Haapsalu maraton tuleb uue raja ja korraldajaga

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

haapsalu maratoni pilt

Haapsalu maratoni stardi- finišipaik on Lossiplatsi asemel raudteejaamas. Foto: Urmas Lauri

Tuleval laupäeval joostav Haapsalu maraton on läbi teinud mitmeid muudatusi – maratonil on uus stardi- ja finišipaik, uus rada ja uus peakorraldaja.

Kolm aastat tagasi alguse saanud Haapsalu maratoni kõige suurema muudatuse on läbi teinud rada. Enam ei alustata jooksu mitte Ristilt, vaid hoopis Haapsalu raudteejaama juurest. Finiš ei ole mitte Haapsalu lossi väravate ees, vaid raudteejaama perroonil.

42kilomeetrisele maratonidistantsile ja 10 kilomeetri jooksule lisandub tänavu poolmaraton. Kõik need distantsid saab läbida ka kepikõnniga. Kõndijail tuleb aga arvestada ajalimiidiga, mis on maratonil kuus tundi. „Eks me ikka oota kõik lõpetajad ära, kuid kuue tunni piir on kujunenud maratonidel tavapäraseks,” ütles Haapsalu maratoni uus peakorraldaja Ivar Tupp.

Korraldaja sõnul on üks kepikõndija end juba maratonile registreerinud, proovimaks mahtuda ajalimiiti.

Maratoni üks endine korraldaja Kalev Käosaar põhjendas tänavust korraldamisest loobumist ajapuudusega. „Tegime teiste endiste korraldajatega koosoleku ja leidsime, et põhitöö kõrvalt maratoni korraldamiseks lihtsalt aega ei jätku,” ütles Käosaar.

Võtsime kõne elukutselisele spordiürituste korraldajale Ivar Tupile, rääkisime oma murest, ja mees oli nõus asja ära tegema, jätkas Käosaar.

Logistiliselt keeruline

Ehkki maratoni korraldamise ohjad anti Tupile üle mõne nädala eest, otsustas uue jooksuraja kasuks endine korraldusmeeskond. „Ristilt Haapsallu kulgenud rada nõudis keerulist logistilist lahendust,” nentis Käosaar. Rajale tuli luua kaks korda rohkem joogipunkte, peale selle tuli organiseerida võistlejate sõit starti.

Uus rada viib jooksjad raudteejaamast mööda raudteetammi Rohukülla, kust võetakse suund Pullapää poole. Rada kulgeb läbi Paralepa metsa tagasi Haapsallu. Linnas joostakse vanalinna, edasi Promenaadile ja mööda Kalda tänavat tagasi raudteejaama. Ringi pikkus on 21 kilomeetrit. Maratonil joostakse kaks ringi, poolmaratonil üks.

Kümne kilomeetri rada kulgeb raudteejaamast Pullapää teeni, kust keerab Paralepa metsa ja liitub pika ringiga. „Uus rada peaks olema Eesti maratonidest üks ilusamaid ja mitmekülgsemaid,” ütles Käosaar.

Tupp lisas, et uut rada peaks olema lihtsam joosta. „Joosta 30 kilomeetrit sirget teed on vaimselt äärmiselt kurnav,” sõnas ta.

Vähe registreerunuid

Vähese arvu eelregistreerunute ja korraldaja vahetuse tõttu on pikendatud soodusregistreerimise aega. Esialgu pidi see lõppema 30. aprillil, nüüd kestab 7. maini. „Tundub, et oleme reklaamiga hiljaks jäänud,” ütles Tupp.

Tupp lisas, et Eestis on umbes 60 „maratonikogujat”, kellest vähemalt pooled peaks kohal olema ka Haapsalus.

Tupp loodab, et osalejaid tuleb kokku vähemalt kolmsada. „Igal distantsil sada, peale selle ka hulk kepikõndijaid,” ütles Tupp. Igale lõpetajale riputatakse finišis kaela metallist medal.

Poolmaratonile on end kirja pannud maratoni mullune võitja Rain Seepõld. Esimese maratoni võitja Kalev Õisnurm ei ole oma osalemisest veel märku andnud. 2. mai seisuga on eelregistreerunuid 46, neist 14 maratonile.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Onu Uuno
7 aastat tagasi

Kui korraldaja ütles, et on reklaamiga hiljaks jäädud, siis ma parem küsiks, kas seda on üldse tehtud? Olgu, veebileht on olemas, tore.
Aga kui jooksuhuviline kuuleb ürituse toimumisest esimest korda seda artiklit lugedes 5 päevase etteteatamisega, siis jah…
Olgu, ei ole spetsiaalselt otsinud selle kohta infot, aga no kasvõi kogemata pole ette ka juhtunud lugema-nägema selle kohta midagi, kasvõi kuupäevagi…

jooskja 2
7 aastat tagasi

ning lisainfot saab siit http://www.haapsalumaraton.ee/

jooksja
7 aastat tagasi

mainiks ka seda , et maratonijooks toimub 14. mai