0

Loomakaitsjad: kulu põletades võid süütada ka rohu sees elavad loomad

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

siilSel aastal on kulupõletamise ohvriks langenud üks siil. Foto: Urmas Lauri

Eestimaa Loomakaitse Liit kutsub inimesi hoiduma kulu põletamisest, kuna see võib saada saatuslikuks ka väikestele metsloomadele.

"Kasse-koeri sa ei põleta, aga siilidele, hiirtele ja linnupoegadele pistad tule otsa küll," öeldakse loomakaitsjate pöördumises.

Liit meenutab, et kulu põletamine on Eestis aastaringselt keelatud ja selle eiramine toob kaasa kopsaka rahatrahvi. Vaatamata sellele paljud inimesed siiski riskivad ja põletavad kulu rahumeeli. Loomakaitse liit palub seda mitte teha ja mõelda lisaks muudele ohtudele ka tules hukka saavatele väikestele metsloomadele. Liit kutsub mõtlema ka muu eluslooduse hoidmisele, sest kulutuli hävitab valdava osa elustikust, kaasa arvatud põldudel elavad igati kasulikud putukad.

„Meilt on tänavu abi palutud juba ühe tuleroaks langenud siili raviks, kuid paraku teda elule päästa enam ei õnnestunud," ütles Eestimaa Loomakaitse Liidu juht Heiki Valner ja lisas, et ka suurimast loomasõbrast võib saada vaid tiku süütamise järel paljude elude hävitaja.

„Kulu põletamine on ohtlik nii teie varale, kui ka enda ja loomade tervisele ning ma loodan, et sellest arusaamine levib rahva seas sama kiirelt nagu kulutuli!“

Lõkkeid on lubatud teha kindlaks määratud kohtades, kuid pahatihti võib just prahihunnikutest leida magavaid siile, pisinärilisi, roomajaid, kahepaikseid ja linnupesi. Seetõttu koputab Eestimaa Loomakaitse Liit inimeste südametunnistusele ja manitseb, et enne lõkke süütamist ikka veendutaks, et seal poleks loomi, linde ja teisi metsaasukaid.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
juss
juss

Olen kulu põletanud, põletan ka edaspidi ja nimelt puukide pärast! Ja loomakaitsjad tegelegu ikka päris kaitsmisega.

ps. pealkirjas on vigane sõna siiani parandamata!

koputaja
koputaja

massimõrv – iga päev tapavad kümned tuhanded autod mesilasi, sääski , põrnikaid,kärbseid, konni, kiile, linde ja loomi, ja loomakaitsjad ei reageeri, ei ole neid näha maanteedel selili takistamaks neid massimõrvu, nurruvad ilusti oma kodusoojuses ja kirjutavad jura, et pildil püsida

kuulge
kuulge

Ammu aega tagasi põletati.ja puuke oli palju vähem.et puuk inimese peal oli väga harv juhus.

AlexLotman
AlexLotman

Väga õige, et praegu on kulupõletamine massimõrv. Aga aastaringne keeld on ilmne ülepingutus, talvel külmal ajal põletades on kahju minimaalne, kasu aga reaalne, muuhulgas ka kevadise tuleohu vähenemise tõttu.

wpDiscuz