Juhtkiri: teehooldaja konarlik start

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Läänemaa teede hooldamise riigihanke võitnud Warren Safety ja Leonhard Weiss Viater Ehitus kinnitavad, et uue ree peale istumine on neil kulgenud sujuvalt. Paljud liiklejad aga arvavad, et uute tulijate sõit on alanud üsna konarlikult.

Kõva nurinat teede korrashoiu üle kostab tänavu kõikjal Eestis. Ühelt poolt uued ja karmimad taliteenistusnõuded, mis võtavad kõik teehooldajad kukalt kratsima, teisalt ei saa tähelepanuta jätta, et mitmes maakonnas on senised teehooldajad sel hooajal odavamate tegijate vastu vahetatud.

Läänemaa uute teehooldajate positsiooni muudab keeruliseks see, et eelmisel teehooldajal oli Läänemaast aastate jooksul kujunenud selge pilt: millised on eri piirkondade elanike ootused ning millal ja millises järjekorras tuleb minna lund lükkama või libedust tõrjuma. Uutel tulijatel võtab mõistagi pildi kokkulappamine ja masinavärgi häälestamine aega, ometi pidas maanteeamet vajalikuks neile juba kolmandal tegevusnädalal teha korrale kutsuv hoiatustrahv.

Muidugi kütab ka vanalt tegijalt töö napsamine alati kirgi üles. Ka riigihanke ausa võidu korral peab aastateks lepingu saanu hoolt kandma, et ta kuuereväär kogu aeg puhas oleks. Märjamaa riigihankesegaduses süüdistab vald Warren Safetyt trikitamises, et võidetud, kuid üle jõu käivast hankelepingust pääseda. Ettevõtte juhid laiutavad käsi – kõigil ettevõtetel võib ju ajutisi makseraskusi ette tulla.

1000eurose maksuvõlaga teehooldelepingust ära ütlemine pole kindlasti hea äritava. Sellised võtted teevad väga ettevaatlikuks uue teehooldaja suhtes. Kui ettevõte teeb üks kord nii, siis suure tõenäosusega teeb ka teist korda nii. Talvises teehoolduses tähendab aga juriidiline trikitamine libedaid ja läbimatuid teid, halvimal juhul ka õnnetusi ja liikluses hukkunuid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
einojah.
8 aastat tagasi

Mis hooldusest siin jutt on,kas sellest et peab helistama maanteameti numbrile ja ähvardama kedagi(olen teinud 2 korda seda) .Vabatahtliku lükkamist pole veel kohanud. Teedele sadanud lumi tuleks koheselt ära lükata,mitte tagajärgedega võidelda. Meenub nõukaaeg,masinad olid öösiti väljas(enamjaolt traktorid) ,hommikuti teed puhtad.Nüüd läheb aega mittu päeva enne kui sahka näed.Ja kui näed siis maanteel,mis on A kategooria oma.Maal elavate inimeste jaoks aga ei ole hooldus paremaks kuidagi läinud:((

TiiT
8 aastat tagasi

Meitel siin Iduveres ka teed

Tarmo Heinleht
8 aastat tagasi

Mina Nõvakana pean küll ütlema et hooldaja vahetusega, kuid peab ka ära mainima et ka tee klassi tõusuga, pole meil nii head talihooldust olnud.

maakas
8 aastat tagasi

Nii halvasti hooldatud teid pole mina oma kodukohas Läänemaal eelnevate aastate jooksul näinud kui nüüd. Kui sahk üldse millalgi enne õhtut läbi sõidab, siis aru ei saa, kas lund ka ikka lükkas.