Juhtkiri: Maagiline kolmsada

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld

Koluvere vaimupuudega inimeste hooldekodust saab peagi minevik. Minevik mitte sellepärast, et kohalikud enam ei tahaks hooldekodu oma õuel näha või et vaimupuudega inimesi on väheks jäänud. Minevik saab hoopis sellepärast, et riik on nii otsustanud.

Kullamaa vald on hoolealustega harjunud, kohalikud savad tööd, olemas on ka väljaõppinud personal. Kõik oleks kena, aga puudu jäi ühest asjast – inimestest. Sotsiaalministeerium on otsustanud:, hooldekodul pole mõtet kohas, kus on alla 300 elaniku. Nagu sõltuks vaimupuudega inimeste heaolu sellest, kas nende ümber elab 300 või 3000 inimest. 300 inimest on riigi poolt isegi vastutulek, sest algselt oli määratud elanike arvuks 1000. 

Koluverel jääb 300st paarkümmend hinge puudu ja kolme kilomeetri kaugusel asuval Kullamaal samuti. Kahe peale kokku saaks nõutava elanike arvu täis ja jääks veel ülegi, aga see ei lähe arvesse, sest tegemist on kahe eraldi külaga.  

Kullamaa vallavanem Jüri Ott on riigi peale pahane. Kohe väga pahane. Ta leiab, et selline numbriliste piirangute seadmine nagu nüüd 300 hooldekodude puhul või 5000 haldusreformi läbiviimisel pole mõistlik. „Kui pannakse mingeid arve ette, nagu praegu tehakse, siis mis me sest Eesti riigist üldse peame – liidame Eesti Soomega ja ongi meid rohkem,” pahandas Ott.

Kaugelt Tallinnast vaadates tunduvad asjad hoopis teistmoodi. Seal arvatakse, et väiksemas kui 300 elanikuga asulas pole hooldekodu inimestele vajalikke teenuseid: juuksurit, kino, poodi ja postkontorit. Mis siis, et Koluverest kolme kilomeetri kaugusel Kullamaal on olemas nii juuksur, postkontor kui ka tasuta kino. Aga see ei loe. 

Nii algabki nõiaring: hooldekodu sulgemisega jääb kohapeal elanikke veelgi vähemaks ja et elanikkond väheneb, pole enam rentaabel pidada ei postkontorit ega poodi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
härra
8 aastat tagasi

Lossi arendamiele tuleb otsus kasuks.

tuleb
8 aastat tagasi

üle viia toompeale, sealsesse hooldekodusse mahuvad ära küll, seal kõik mugavused juba olemas ja seltskond sama

Rxxx
8 aastat tagasi

Niigi vaevleme (loe : Läänemaa elanikkond) tööpuuduses. Olen hi-hiiga nõus, maavanem pealinna! Tee on ju tuttav.
Kahju, kui hakatakse lõhkuma seda, mis toimib.

hi-hiii
8 aastat tagasi

Kas Neeme Suur ei tea,et kui käiakse pealinnas palumas,siis enne koju ei tulda,kui see asi on käes,mida tahetakse.

?
8 aastat tagasi

Kus on maavanem?Pole sellega veel lõppenud!Ja ega poleks kellelgi midagi selle vastu,kui paarkümmend hinge “normist ” vähem,vaid kardetakse,et siis küsivad teised mujalgi allahindlust ning keegi ei võta eeskirju enam tõsiselt.Ps.
Valdade ühinemine tuleb nagunii varsti,see ju muudab rahvaarvu.

kullamaalane
8 aastat tagasi

Alates jaanuari keskelt ei ole Kullamaal ka enam postkontori. Lähim postkontor on Märjamaal (ca 25 km)