Õiguskantsler: kool võib nutiseadme õpilaselt hoiule võtta

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Ülle Madise

Ülle Madise. Arhiiv

Õiguskantsler Ülle Madise andis tema poole pöördunud inimese palvel hinnangu, kas kool tohib õpilase nutiseadme terveks päevaks hoiule võtta. Selgub, et tohib.

„Seaduste järgi on lubatud nutiseade hoiule võtta, kui õpilane kasutab seda kooli kodukorra vastaselt ja annab vastava nõude peale seadme hoiule vabatahtlikult. Nutiseadme äravõtmiseks füüsilise jõu kasutamise õigust seadused kooli töötajatele ei anna,” seisab õiguskantsleri vastuses.

Õiguslik alus nutiseadme hoiule võtmiseks tuleneb põhikooli ja gümnaasiumiseadusest. PGS §58 lõikes 3 on loetletud mõjutusmeetmed, mida kool võib kasutada juhul, kui õpilane rikub kooli kodukorda. Nimetatud lõike punkti 6 järgi on koolil õigus võtta hoiule esemed (sh nutiseadmed), mida õpilane kasutab viisil, mis ei ole kooskõlas kooli kodukorraga. Sama paragrahvi lõike 5 kohaselt hoiustatakse ja tagastatakse nutiseadmed jm esemed kooli kodukorra järgi.

Koolidele antud õigus nutiseade või muu asi ajutiselt hoiule võtta on põhiseadusega kooskõlas, kirjutab õiguskantsler. „Kooli kodukorrast kinnipidamise tagamine on kaalukas eesmärk, nutiseadme ajutiselt hoiule võtmisest paremat ja samas õpilase õigusi vähem piiravat meedet ei ole. Õigus omandada haridust on inimese põhiõigus ja põhikooli õpilastele ka põhiseadusest tulenev kohustus. Kool ei saa lubada, et õppetöö pole klassis võimalik, kuna mõni õpilane segab nutisead me kasutamisega tundi, st ei õpi ise ega lase ka teistel õppida. Lisaks muule võib nutitelefoniga kaasõpilastest või õpetajatest salvestiste tegemine ja nõusolekuta avaldamine rikkuda nende põhiseaduslikke õigusi,” seisab kirjas.

Oluline on silmas pidada, et PGS-i alusel saab kool asja hoiule võtta vaid nii, et õpilane ise loovutab asja ajutiselt koolile. Koolile pole antud õigust kohaldada füüsilist jõudu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Gen
7 aastat tagasi

Järjest rohkem tundub,et kool on rohkem kasvatus,kui õppeasutus. Mu naine oli aastaid kooliõpetaja ja kohtus selliste nn. tarkuritega pidevalt. Ja sai neist jagu. Kui mõni ülbitses,siis kutsus ta neid iga tund vastama.See mõjus. Aga riiklikesse seadustesse peaks selliste rikkumiste eest määratama karistus. Näiteks vanematele trahv ja tatikale klistiir. Või vastupidi.