja praht ära koristatud.

Fotod: Margus Tokko

paralepas prügi maas (1) paralepas prügi maas (8) paralepas prügi maas (9) paralepas prügi maas (2) paralepas prügi maas (7) paralepas prügi maas (14) paralepas prügi maas (16) paralepas prügi maas (15) paralepas prügi maas (13) paralepas prügi maas (12) paralepas prügi maas (11) paralepas prügi maas (4) paralepas prügi maas (3) paralepas prügi maas (10)paralepas prügi maas (5)

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lembitu
7 aastat tagasi

Viieristis oli Pätsu ajal lõbumaja…Aga nüüd“`?

Filmivaataja
7 aastat tagasi

Haapsalu filmitud “Vehklejat” vaadates hakkas silma viieristilt sanatoorse kooli juurde viiv kõnnitee, mis oli auklik ja jube. Kuna filmi tegevus oli aastal 1952, siis oli see normaalne, kuid filmitud oli ju 2015. Kõnniteed vaadates paistab, et seda pole aastast 1952 parandatud, ometi on viierist väga huvitav koht ja peaks olema igati korras. Häbi.

Lembitu
7 aastat tagasi

ärge Linna ja Ridala valda segamini ajage…
aga see Haapsalu on juba ise üks paras peldik…

K
7 aastat tagasi

Lisaks siia juurde veel- Ungru tee ääres on kohati see tervisetee avalikuks käimlaks muutunud, tagumikupühkimise nutsakaid vedeleb hulgim. Suure kivi juures ja üks koht on veel. Mõni prügikast võiks ikka olla. Parklas oli ka prügikast laiali kistud, aga selle sodi hulga järgi otsustades oli see pikka aega tühjendamata. Murdunud puud mind ei häiri, aga inimese tehtud laga küll.

PinkPlonk
7 aastat tagasi

Haapsalu õnnetus on ka suured, rohelised, katkised, haisvad prügikastid kortermajade juures (nt. Mulla 14) Suvel ei ole see ilus vaatepilt

Tiina
7 aastat tagasi

Lõps lubas sügisel kõik läikima lüüa. Lõpsul aeg tööle hakata.

Lembitu
7 aastat tagasi

Minge liikuge mujal Eestimaal ka ringi…-mitte Lihulas…
siis näete Haapsalu taandarengut….kurb aga tõsi…
mitu kortermaja on viimasel kümnendil haapsallu ehitatud?
isegi Viljandi külalised ei usu et nad on sattunud haapsalusse…
täitsa nutt tuleb peale….

sahiib
7 aastat tagasi
Reply to  Lembitu

Vaat kus tark ilmus välja. Mida sa siin halised, hakka ehitama või kao oma Viljandisse. Tahaks veel küsida, et kas Viljandis hilja õhtul või öösel linnapeal jalutada ka julged nagu Haapsalus?

Oravabazuuka
7 aastat tagasi

Haapsalu linnamajanduses monel ulmepalgad…samas on veel mingi aktsiaselts linnamajandus, kus ka raha kyhveldatakse kokku nii et silm ka ei pilgu. Linn upub saasta, kyll on häda promenaadiga, kastani metsa ja jumal teab millega…Hullumaja

aga
7 aastat tagasi

kõige rohkem kasutavad seda teed ju linnapea Suklese kliendid?!

Lembitu
7 aastat tagasi

see Haapsalu ongi ju HÖFF