Metsa tänava kortermaja põlengu uurimiseks alustati kriminaalmenetlust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Ave Heringas Foto: Urmas LauriKorteriühistu juhatuse esimees Ave Heringas palub kaaslinlasi: kui keegi nägi sel ööl midagi kahtlast, andke sellest politseile teada! Foto: Urmas Lauri

Haapsalu politseijaoskond saatis eile 150 inimese elu ohtu pannud kortermaja süütamise üksikasjad prokuratuuri.

„Kriminaalmenetlust alustati karistusseadustiku § 404 lg 1 tunnustel – võõra või oma asja süütamine, kui sellega on põhjustatud oht inimese elule või tervisele,” ütles Haapsalu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Indrek Tohter Lääne Elule. „Meil on eri versioone, mida me kontrollime. See juhtum on praegu meie prioriteet,” rõhutas ta.

„Kriminaalmenetlust alustati selleks, et uurida, kas oli tegemist süütamisega ja kes võis sel juhul põlengu põhjustada,” selgitas Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Annely Erm.
Praegu tehakse esimesi menetlustoiminguid: kogutakse tõendeid, et saaks välja selgitada tulekahju tekkepõhjuse ja kuulatakse üle tunnistajaid. Erm nentis, et põlengute uurimine on paraku keeruline ja aeganõudev protsess. „Uurimine võib nõuda ajakulukaid ekspertiise, sest tuli hävitab kahjuks ka tõendeid,” nentis Erm.

Selliste juhtumite uurimine võib kesta mitu kuud, keerulisemail juhtudel isegi aastaid. Kogu selle aja on Metsa tänava maja elanikud teadmatuses ja ootuses – kas süüdlased, kes nende elu ohtu panid ja vara kahjustasid, ikka leitakse? Kas nad saavad teenitud karistuse? Kas nad hüvitavad maja otsaseina taastamise?

Põlengust tekitatud kahju on korteriühistu esimehe Ave Heringa sõnul vähemalt 6000 eurot. Maja on õnneks kindlustatud.

150 hirmunud inimest

Metsa 38/40 kortermaja otsasein süttis leekidesse eelmise pühapäeva öösel. Majaelanikud on juhtunust šokis. Korteriühistu esimees Ave Heringas ütles, et süütaja pani ohtu 150 inimese elu. Umbes nii palju on selles kortermajas elanikke.
„Päästja, kes kustutustööl osales, ütles, et asi oleks võinud muutuda üliohtlikuks, kui tuli oleks katusele jõudnud,” selgitas Heringas. Õnneks suudeti põlengule piir panna enne, kui bituumenkatus tuld võttis.

„Kui Vaos pandi 50 inimese elu ohtu [mullu 3. septembri öösel pandi Lääne-Viru maakonnas Vao külas põlema varjupaigataotlejate majutuskeskuse välissein] ja kohe tõttas kohale ka peaminister, siis siin oli ohus ju kolm korda rohkem inimesi, kuid see ei huvita kedagi,” lausus Heringas ja lisas, et selline käitumine on diskrimineeriv.
„Me pole ju süüdi, et meie majas ühtegi pagulast ei ela,” arutles Ave Heringas. „Oma inimestest ei hoolita.”

Heringas rääkis, et põlengust teatas päästeametile juhuslik mööduja. „Tuhat tänu talle!” ütles Heringas.

Otsitakse pealtnägijaid

Korteriühistu juhatuse esimees on kuulnud, et olevat ka kaks tunnistajat, kes näinud tol ööl maja juures noortekampa. Sellest annab tunnistust üks Lääne Elu kommentaariumisse kirjutatud teade, mis räägib läheduses napsitanud seltskonnast. Indrek Tohteri sõnul pole tunnistajad endast siiani aga märku andnud.

„Andke endast teada!” palus Ave Heringas.

Sama sõnum on linnarahvale ka politseil. Tohter selgitas, et uurimisele võib abi olla kõige väiksemastki detailist, mis sel hilisel tunnil seal läheduses liikunud inimestele silma hakkas.

Tohter: Märgake ja andke teada!
Haapsalu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juhi Indrek Tohteri sõnul võiks inimesed enda ümber toimuvale rohkem tähelepanu pöörata ja märgatut mitte enda teada jätta.

„Kui näete midagi häirivat, näiteks teeb mõni noortejõuk kuskil pahandust, palun teatage sellest kohe politseile, isegi kui tundub, et ehk midagi väga tõsist polegi,” ütles Tohter. Sest kunagi ei tea – alkoholijoobes huligaanitsev seltskond võib ju natuke hiljem tulla mõttele, et prooviks, kui hästi üks maja tuld võtab.

Tohteri sõnul on igati kiiduväärt, et palju märkavadki ja annavad sellest teada Facebooki Haapsalu ja Läänemaa grupis, kuid paraku ei garanteeri see pahategijate tabamist ja korralekutsumist.

„Meil on pidevalt kaks patrulli väljas. Haapsalu linn on väike, nad saaksid üsna kiiresti reageerida, olukorra fikseerida, kodanikega vestelda ja vajadusel menetlust alustada. Usaldage politseid – turvalisust saame ainult koos luua.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ardi
8 aastat tagasi

Tore küll: Vaos kahjustasid pätid Eesti riigi mainet, Haapsalu pätid on teistsugused!

pätt
8 aastat tagasi
Reply to  Ardi

on pätt aga teod ja nende tagajärjed on erinevad

Ert Perv
8 aastat tagasi

No aga kuhu jäid peamisister ja teised tähtsad ninad oma meeleavaldustega? Miks keegi nördimust ei avalda???

eks
8 aastat tagasi
Reply to  Ert Perv

Vaos oli tegu rassistlike sugemetega terroriaktiga, mis kahjustas otseselt meie riigi mainet ja seeläbi ka julgeolekut. Meil oli oma siin kodukootud pättide tavapärane sigadus. Kui oleks hullemini läinud ju siis oleks saadud ka leinalippudes riigi ja riigipea kaastundeavaldused. Ei usu, et Ave seda tegelikult ikka tahtnuks.

kah+uuemõisakas
8 aastat tagasi

„Me pole ju süüdi, et meie majas ühtegi pagulast ei ela,” arutles Ave Heringas.
huvitav loogika – kui üks eestlane tahab teise eestlase maja põlema panna, siis on pagulased süüdi…
päris huvitav arutluskäik
Arvan, et selle lause mõte oli see, kui oleks mõni pagulane seal elanud, oleks ka valitsus tähelepanu pööranud, aga oma rahvast suhteliselt suva.

arutlus
8 aastat tagasi

„Me pole ju süüdi, et meie majas ühtegi pagulast ei ela,” arutles Ave Heringas.

huvitav loogika – kui üks eestlane tahab teise eestlase maja põlema panna, siis on pagulased süüdi…

päris huvitav arutluskäik

2. kodanik
8 aastat tagasi
Reply to  arutlus

Äkki see arutluskäik polnudki Sulle mõeldud? Igaühele oma. Kindlasti on ka sokimaailmas palju põnevat, mille üle juurelda….

Medja
8 aastat tagasi

meite politseiametnikud pole ju siin kõige teravamad pliiatsid..

Ardi
8 aastat tagasi

Kahju, siit oleks võinud väga, väga suur õnnetus ja inmeste hukkumine tulla. Selge see, peaministrile on tähtsad pagulased ja mitte meie omad inimesed-poliitika on ju selline kogu aeg olnud.